STATSRÅDAKTUELL: Terje Søviknes ved Os Rådhus. Foto: Hallgeir Vågenes VG

NTB: Søviknes aktuell som ny oljeminister

Etter det NTB erfarer er Os i Hordalands mangeårige ordfører Terje Søviknes (Frp) aktuell som ny olje- og energiminister i Solberg-regjeringen.

Artikkelen er over tre år gammel

Søviknes, som er inne i sin femte periode som ordfører i Os kommune etter et brakvalg i 2015, erstatter i så fall Tord Lien (Frp) som olje- og energiminister.

Søviknes ønsker ikke å kommentere dette.

– Jeg har aldri kommentarer til noen form for spekulasjoner, sier han til NTB.

Bergens Tidene skriver at avisen har fått bekreftet at Søviknes blir olje og energiminister.

47-åringen fra Os har siden 2013 vært fast medlem i Frps sentralstyre, da han for første gang gjorde comeback i rikspolitikken siden han ble tvunget til å trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001. Da ble det kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Den gang, i 2013, uttalte osingen at han følte ringen var sluttet, og at skandalen endelig så ut til å være et tilbakelagt kapittel.

– Det er en ydmyk 45-årig osing som står her i dag. For min del betyr dette på mange måter at ringen er sluttet. Jeg er utrolig glad i dere og partiet. Tusen takk for mye omtanke gjennom mange år, sa Søviknes den gang.

Søviknes var også angivelig en het kandidat til en statsrådspost da Solberg stokket om i regjeringen i fjor. Han har siden 2005 også vært leder for Frps kommunalpolitiske utvalg.

Kompromiss

Søviknes var involvert i en annen kontrovers, da han i 2004 stemte for en bompengefinansiert vei, og dermed brøt med Frps partiprogram.

I 2010 ble dette brukt for å argumentere mot ham i kampen om en plass i sentralstyret. Han tapte kampen om vervet i sentralstyret i 2010.

– Jeg har hele tiden ment at vi i Frp må vise vilje til kompromiss dersom vi skulle få regjeringsmakt. Som ordfører må man samarbeide bredt, så jeg er ikke overrasket over at Frp i regjering må godta bomfinansering, sa Søviknes til VG i 2014.

I løpet av hans første ordførerperiode i 1999 til 2003 vedtok Frp i Os å utarbeide et flyktningeregnskap som skulle synliggjøre utgiftene kommunen hadde med asylsøkere og flyktninger.

I 2001 sa Søviknes NRK at Norge risikerer å bli et nytt Jugoslavia dersom vi slipper inn alle innvandrere som vil inn.

– Usedvanlig god

Tidligere Austevoll-ordfører og nå stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (36) mener at Søviknes er en av de beste politikerne Norge har.

– Jeg kjenner denne saken bare gjennom nyhetene, men dette ser ut som at Frp topper laget nasjonalt foran den viktige valgkampen. Det er et tap for Os kommune, men bra for FrP nasjonalt.

– Hva er hans styrke?

– Han er en usedvanlig god strateg. Han tar ting raskt, han er god til å legge ting fram og få folk med seg.

– Hvilket departement mener du han vil ta?

– Det har vært spekulasjoner om Olje og industri, og som vestlending håper jeg at det blir det. Men han er en allrounder som også kan ta justis, sier Njåstad, som i dag sitter som leder for kommunalkomiteen på stortinget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder