KRITISK PRISVINNER: Generalløytnant Robert Mood mottok Fritt Ords Pris for 2016 fra styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn på Operaen i Oslo tirsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Mood: Norge er ute av stand til å forsvare seg uten NATO-allierte

Frittalende general slakter forsvarsevnen

Generalløytnant Robert Mood sier at Forsvaret i øyeblikket ikke er i stand til å forsvare Norge mot et militært angrep fram til eventuelle NATO-forsterkninger er på plass.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er helt avhengig av NATO og våre allierte fra første dag. Vi er neppe klar til å ta imot forsterkninger når de måtte komme, og vi er dårlig forberedt på uventede overraskelser, sa den frittalende generalen da han mottok Fritt Ords Pris for 2016 tirsdag kveld.

Mood (57) er nå sjef for den norske militærmisjonen til NATO. Om en måned avslutter han en nesten 40 år lang karriere i Forsvaret og går av med tidligpensjon.

Store utfordringer

Tirsdag kveld kvitterte han for Fritt Ord-prisen han har fått for sine frie ytringer, om Forsvaret og kritikken mot bevæpning av politiet, med en ny og svært dyster analyse av den norske forsvarsevnen:

– Vi kan i 2016 ikke forsvare oss selv i et klassisk scenario til eventuelle forsterkninger ankommer, og vi vil ha store utfordringer i et utpressingsscenario,. sa Mood i takketalen.

Regjeringen er i nå sluttfasen i arbeidet med en ny langtidsplan for Forsvaret. I vår har landsmøtene i begge regjeringspartiene Høyre og Frp krevd av sine folk i regjeringen at de må styrke forsvaret betydelig, og opp mot NATOs felles mål om to prosent av BNP innen 2023.

Søreide: Bekrefter mangler

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere Moods uttalelser direkte. Overfor VG viser hun til at både hun og forsvarssjefen har kommunisert tydelig at selv om mye er veldig bra i Forsvaret, er det mangler i evnen til å løse de mest krevende oppgavene.

«Forsvarets operative evne må styrkes. Nettopp derfor vil regjeringen legge frem en ny langtidsplan for Forsvaret før sommeren. NATO er hjørnesteinen i vårt forsvar, det er derfor vi øver på mottak av og operering med allierte styrker slik som under Cold Response tidligere i år da over 16.000 øvde i Norge. Forsvaret av Norge skal skje i rammen av NATO, og regjeringens hovedprioriteringer i den kommende langtidsplanen vil være å styrke beredskap og operativ evne, investere i nye kapasiteter og å styrke forsvaret betydelig økonomisk», skriver forsvarsministeren i en epost til VG.

Skyver regningen foran

Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks og forsvarskomite mener at regjeringen skyver forsvarsregningen foran seg når Stortinget neppe rekker å behandle planen før sommeren.

I april slo forsvarssjef Håkon Bruun-Hansen fast at forsvarets operative evne er svekket fra 2014 til 2015, og sa at mangel på reservedeler truer forsvarsøkonomien.

– Vi har svakheter i bemanning, reservedeler, utholdenhet og responsevne, sier Mood.

Han gikk langt i å hevde at forsvarssjefen snarere underdriver hvor alvorlig situasjonen er for Forsvarets del.

Nøktern forsvarssjef

– Politikerne bør merke seg at vår forsvarssjef er en nøktern mann som ikke farer med store ord eller driver med overbud. Jeg undres heller om vi i forsvarsledelsen har vært klare nok internt og i det offentlige rom, sa Robert Mood.

Les også: Slik blir det nye Forsvaret – hvis forsvarssjefen får bestemme

– Hvis forsvarssjefens råd følges, vil denne situasjonen forbedre seg om noen år. Hvis ikke, blir den verre, sa Mood.

Da Robert Mood var sjef for Hæren i 2008, sa han at Hæren da var så liten at den kun kan forsvare en enkelt bydel i Oslo.

Nå viser Mood til at Hæren har halvparten så mange ansatte som Rikshospitalet, og at forsvarsbudsjettet er halvparten av samferdselsbudsjettet og en tredel av budsjettet som går til helse og omsorg.

– Det at vi satser på Forsvaret er kanskje en forholdsvis rimelig forsikringspremie, sa Robert Mood.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder