BUDSKAP: Krekar entret fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt, mens han utbrøt «Egypt», «Egypt». Deretter holdt han en kort tirade på kurdisk til de fremmøtte pressefolkene. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Mulla Krekar: – Saken i Italia er politisk

Krekar fengslet i åtte nye dager

OSLO TINGRETT (VG) Mulla Krekar er varetektsfengslet i åtte nye dager. Selv mener han siktelsen mot ham er politisk motivert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Påtalemyndigheten ba torsdag om å holde Krekar varetektsfengslet i ytterligere åtte dager fordi italiensk politi sin frist om utleveringsbegjæring går ut da. Oslo tingrett fulgte påtalemyndighetens påstand. Dermed er både Krekar og en 42 år gammel Krekar-kontakt varetektsfengslet i åtte nye dager.

Under fengslingsmøtet torsdag erkjente Krekar seg ikke skyldig og ba om å bli løslatt. Referatforbudet fra rettsmøtet ble løftet.

Krekar ble pågrepet i 12. november i forbindelse med at italiensk politi utstedte en internasjonal arrestordne og varslet en utleveringsbegjæring av Krekar.

– Ingen opplysninger

–– Jeg har ikke noen opplysninger om det i det hele tatt, sa Krekar under fengslingsmøtet.

Han var under pågripelsen i gang med å sone en dom for trusler fremsatt under et NRK-intervju.

Pågripelsen skjedde som en del av en storstilt aksjon mot et terrornettverk som italiensk politi mener blir ledet av blant annet Krekar. 17 personer ble pågrepet i flere land. EUs påtale- og etterforskningsenhet Eurojust etterforsker gruppen «Rawti Shax».

Les alt om mulla Krekar her.

Krekar ga i fengslingsmøtet uttrykk for at han tror det er storpolitikk som ligger bak den nye siktelsen mot ham. Han hevdet også at gruppen «Rawti Shax» er en politisk gruppe på lik linje med kommunistiske og liberalistiske bevegelser, så vel som politiske partier som KrF og Frp.

Han fortalte at gruppen hans har et mål om å forandre det kurdiske samfunnet til det bedre, men spesifiserte ikke på hvilken måte de ønsker å oppnå det.

– Jeg er ikke noen tvil om at saken i Italia er en politisk sak. Jeg har ikke noe i mot å svare på alle spørsmål som italienerne kan ha, som jeg gjorde tidligere da PST hadde spørsmål.

Vil varetektsfengsle Krekar-kontakt

Tingrettet besluttet også å forlenge varetektsfengsling for en 42 år gammel iraker som italiensk politi mener har tilknytning til gruppen.

Forrige uke ble en 38 år gammel norskkurder fra Fredrikstad fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett. Han er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

– I dette rettsmøtet forutsatte dommeren at man bestemte seg for å innlede etterforskning etter norske forhold, utarbeidet en ny eller utvidet siktelse og innhentet nye bevis, men det har ikke PST gjort, sa 38-åringens forsvarer Truls Dramer til VG.

– Jeg hadde ikke internett

Krekar forklarte seg også om forholdet til de medsiktede. Av de 17 pågrepne, forklarte Krekar at han i tillegg til de to andre pågrepne i Norge, kun kjente til to av dem som er pågrepet i Storbritannia og fortalte at en av dem av gift med datteren hans. De skal ha hatt kontakt etter dette, men Krekar sier at han har vært forsiktig og at mannen hele tiden har blitt oppfattet som journalist.

I RETTEN: Politioverbetjent Geir Øvstedal fra PST. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Han fortalte blant annet at han skal ha hatt kontakt med den ene på nettet, noe som Krekar betegnet som politisk undervisning.

Italiensk politi har lekket til pressen at de blant annet tror Krekar ledet terrornettverket fra cellen sin, via telefonen og internett. Krekars forsvarer, Brynjar Meling, var opptatt av at hans klient skulle presisere at han ikke har hatt tilgang til noe sånt.

– Jeg hadde ikke kontakt med omverdenen, hverken på telefonen eller internett. Jeg hadde ikke internett i det hele tatt, sa Krekar under fengslingsmøtet.

Nekter for støtte til å drepe sivile

Under fengslingsmøtet ble Krekar av Meling spurt om gruppen har har kontakt med terrornettverket al-Qaida. Det avviste Krekar.

– Rawt har ikke noe å gjøre med jihad, våpen eller å skremme andre mennesker, hverken i Kurdistan eller andre steder.

Hvorvidt Krekar har støttet terrorangrep, var også et tema under fengslingsmøtet.

– Det er ikke i pakt med islam å drepe sivile. Hos oss er det ikke noe som heter sivile eller militære, vi har de som kriger eller ikke kriger. En som ikke kriger skal ikke drepes, selv om det er snakk om en amerikansk som har forlatt et krigsområde, forklarte Krekar.

Meling: Et politisk spill

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling ba retten være «svært påpasselig» i Krekar-saken fordi han hevder Frp har en agenda i saken. Han kalte siktelsen og prosessen mot Krekar et politisk spill initiert av Frp, skriver NTB.

– Når Justisdepartementet nå ledes av et parti hvor partilederen har sagt at hun er villig til å bryte menneskerettighetene, da må domstolen være svært påpasselig, sa Meling.

Han la vekt på at Frp gikk til valg for å bli kvitt Krekar innen 100 dager.

– Fremskrittspartiet, som sitter med justisministeren, har diskvalifisert seg selv ved at de har vært mer opptatt av å innfri et valgløfte enn å ivareta de forpliktelsene de har etter loven, utdypet Meling til pressen etter rettsmøtet.

Meling sier han anser at utleveringsbegjæringen fra Italia er en fortsettelse av et politisk spill som startet ved justisminister Anders Anundsens (Frp) forsøk på å sende Krekar til Kyrksæterøra.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder