TIDLIG HVITT: En brøytebil på E134 ved Røldalstunnelen tirsdag morgen. Foto: Webkamera / Statens vegvesen

Snøtrøbbel i Sør-Norge: – Det er vinterdekk som gjelder

Snø skaper vanskelige kjøreforhold og ulykker i Sør-Norge. La bilen stå hvis du ikke har skiftet til vinterdekk, er rådet fra politiet.

Julen fortsatt månedsvis unna, men snøen har allerede overrasket innbyggerne i deler av Sør-Norge. Mandag varslet Meteorologisk institutt om vintervær i Hedmark, Oppland, Telemark, Buskerud og fjellovergangene i Sør-Norge. I farevarselet ligger snøgrensen på 300 til 500 meter.

– I lavlandet er det greit føre, der det er bart og regner. Oppe i høyden, særlig i øvre Telemark, er det vinterdekk som gjelder, sier trafikkoperatør Andreas Larsen i Vegtrafikksentralen i sør.

Sjekk været der du bor på pent.no.

I løpet av natten har de registrert fire ulykker i løpet av natten og morgenen. Det er fortsatt manuell dirigering ved E134 ved Bøgrend i Telemark etter en ulykke mellom en lastebil og to personbiler.

– Det blir opprettet en anmeldelse mot føreren av lastebilen, antagelig kjørt mot rødt lys, sier Jannike Dystland, oppdragsleder i Sør-Øst politidistrikt.

– Rådet er som alltid å ta hensyn til vær og førerforhold. Man bør helt åpenbart la bil med sommerdekk stå hvis det er vinterføre.

På E134 Haukeliveien har to lastebiler kollidert. Det er ingen personskader og veien er åpen.

I mesteparten av landet kan du kun bruke piggdekk fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er det lov fra 16.oktober til 30. april. Dersom føret krever det, er det tillatt å skifte til piggdekk og kjetting tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder