KREVER MER: Kadra Yusuf mener norske myndigheter må gjøre mer for å bedre situasjonen til muslimske kvinner. Foto: Nina Ruud

- Ofrer kvinnene i frykt for å bli kalt rasister

(VG Nett) Kadra Yusuf mener norske politikere er så redde for å tråkke imamene på tærne at de ofrer muslimske kvinners helse og livskvalitet.

  • Anne Vinding

Artikkelen er over 13 år gammel

Norsk-muslimske Kadra tror norske myndigheter er så redde for å bli kalt rasister at de lar være å ta et oppgjør med imamene om kvinnesyn.

- De er så passive og forsiktige fordi de er redde for å bli kalt rasister. Det virker som at myndighetene er så redde for å tråkke andre på tærne at de heller ofrer kvinnene, sier Kadra til VG Nett.

Sjokkert og forbannet

I dagens

VG utfordrer Kadra Islamsk Råd i Norge til å tolke Koranen på nytt. Hun er lei av at kvinner holdes utenfor. Til svar sier pressetalsmann Gulam Sarwar i Central Jamaat-e-Ahl-E Sunnat følgende i artikkelen:

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sier Sarwar.

VG debatt:

Kommentaren viser ifølge Kadra nettopp at det er behov for å «børste støv av mennene på Grønland».

- Jeg synes han misser hele poenget mitt. Jeg ville fortolke Koranen på nytt. Kommentaren hans er utrolig nedlatende. Jeg fikk sjokk da jeg leste den og følte meg ydmyket. Men så tenkte jeg at jeg ikke har gjort noe galt - og da ble jeg fly forbannet, forteller Kadra.

- Det er nettopp derfor vi må ta denne debatten, påpeker hun.

Gjøre mer

Likestillingsminister

Karita Bekkemellem (Ap) raste i dag på VG Nett mot kommentarenfra talsmannen for en av Norges største moskeer. Hun betegner det som sterkt diskriminerende uttalelser.

Men Kadra er lei av at ministre og politikere raser i media - og ikke direkte mot imamene. For syv år siden ble hun landskjent da hun ved hjelp av skjult mikrofon avslørte imamenes forhold til omskjæring i TV-programmet «Rikets tilstand». Men siden den gang mener hun svært lite har blitt gjort for de muslimske kvinnene.

- Det er på tide at noen sier fra, og likestillingsministeren er en av de som virkelig burde ta debatten. De må ta tak i et problem for tusenvis av kvinner i Norge, ikke bare rase på nettdebattene, oppfordrer Kadra.

Tar avstand

Bekkemellem oppfordret også i dag de norske imamene til å gå ut og gjøre det klart at uttalelsene fra moskeens talsmann ikke er representativ for holdningen blant norske muslimer.

Men verken tidligere leder for Islamsk Råd, Mohammad Hamdan, eller ledelsen ved Islamic Cultural Centre Norway vil kommentere saken overfor VG Nett.

Leder for Muslimsk Studentsamfunn tar imidlertid avstand fra uttalelsen:

- Hvis Sarwar er korrekt sitert, er hans påstander høyst underlige og av forkastelig karakter, sier Usman Rana til VG Nett.

Han mener Kadra svartmaler muslimske kvinners situasjon. Studentlederen påpeker at Islamsk Råd hadde en kvinnelig leder for tre år siden og at flere av vervene blant studnetpolitikerne er besatt av kvinner.

- Jeg er enig med Kadra i at kvinner bør være mer aktive, men bildet er mer nyansert enn det hun tegner, mener han.

Vil tvinge gjennom debatt

Nå oppfordrer Kadra myndighetene til å tvinge imamene ut i en debatt hvor hovedmålet skal være å få de religiøse lederne til å anerkjenne at de er en del av det norske samfunnet.

- Det er ironisk at det norske samfunnet finansierer slike trossamfunn. Jeg mener de ikke skal trekke denne støtten. Men de må få imamene til å våkne og forstå at de er en del av det norske samfunnet, mener Kadra.

Mer om

  1. Livssyn

Flere artikler

  1. - Uislamsk oppførsel

  2. Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk

  3. Islamsk råd: - Kadra-saken er en misforståelse

  4. Norsk-muslimske Shahzad Rana: - Jeg er helt enig med Kadra

  5. - Koranen bør tolkes på nytt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder