Frykter retur til Ungarn

VENTER HER: Politiets Utlendingsenhet på Trandum. Foto: Espen Braata VG

Syriske Moayed (27) drømmer om opphold i Norge

TRANDUM (VG) Moayed (27) flyktet gjennom Europa
til Norge. Nå frykter han at norske myndigheter vil returnere ham til Ungarn.

Artikkelen er over fire år gammel

For nærmere fire måneder siden forlot han foreldrene og to av sine søstre i hjembyen Damaskus i Syria.

– Nå har jeg vært her i 23 dager. Og jeg skjønner ikke hvorfor, forteller Moayed på engelsk.

Når VG møter ham er han inne i sin fjerde uke på Trandum utlendingsinternat.

– De tre første dagene spiste jeg ikke og sov jeg ikke. Jeg bare gråt, forteller 27-åringen.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Det er flere måneder siden han sist snakket med familien. Under flukten gjennom Europa var Norge hele tiden målet.

– Jeg ville til Norge fordi her kjenner jeg allerede noen. Det er venner av meg. Og fordi det er rolig her og nordmenn er vennlige. Nordmenn er ikke rasister.

Avga fingeravtrykk

Da Moayed møtte opp til registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo ble det gjennom databasesøk oppdaget at han allerede hadde avgitt fingeravtrykk i Ungarn. Det betyr at han i henhold til Dublin-avtalen skal sendes tilbake dit.

VG-spesial: Grafikk som forklarer flyktningkrisen

Ungarn er et av landene som har vært under meget stort press under den pågående flyktningkrisen. Landets myndigheter har fått sterk kritikk for sin håndtering av det store antallet flyktninger som kommer inn i landet, blant annet fra flere hold i FN-systemet.

– Slik situasjonen er nå er det overhode ikke holdbart å sende personer tilbake til Ungarn, sier Moayeds advokat Bjørn Aksel Henriksen til VG.

I alle Dublin-saker sender norske myndigheter en henvendelse til returlandet der de ber om at de tar ansvar for søkeren.

– Det er ikke uvanlig at land i samarbeidet har kortere eller lengre perioder hvor de innretter saksbehandlingen sin på en slik måte at mange eller alle saker som de ønsker å akseptere blir akseptert ved fristoversittelse, sier enhetsleder i UDIs asylavdeling, Anne Frydenlund, til VG.

I Khalids tilfelle svarte ikke Ungarn innen den opprinnelige fristen.

– Ungarn har for tiden valgt å akseptere ved bruk av fristoversittelse for å redusere sin egen arbeidsmengde. Ingenting tilsier derimot at Ungarn ikke vurderer hver enkelt henvendelse fra Norge konkret, sier Frydenlund.

Kjente ikke til Dublin-avtalen

Ifølge advokat Henriksen ble hans klient plassert på Trandum fordi norske myndigheter mente han kunne komme til å stikke av.

Til VG forteller 27-åringen at først nå er blitt kjent med Dublin-avtalen, og at han derfor ikke ble klar over at han ikke kan søke asyl i Norge før han kom hit.

Henger du med? Dette må du vite om flyktningkrisen

– I Ungarn sa de til meg at den eneste grunnen til at de skulle ha fingeravtrykkene mine var slik at de kunne indentifisere meg dersom jeg gjorde noe kriminelt der ned, sier han.

– Jeg forsto det som at jeg hadde et valg mellom å søke asyl der eller å reise videre i Europa.

Han var innom en flyktningeleir i Ungarn, men hadde aldri noe ønske om å bli der.

– Jeg ga dem falskt navn og uriktig opplysninger, fordi jeg var redd for at jeg ble nødt til å søke asyl der da, sier han.

Les også: VG fulgte utvelgelsen av syriske kvoteflyktninger

Nå er frykten å bli sendt tilbake.

– Jeg flyktet fra Syria med håp om å komme til et fredelig sted. Slik jeg ser det er ikke Ungarn noe bedre.

Drømmer om lærerjobb

Den første gangen han satte seg i en båt som skulle ta ham over Middelhavet, kom følget ikke langt ut fra land før farkosten kantret.

Først ved andre forsøk lyktes det ham og de 55 andre passasjerene å ta seg over til Hellas.

– Alle var veldig redde. De sa at turen skulle ta to timer, men jeg tror vi brukte cirka fire.

Totalt mener han at det å komme seg til Norge har kostet ham 15.000 euro. Pengene fikk han av sin far. Familien har godt med penger, men det kan ikke kjøpe dem fri fra borgerkrigen som herjer landet.

Hjemme i Syria jobbet han, som sin far, som privatlærer i engelsk. Drømmen nå er å kunne bo og studere i Norge. Dersom den går i oppfyllelse håper han å kunne jobbe som engelsklærer her også.

Se bildespesial: Fire år med krig i Syria


Hadde det ikke vært for fingeravtrykkene som ble tatt av ham i Ungarn hadde han kunnet søke asyl i Norge.

– Det er naturlig nok ikke slik at alle som kommer til Norge har tatt et fly direkte fra sine hjemland, men det er allikevel mange som ikke er registrert noe sted på veien, forklarer kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen i Politiets utlendingsenhet (PU) til VG.

– Så hvis man klarer å unngå å bli registrert kan man søke asyl?

– Disse sakene vil da som regel realitetsbehandles i Norge. Hvis vi gjennom våre søk finner ut at de har søkt asyl i et annet medlemsland i Dublin-samarbeidet, vil de sendes tilbake til det første landet for å få behandlet sin asylsøknad der, sier Olsen.

Nesten alle syrere får asyl

Så langt i år har 1017 syriske flyktninger fått innvilget asyl i Norge. Seks personer fra Syria har fått avslag søknad om asyl. Ifølge UDI er noen av disse avslagene begrunnet med at UDI ikke fester lit til at de aktuelle personene faktisk kommer fra Syria.

De siste tre ukene har UDI registrert 1887 asylsøknader fra personer med syrisk statsborgerskap. 97 av disse er enslige mindreårige asylsøkere.

Per 31. august i år har 58 syrere blitt returnert til et annet land i Dublin-samarbeidet, viser tall fra PU.

Lurer du på hvordan du kan hjelpe?: Slik kan du hjelpe flyktningene

Det er nå fire uker siden Moayed kom til Norge, og han sitter ikke lenger på Trandum. UDI har fastholdt at han skal sendes til Ungarn, men vedtaket er påklaget til Utlendingsnemnda (UNE) og i mellomtiden har han fått en ordinær mottaksplass.

– Jeg er glad for at jeg ikke er fengslet lenger, men nå er jeg i en annen type fengsel, sier han til VG.

Han forklarer at han holder seg innendørs, fordi han frykter at noen skal tro at han forsøker å stikke av dersom han går ut.

– Jeg aner ikke hva som kommer til å skje med meg videre, men håper i de lengste at jeg kan få bli.

Enn så lenge venter han på avgjørelsen fra norske myndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder