LAGDE HULL I FJØSVEGGEN: Her løper kalven ut gjennom hullet i veggen på det brennende fjøset i Raset i Verdal i Nord-Trøndelag. Foto: Johan Arnt Nesgård TRØNDER-AVISA

Helteinnsats reddet 260 dyr i Verdal

Da fjøset begynte å brenne lagde bonden rømningsvei ved å kjøre traktoren med lesseapparat tvers igjennom veggen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den dramatiske brannen i Verdal ble oppdaget like før klokken 21 mandag kveld. Bonden fikk hjelp av et femtitalls naboer og frivillige som jaget dyrene ut av det brennende fjøset.

– Naboer og frivillige har gjort en kjempeinnsats, sier innsatsleder Stig Viken til Trønder-Avisa.

Da brannmannskapene ankom sto bygningen i full fyr på midten. I tillegg til brannvesenet, rykket veterinær, ambulanse og politi ut til stedet.

Da brannen startet var det 260 dyr inne i storfefjøset. En halvtime senere var alle dyrene reddet ut i live, bortsett fra en kalv som måtte avlives på grunn av brannskader.

Naboene strømmet til for å hjelpe da de så brannbilene komme, og de fikk ros av politiet i etterkant for å ha brukt traktoren til å bryte opp fjøsveggen.

– De gjorde helt rett, og skal ha mye av æren for at alle dyrene kom seg ut, sier Viken.

Ved 23-tiden hadde brannmannskapene kontroll, men fjøset er påført betydelige skader som følge av brannen.

I fjor ble det utbetalt 212 millioner kroner i erstatning etter brann i driftsbygninger. Det fleste brannene oppstår i landbruksfylkene Hedmark og Nord-Trøndelag. Det har imidlertid blitt færre branner de siste årene. Utbetalingen i 2015 var godt under gjennomsnittet for siste fem år.

Totalt ble det registrert 180 branner i driftsbygninger og 120 branner i bolighus på norske gårdsbruk i fjor. Så mye som to tredjedeler av alle branntilløp i landbruket oppstår i elektriske anlegg og utstyr, opplyser Landbrukets brannvernkomité.

Nye krav fra forsikringsselskapene medfører at nærmere 30.000 norske gårdsbruk må gjennomføre el-kontroll med varmesøkende kamera frem mot 2019.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder