LAGER RADIO: Atle Antonsen, produsent Marius Torgersen, og Johan Golden (fra venstre) er på lufta med programmet Misjonen på P4. Foto: Frode Hansen VG

Kun én av fire hører på dab-radio

Kun én av fire nordmenn hører på dabradio i løpet av et døgn. Og neste år slokkes FM-nettet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hvis jeg var markedssjef i P4 eller i NRK radio ville jeg skjelvet i buksene over disse tallene, sier nestleder Thor Magnar Thorsen i Norsk lokalradioforbund til Klassekampen.

Han mener stortingsvedtaket om å slokke FM-nettet er «ubegripelig».

– Det er meget merkelig at myndighetene skal bestemme hvilken teknologi folk skal bruke. Se for deg at regjeringen plutselig hadde bestemt at alle papiravisene i landet skulle legges ned og folk måtte over på nettbrett for å få lest nyheter, sier han til avisen.

I dag er det 267 dager til slukkingen av FM-nettet begynner i Norge, ifølge nettstedet radio.no som teller ned med sekundpresisjon.

Les også: Sverige utsetter dab-overgang

Venter jevn stigning

De fleste lytter fortsatt til FM, ifølge Statistisk sentralbyrås rapport «Norsk mediebarometer 2015» som ble lagt fram i forrige uke.

Tallene viser at 24 prosent hører dab-radio daglig og at 53 prosent har tilgang til dab-radio.

Mediebarometeret viser en oppgang i dab-lyttingen fra 19 prosent til 24 prosent fra 2014 til 2015. I 2013 var lytter-tallet på 13 prosent.

Les også: ESA krever svar om norsk dab-tvang

SSB mener statistikken sannsynligjør at mange fortsatt ikke vil ha dabradio-tilgang i 2017.

– Det vil fortsatt være en betydelig andel av befolkningen som ikke har dab. Samtidig vil de aller fleste som kjøper radio i framtida kjøpe digitalt, så andelen med tilgang vil stige jevnt, sier seniorforsker Odd Frank Vaage i Statistisk sentralbyrå til Klassekampen.

Kulturdepartementet har tidligere bedt om at digital lytting i perioden desember 2014 og januar 2015 skal legges til grunn for rapporteringen for slukkevilkåret: At minst halvparten av radiolytterne helt eller delvis skulle benytte seg av en digital radioplattform per 1. januar 2015, ifølge Medietilsynet.

En meningsmåling basert på 1000 telefonintervjuer viste at 56 prosent hadde benyttet seg av digitalt radioutstyr i desember 2014 og januar 2015. Dermed konkluderte departementet med at forutsetningen var innfridd.

Radiosjef Marius Lillelien i NRK sier til Klassekampen at han forventer en nedgang i lyttertallene neste år, men at det tar seg opp igjen allerede i 2018.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder