BUTIKK-KYLLINGER: Rema (t.h.) og Tusen karret seg ut av butikkeggene  natt til fredag denne uken.
BUTIKK-KYLLINGER: Rema (t.h.) og Tusen karret seg ut av butikkeggene natt til fredag denne uken. Foto:PRIVAT,

Linda kjøpte egg i butikken: - Kyllinger klekket ut etter tre uker

INNENRIKS

Rema og Tusen skal ha blitt klekket ut av egg som «kyllingmor» Linda kjøpte på butikken.

Publisert: Oppdatert: 01.08.15 13:53

– Vi har hatt lyst på høner lenge, og jeg skulle bare prøve om det gikk an å ruge fram kyllinger av butikkegg før jeg kjøpte egg fra oppdretter. Jeg hadde hørt at andre hadde fått til det samme, sier den nybakte «kyllingmoren» Linda Akselsen Bjerke til VG.

Det var natt til fredag at de to krabatene skal ha kjempet seg ut av to av de 12 eggene som lå til ruging. Da hadde det gått 21 dager siden Bjerke kjøpte pakken med egg på Rema 1000 i Kongsvinger.

– Det ble jo et fantastisk resultat! Vi er kjempefornøyde, sier hun.

Utelukker ikke flere forsøk

Akselsen forteller at hun hadde hørt at frittgående høner hadde haner rundt seg for å holde trivsel i hønseflokken, og at det derfor kunne være sannsynlig at enkelte butikkegg kunne være befruktet.

– Helst bør man vel ha en rugemaskin, men vi hadde bare en gammel laberatorieinkubator som vi satte på 38 grader, sier hun.

Har du lest?3 av 4 kan ikke koke egg

De nyklekkede kyllingene fikk de passende navnene Rema og Tusen, og foreløpig er ikke kjønnet på kyllingene kjent. «Kyllingmoren» forteller at de selvfølgelig vil beholde begge på gården i Sander. Hun utelukker heller ikke at det kan bli flere forsøk på å avle fram butikk-kyllinger.

Les også:Verdens største egg

– Vi vil ha flere kyllinger slik at Rema og Tusen kan få noen venner. Nå skal vi kjøpe rugeegg fra oppdretter, men det kan godt hende at vi vil prøve ut flere ulike butikkegg for å se om vi får det til igjen. Det er jo gøy å ha klart det, sier hun.

– Et mirakel

Hun la ut bilde av de nye gårdskyllingene på Facebook, og responsen har ikke latt vente på seg. Flere er begeistret over eksperimentet, men noen gir også uttrykk for at de ikke lenger ønsker å spise egg.

Death Valley i USA:Her steker folk egg på asfalten

– Det er jo ikke sånn at det er fare for at det detter ut en kylling når du skal lage omelett, sier Akselsen.

Rema 1000 forteller til VG at de to kyllingene er noe helt utenom det vanlige.

– Det er så strenge rutiner hos våre leverandører at vi ikke kan annet enn å synes at dette er et mirakel, sier kommunikasjonsrådgiver Amalie Knudsen.

Aldri hørt om lignende

Mattilsynet ved pressevakt Lars Tore Hestad forteller at han aldri har hørt om noe lignende. Han har også snakket med flere kolleger som heller aldri har opplevd tilsvarende.

– Det er vanskelig å si om det er mulig. Her er det en dame som bevisst har gått inn for å prøve å ruge ut kyllinger, og det er jo ikke sånn at det er fare for at du eller jeg plutselig opplever at det klekker ut en kylling fra eggkartongen i kjøleskapet, sier han.

­– Gode sjanser for kyllinger

– Dette er helt klart mulig, sier spesialrådgiver innen fjørkre ved Animalia, Marlene Furnes Bagley.

Hun forteller at det skyldes framveksten av frittgående høner, hvor det er blitt vanlig å ha noen få haner sammen med hønene for å skape trivsel og orden i hønsehuset.

Hun forteller at egg holdes kaldt helt fra gården til butikkhyllene, og mener en befruktet eggcelle kan overleve kulden i opptil 14 dager. Men egget må deretter holde 38 grader i 21 dager før det kan klekkes en kylling, om egget da er befruktet.

Har du lest?Stig fant kyllingfoster i egget

– Det er vanskelig å si hvor uvanlig dette er fordi det ikke er så mange som forsøker å klekke ut kyllinger. De fleste som kjøper egg gjør det vel fordi de ønsker egg og ikke kyllinger. Men det kan være gode sjanser for å kunne klekke ut en kylling fordi vi har veldig ferske egg her til lands, sier hun.

– Det er mulig

Henrik Bodahl-Johansen er fabrikksjef hos produsenten Den Stolte Hane, og han forteller at det i sjeldne tilfeller kan skje at et butikkegg er befruktet.

– Det er veldig uvanlig, og vi har ikke opplevd det før med våre egg, sier han til Harstad Tidende i en artikkel før jul, hvor en kvinne klekket ut en kylling fra egg hun hadde kjøpt på butikken.

Til avisen forteller han at det er helt ufarlig, og at det er vanskelig å oppdage om et egg er befruktet når det blir gjennomlyst før det sendes ut til butikkhyllene.

– Egg med feil som blodflekker og store luftrom blir sortert ut. Men det er svært uvanlig at befruktede egg sendes ut, sier han til avisen.

Her kan du lese mer om