Italienske dokumenter: Rawti Shax hadde egne treningsleirer

Italienske myndigheter hevder å ha bevis for at terrornettverket Rawti Shax kan kobles til militære treningsleirer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag ble Mulla Krekar varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll. 58-åringen er siktet for terrorforbund, og kreves utlevert av italienske myndigheter.

Totalt ble 17 personer pågrepet under torsdagens omfattende antiterroraksjon.

Krekar er utpekt som lederen i Rawti Shax, et terrornettverk som har forbindelse til al-Qaida gjennom den kurdiske organisasjonen Ansar al-Islam. Mullaen har selv bedyret sin uskyld i saken – og forsvareren hans, Brynjar Meling, mener at italiensk politi bare legger frem påstander.

Les også: Mulla Krekar hevder Rawti Shax er et politisk parti

VG har fått tilgang til dokumenter fra italienske etterforskningsmyndigheter, hvor terrornettverket Rawti Shax og dets involverte legges frem i detalj.

Av dokumentene fremgår det at nettverket knyttes til opptil flere militære treningsleirer. Funnet av en av disse leirene skal også sammenfalle med det tyske polities etterforskning.

Så du denne? Meling: – En utlevering av Krekar kan ta flere år

Samlet tre millioner i eksil

Italiensk politi skal ha lyttet til flere samtaler som Krekar har hatt med sine medarbeidere. Slik har det blitt klart hvordan mulla Krekar har nær og sterk kontroll over medlemmene.

Ifølge italiensk politi skal Krekar har fortalt dem han snakket med om hvordan han, da han var i eksil i Norge, klarte å samle om lag tre millioner norske kroner som skulle brukes til væpnet kamp, og for å bygge en treningsleir i «de viktigste områdene».

Italiensk politi: Dette var Krekar-nettverkets terrorplaner

Det framgår også at Krekar mener han klarte å få mye ut av Norge før «disse folka» fant ut av det:

«Da kom de og arresterte meg og laget masse bråk om det. Da sa jeg til meg selv, vær så god, gjør det dere vil/ønsker med meg. Vi har allerede klart å skaffe nok penger og vi har allerede klart å starte vår militære trening/kamp og vi har allerede planlagt hvordan krigen skal utkjempes/foregå, og så videre.»

Krekar ser også ut til å oppfordre medlemmer om å ikke tenke på hans skjebne, dersom de velger å angripe norske mål. Han begrunner det med at «norske myndigheter ikke har rett til å være strengere med meg hvis folk får en bombe til å eksplodere foran fengselsinngangen.»

Italiensk politi: Her bodde en av medlemmene i terrornettverket

Italiensk politi: - Organisasjonen skulle være tosidig

Ifølge italiensk politi skulle organisasjonen Rawti Shax være tosidig. Utad skulle organisasjonen fremstå som en politisk og religiøs bevegelse, for å rettferdiggjøre ideologiske utgivelser, chatte-rom og et sharia-universitet på nett.

Samtidig skulle organisasjonen, skjult for myndighetene i landene der de opererer, rekruttere folk og spre radikale idealer, samt oppfordre til opprør og terrorisme for å få et regjeringsskifte i Kurdistan.

Les også: Disse ble pågrepet sammen med Krekar

Målet skal være jihad i Syria, og på lengre sikt jihad i Kurdistan etterpå.

Ifølge italiensk politi skal et tidligere medlem av organisasjonen ha kommunisert med Krekar via Skype. Det skal ha blitt brukt kryptiske setninger og terminologi knyttet til fotball – for eksempel når det ble informert om at bestemte personer var på treningsleir.

Historien om mulla Krekar: Fra gjøgler og moromann til rikstrussel

Meling: Ikke hold i anklagene

Krekars forsvarer Brynjar Meling mener det ikke er hold i anklagene mot hans klient. Det at den nye saken dukker opp etter at norske politikere har reist for å møte italienske kolleger, gir grunn til bekymring, sier advokaten.

– Viljen til å få Krekar ut av landet er så stor og sterk at man ikke kan stole på at departementet tar sin oppgave alvorlig, sa Meling til pressen i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Han reagerer spesielt på påstanden om at Krekar fra fengselet skal ha klart å lede gruppen via kommunikasjonstjenester som Skype og PalTalk.

– Det som fremkom i går i en rekke medier… det er tull, det er vås, det er latterlig og det er så alvorlig at man kommer med sånne udokumenterte påstander.

Meling opplyser også at Krekar ikke har tilgang til internett og kun anledning til å ringe fem telefonnumre som alle er godkjent av fengselsmyndighetene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder