UDI-sjefen: – Vil prioritere gruppene som ikke trenger beskyttelse

– Voksne, enslige, afghanske menn kan ikke regne med å få opphold i Norge, sier UDI-sjef Frode Forfang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– En forutsetning for at vi skal kunne håndtere de gruppene som har behov for beskyttelse, er å håndtere de som ikke trenger beskyttelse, sier UDI-sjef Frode Forfang.

Enslige, afghanske menn er «en bekymringsfull gruppe», som kommer i stort monn over Storskog, sier UDI-direktør Frode Forfang. Nå varsler han at disse sakene skal prioriteres, slik at de som ikke har behov for beskyttelse håndteres raskest mulig.

– Hvis man kommer som enslig afghansk mann, kan man ikke regne med å få opphold i Norge. Det er den viktigste beskjeden å gi til den gruppen, som i økende antall kommer over Storskog, sier UDI-sjefen.

Han sier at voksne, enslige menn henvises til internflukt i trygge områder i Afghanistan.

Sett denne? Nå er det flest afghanere blant asylsøkerne

Han sier at da han besøkte Storskog for tre uker siden, kom et stort flertall - cirka to tredeler - fra Syria. Altså personer som normalt anses å ha et beskyttelsesbehov.

– Det vi nå ser er at bildet på to uker er totalt forandret. Den desidert største gruppen nå er afghanere, men det kommer også andre. Pakistan og Bangladesh kan nevnes som to av gruppene, som normalt ikke ville fått beskyttelse, sier UDI-direktøren.

TYDELIG SIGNAL: Enslige, afghanske menn kan ikke regne med å få opphold i Norge, sier UDI-direktør Frode Forfang og PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne. Foto: Stian Eisenträger , VG

Han sier UDI nå jobber på høygir med å få opp kapasiteten ved grensen til Russland.

– Innenfor kapasiteten vi har, vil vi nå sette inn det vi kan på de som kommer inn over Storskog. Vi kommer til å nedprioritere andre grupper en tid fremover, som for eksempel de fra Syria, sier Forfang.

Han kan ikke si hvor lang saksbehandlingstiden vil bli for de syriske asylsøkerne, som er blant gruppene som nedprioriteres. Før denne situasjonen oppstod, fikk 80 prosent av de syriske asylsøkerne behandlet søknadene sine i løpet av seks måneder.

– Vi skal unngå at dette blir et voksende problem inn i neste år. Det avgjørende er at vi vil sette inn ressursene der vi får best resultater av dem, fortsetter UDI-sjefen.

Også sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) deltar på pressekonferansen, og sier hun ser frem til at kapasiteten økes i nord.

– Afghanere er enklest å returnere, og vi vil prioritere denne gruppen, sier Kristin Ottesen Kvigne.

Hun sier at hun regner med at det vil være «helt problemfritt» å returnere personer med russisk oppholdstillatelse til Russland.

Justisminister Anders Anundsen sier til NTB mandag ettermiddag at han åpner for direktefly fra Kirkenes for å fly ut asylsøkere uten rett til opphold.

– Det er definitivt aktuelt å fly direkte fra Kirkenes til både til det ene og det andre stedet hvis vi klarer å få til systemer som leverer det, sier Anundsen NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder