Dyrere strøm og avgifter - mer til klima og bistand

Budsjettkameratene endelig enige om statsbudsjettet

Etter flere uker med diskusjoner, krisemøter hos statsministeren og trusler om at forhandlingene kunne bryte helt sammen, er det endelige forslaget til neste års statsbudsjett i havn.

 • Eivind Lindkvist Johansen
 • Erlend Skevik
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Budsjettet ble presentert på en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget klokken 19 mandag. Budsjettforliket innebærer at det flyttes på nærmere seks milliarder kroner i forhold til regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

** Den største enkeltsatsingen i budsjettavtalen er 2,5 milliarder kroner som tilføres bistandsbudsjettet. Når partiene summerer tiltakene til det såkalte grønne skiftet, blir summen 4,7 milliarder kroner i utveksling mellom økte og reduserte skatter og avgifter.

** Det innføres en avgift på flyreiser. Den gir neste år 1 milliard kroner i inntekt til staten.

** I tillegg økes elavgiften med 1,5 øre, noe som tilfører statskassen 670 millioner kroner i 2016. Engangsavgiften økes også ved kjøp av forurensende biler.

Avtalen: Se hele budsjettavtalen her

Bistand

Å tilbakeføre penger som regjeringen omdisponerte innen bistandsbudsjettet for å finansiere hjemlige tiltak mot flyktningkrisen, har vært KrFs hovedprioritering i forhandlingene. På pressekonferansen la KrFs forhandler Hans Olav Syversen vekt på at partiet har fått viljen sin når det kommer til å få økt bistandsbevilgningene. Økningen utgjør den største enkelsatsningen i budsjettet.

– Verdens fattige og hvor mye eller lite som skal tas fra bistanden i fattige land, har vært et viktig tema. Vi er glade for at vi har greid å få inn 2,5 milliarder kroner til de fattigste landene.

Redd Barna reagerer likevel på at deler av bistandsbudsjettet skal brukes på flyktningtiltak i Norge.

– Nå som rike Norge velger å bruke såpass mye av bistandsbudsjettet på hjemlige forhold, kan dette legitimere enda større kutt i andre europeiske land. Det vil ha globale konsekvenser, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna, i en pressemelding.

Sett denne? Dette får folk flest i skattelette

MDG-Hansson: – Kan ikke gi det ståkarakter

SKUFFET: MDG-talsmann Rasmus Hansson mener budsjettforliket ikke vil føre til kutt i klimagassutslippene. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,

Satsingen innenfor klima og miljø lyder på over 1,3 milliarder kroner.

– Venstres mål med budsjettet var en styrking av klimaforliket. Det målet har vi nådd, sa Venstre-forhandler Terje Breivik i Vandrehallen.

Rasmus Hansson (MDG) omtaler flyseteavgiften som «spenstig», men han savner de store miljøgrepene i det nye budsjettet.

– Det er tydelig at KrF og Venstre har sloss hardt og lenge i forhandlingene, og de har fått til noe, men dette er ikke et budsjett som vil redusere norske klimagassutslipp. Derfor kan vi heller ikke gi det ståkarakter, sier Hansson til VG.

Se også: Slik vil regjeringen betale for flyktningene

NHO om flyseteavgift: Useriøst

Avtalen innebærer at det innføres en avgift på flyreiser på 80 kroner. Avgiften ble fjernet av Bondevik I-regjeringen i 2001. Høyres Per-Kristian Foss sa før valget at han som finansminister ville fjerne avgiften før han hengte av seg frakken på kontoret.

Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, tar virkelig av når han blir kjent med at flyseteavgiften kommer neste år:

­– Jeg mener innføringen av denne avgiften er useriøst av regjeringspartiene og KrF og Venstre. Vår konkurrenter innen transportsektoren har ikke dette. Og det gir kun en mikroskopisk miljøeffekt i form av lavere utslipp på grunn av mindre flytrafikk.–

– Hvis flytrafikken i Norge går ned med fem prosent som følge av økte billettpriser, så vil klimaeffekten være marginal. I stedet vil man oppleve at distrikts-Norge får høyere flypriser. Vi opplever nå at flytrafikken går litt nedover. Hvis man snakker om å omstille norsk økonomi, er det feil medisin med lavere etterspørsel etter flyreiser, sier Torbjørn Lothe som minner om at luftfarten er tungt avgiftsbelastet med Co2-avgifter og andre avgifter fra før.

– Jeg er svært overrasket over at partier som Frp og Høyre har gått med på innføringen av denne flyseteavgiften.

SFO kan bli billigere

Den borgerlige budsjettavtalen åpner for å gjøre aktivitetsskolen eller skolefritidsordningen billigere for husholdninger med lave inntekter. Det kan også bli nye regler for barnehageopptak.

Samtidig bes regjeringen fremme forslag som sikrer at barn som fyller ett år innen utgangen av oktober det året det søkes om barnehageplass, har rett til plass fra fylte ett år. Barn som er født før 1. september, skal få plass innen utgangen av august som i dag.

Fremskrittspartiet har fått beholde sin fanesak – reduksjon i avkorting i pensjon til gifte og samboende pensjonister, sa Limi da statsbudsjettet ble presentert mandag kveld. Pensjonen for enslige minstepensjonister økes også med 4000 kroner årlig.

Stor VG-måling: Folket refser Ernas flyktninghåndtering

Den reduserte selskapsskatten som regjeringen foreslo, skal også videreføres, ifølge Limi.

– Det har vært viktig for Frp å sikre ikke bare skattelette til privatpersoner, men også til næringslivet og selskaper, for det har vi behov for, sa han.

Intens helg

Syversen fra KrF uttrykte stor lettelse da han kom ut fra det siste gruppemøtet. Han røpet at han i løpet av helgen hadde hatt øyeblikk hvor han var usikker på om partene kom til å greie å bli enige.

– Helgen har vært utrolig intens, og det har vært litt følelsesmessig opp og ned ettersom man tror det går eller ikke, fortalte Syversen, som medgikk at han var sliten etter tre uker med forhandlinger.

Les også: Slakter Ernas skattekutt til de superrike

Kilder i samarbeidspartiene snakket tidligere denne uken om muligheten for at forhandlingene skulle kollapse fullstendig. Mens Venstre har etterlyst en bedre klimaprofil i det nye budsjettet, har KrF lagt vekt på å fylle opp bistandsbudsjettet igjen.

Les også

 1. Budsjettforhandlingene: Har flyttet på seks mrd. kroner

  I møte med KrF og Venstres ultimatum om bistand og klima, skal regjeringen ha rokert rundt seks milliarder…
 2. Fortsatt budsjettfloke for Erna - blir ikke enige med Krf og Venstre

  Fristen for å bli enige om statsbudsjettet kom - og gikk. Lørdag ettermiddag melder KrF om Venstre om fremdrift.
 3. VG-måling: Folket refser Ernas flyktning-håndtering

  Mens Frp og Siv Jensen fosser frem, blir statsminister Erna Solberg straffet for håndteringen av flyktningkrisen.
 4. Asylavtalen: Partiene strammer inn

  Et bredt flertall på Stortinget gir nå regjeringen føringer om hvordan asylstrømmen skal håndteres.
 5. Raseri i KrF etter nytt bistandskutt

  Et nytt bistandskutt fra regjeringen på 1,1 milliarder kroner i 2015, har gjort vanskelige budsjettforhandlinger med KrF…

Mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politikk
 4. Redd Barna

Flere artikler

 1. NHO fly forbannet over flyseteavgift

 2. Spillet om den utskjelte flyseteavgiften

 3. Samarbeidspartiene venter på flyavgift-avklaring

 4. Pluss content

  Frp-veteraner opprørt over flyavgiften

 5. KrF lurer på hva Frp mener om flyavgiften

Fra andre aviser

 1. Budsjettkameratene endelig enige

  Bergens Tidende
 2. Statsbudsjettet: Nå er de fire samarbeidpartiene enige

  Bergens Tidende
 3. Nye møter før budsjettavtalen legges fream

  Bergens Tidende
 4. Statsbudsjettet: Nå er de fire samarbeidpartiene enige

  Aftenposten
 5. Dyrere flyreiser får flyselskapene til å rase

  Aftenposten
 6. Økte avgifter - mer til klima og bistand

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder