Syrisk familie splittet av krigen, her blir de gjenforent i Norge

Dette øyeblikket har Hassan drømt om hver dag i 18 mnd

INNENRIKS

GARDERMOEN (VG) Hassan Alsibai (41) måtte etterlate kona og sønnene da han flyktet. I halvannet år har han ventet på dem.

Publisert: Oppdatert: 14.12.15 15:27

Da farmasøyten fra borgerkrigsherjede Aleppo i Syria fikk oppholdstillatelse i Norge 6. januar, ville han ikke vente på å få bosetting i en norsk kommune.

I stedet reiste han rundt til 18 kommuner i Norge og tilbød seg selv. I juni kunne VG fortelle om hvordan han omsider fikk positivt svar i lille Rælingen, nær Lillestrøm, og dermed fikk bosetting på «rekordtid».

Les historien: Da Hassan kom til Rælingen

Men å få en norsk bosettingskommune var bare et delmål. Akkurat som den livsfarlige flukten ut av Syria, via Tyrkia, i gummibåt til Hellas, og videre til Norge var et delmål.

Har du fått med deg: Ordfører mottar millioner for tom asylmottak

Lærer seg norsk

Norskkursene han har fullført – nok et delmål. Arbeidstreningen på Apotek 1, den midlertidige lisensen som reseptarfarmasøyt som han har fått, boligen han nettopp har flyttet inn i – ikke noe av det betyr at han har nådd målet.

– Jeg har bare hatt ett mål for øye siden jeg forlot familien min: Å treffe dem igjen. Alt jeg har gått gjennom – farene, slitet, ensomheten – det har bare vært for å skjerme dem. For at de skal kunne komme hit og være trygge, forteller Hassan.

Og, nok en gang på «rekordtid», har han klart å oppfylle kriteriene for å få familiegjenforening. På et fly fra Tyrkia sitter kona Suria Al Maroufy (35) og sønnene Wajih (14) og Okba (12). VG får bli med til Gardermoen da Hassan skal hente dem.

Familiegjenforening: Så mange familieinnvandrer til Norge årlig

Spennende venting

Hassan småtripper rundt i ankomsthallen. Alle sparepengene er brukt på flybilletter, så kona har ikke noen mobiltelefon å ringe ham opp med. En time etter landing er det fortsatt ikke noe tegn til dem.

Men, etter en grundig sjekk i passkontrollen, er familien hans vinket videre. Gledestårene slippes løs.

– Nå er jeg så lettet og så lykkelig. Han er mitt liv, og min sjel. Jeg tror vi skal få et bra liv her. Jeg vil lære norsk og jobbe, jeg vil se sønnene mine gå på skole og leve normale liv igjen, sier kona Suria etter klemmingen er avsluttet.

Les også: Kommuner bryter loven - gir ikke asylbarn lovfestet skoletilbud

Ute er det vinterkaldt, og selv om det er midt på dagen har det begynt å mørkne. Men Suria stråler på isen utenfor flyplassen.

Hun legger armen sin rundt Hassans arm og drar ham inntil seg.

– Den armen, det å kunne holde på den. Dere aner ikke hvor mye jeg har savnet den.

Hjemme på Rælingen venter laks og poteter. Stekt med syriske krydder Hassan har fått av en venn.

– Nå er mitt mål nådd. Neste mål blir å skape et godt liv for mine barn her i Norge, sier Hassan.

Her kan du lese mer om