Derfor sa Erna ja til å hente hjem IS-kvinnen og hennes barn

Erna Solberg sier til VG at hun ikke ønsker å la en antatt syk norsk, fem år gammel gutt dø i Syria på hennes regjerings vakt.

 • Eirik Mosveen
 • Oda Leraan Skjetne
 • Martha C. S. Holmes
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Jostein Matre
 • Hanna Haug Røset

– Hverken jeg eller Høyre vil ha IS-kvinner tilbake til Norge. Men her ble dilemma følgende: Hente hjem sykt barn med mor – eller risikere at norsk gutt som er syk dør på vår vakt. Jeg ville ikke la en syk fem år gammel gutt dø i Syria, sier statsministeren i en tekstmelding videresendt av statsekretær Rune Alstadsæter.

Solberg fortsetter:

– Satt opp mot hverandre så valgte vi å jobbe for å få gutten hjem i live. Trygge på at mor ville bli pågrepet og straffeforfulgt når hun kom til Norge.

Sentrale regjeringskilder fremholder overfor VG at hensynet til femåringen til slutt veide tyngre enn «hensynet til ro og fred i regjeringen».

Derfor ble den endelige konklusjonen at hun aksepterte at også femåringens mor måtte tas hjem til Norge.

Dette forklarer kilder til VG som kjenner Erna Solbergs beveggrunner for å ta beslutningen om å hente dem hjem.

HENTES HJEM: Her er den norske IS-kvinnen med sin tre år gamle datter og fem år gamle sønn i ferd med å bli hentet ut av Syria av norsk personell. Foto: Privat

les også

IS-kvinnen og Frp

Solberg, som også er leder i det største regjeringspartiet, har også tidligere sagt at hun i utgangspunktet ikke vil at mødrene skal hentes hjem til Norge.

Høyres syn har hele tiden vært at kun IS-kvinnens to barn skulle hentes.

– Moralsk dilemma

Erna Solberg har tidligere forklart at regjeringen har forsøkt å etablere behandling lokalt, men at de ikke har lyktes med det.

– I og for seg på grunn av morens handlinger. Men da kommer det moralske dilemmaet inn. Det dilemmaet må vi svare på den moralske riktige måten, sier Solberg til TV2 torsdag kveld.

Hun forklarer at hun ser på dette som et humanitært grep som regjeringen har gjort overfor et sykt barn, og at hun mener dette bør gå utenfor vanlige politiske diskusjoner.

Frp har i forbindelse med saken truet med å forlate regjeringen dersom de ikke får gjennomslag for en del krav de har varslet de vil sende statsministeren. Solberg vil ikke i intervjuet med TV2 kommentere Frps kravliste før hun har sett hva som kommer, men gir uttrykk for at hun mener partiet bør ha interesse av å fremdeles ha «en hånd på rattet i norsk politikk».

Både KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande avviser at det er aktuelt å gå med på krav om endringer i regjeringsplattformen.

KOMMER I KVELD: De to barna har levd hele sitt liv i Syria, først under Den islamske stat og deretter i den ustabile flyktningleiren al-Hol. Moren som nå kommer til Norge har vært gift med to IS-krigere som begge er døde. Foto: Privat

Moren nektet

Moren har som kjent nektet norske myndigheter å kun hente barna ut av flyktningleiren i Syria. Men også de lokale syriske myndighetene har sagt tvert nei til denne løsningen.

Ifølge VGs kilder var vurderingen at norske myndigheter ikke kunne havne i en situasjon der man hentet ut barna uten morens og lokale myndigheters samtykke.

Det ville i tilfelle lignet på en slags kidnapping, noe Norge ikke kunne være bekjent av – og som også ville ha vært i strid med internasjonal lov, fremholder kildene overfor VG.

– Erna ikke «soft»

Dermed sto regjeringen, slik Erna Solberg skal ha formulert det i interne møter, overfor et stort dilemma:

 • Enten å la femåringen forbli i Syria med sin mor, med akutt risiko for at han kom til å dø.
 • Eller akseptere at moren – som vil bli arrestert av norsk politi ved ankomst – også blir med til Norge.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland bekrefter at vurderingen i partiet var at man risikerte å få et barns liv på samvittigheten.

– Det er ikke sånn at Erna er «soft» i innvandringsspørsmål, sier han til VG.

– Det var ingen ideell situasjon for oss å hente hjem en kvinne som det er grunn til å anta har begått krigsforbrytelser. Men hensynet til barna, og faren for at gutten skulle komme hjem i kiste, gjorde valget enklere for oss. Det avgjorde saken, sier Høyres parlamentariske leder.

les også

Jobbet i månedsvis med hemmelig hjemhenting

I et intervju på NRKs «Debatten» torsdag fikk Solberg spørsmål om regjeringen har gitt etter for kvinnens krav. Også til det svarte hun at de har stått overfor et moralsk dilemma med risiko for at et norsk barn dør.

Statsministeren fikk også spørsmål om dette betyr at det kan være aktuelt å hente hjem de andre fire norske IS-kvinnene som har barn dersom deres barn blir syke.

– Vi tar ikke stilling til de spørsmålene. Ingen av de kvinnene har sagt at de ønsker å komme tilbake. Vi har sagt at det er åpent for at barna kan komme, men vi har ikke noe ønske om å hente disse kvinnene tilbake.

les også

Flere krav fra fylkeslederne til Siv Jensen – én vil ha Frp-exit uansett

Jobbet i månedsvis med hemmelig hjemhenting

Les også

Mer om

 1. Erna Solberg
 2. Siv Jensen

Flere artikler

 1. Erna får stram tidsfrist – Høyre har lite å gi

 2. Norsk IS-kvinne (29) har landet i Norge – pågrepet av PST

 3. Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

 4. Frp krever svar fra Erna innen slutten av januar

 5. Returplaner for norsk IS-kvinne og to barn endret: Til Norge fredag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder