FERSK: Jon Georg Dale forlater her posten som samferdselsminister for Frp. Nå behandler han klimaspørsmål i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Foto: Tore Kristiansen

Frp-Dale tar klimaoppgjør med Høyre: – Alarmklokkene burde gå for oljenæringen

Partiet Høyre går nå i retning av en politikk for å la oljen ligge, advarer Jon Georg Dale (Frp). Statsminister Erna Solberg (H) lover fortsatt høy oljeaktivitet.

 • Runa Victoria Engen

Etter Frps utgang fra regjeringen har Jon Georg Dale blitt partiets klimapolitiker på Stortinget. Han sier at han nå er bekymret for retningen Høyre tar i spørsmålet på klimapolitikk.

– Det burde få alarmklokkene til å gå i oljenæringen, sier Dale.

Frp og Høyre har vært tydelige på at de ønsker fortsatt å lete etter og åpne nye oljefelt. Nå kan Frp bli stående igjen alene på dette standpunktet, sier Dale. Høyre beveger seg mot å verne flere områder og å la oljen ligge, mener han.

NYTT HØYRE: Henrik Asheim og Tina Bru ble nettopp utnevnt som statsråder av statsminister Erna Solberg. Som oljeminister sier Bru at de står for den samme oljepolitikken som før. Foto: Helge Mikalsen, VG

– I sak etter sak glir Høyre etter Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen, i stedet for å sette ned noen stolper for Norges viktigste næring. Det synes jeg er utrolig bekymringsfullt, fordi vi har sett det før at politikkendring skjer i ungdomsorganisasjonen, og sprer seg til resten av partiet. Det er all grunn til å frykte denne utviklingen.

– Hva er det du frykter?

– Jeg frykter at de i stadig større grad blir opptatt av at vi ikke skal åpne nye områder for olje og gass.

Erna Solberg: – Vi står fjellstøtt

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg er på sin side tydelig på at Jon Georg Dale ikke har noe å bekymre seg for.

– Vi står fjellstøtt på at vi skal videreføre et høyt og forutsigbart tempo i tildelingen av områder for olje- og gassaktivitet på norsk sokkel, sier hun til VG.

Tidligere i år delte regjeringen ut 69 oljelisenser, med Frps Sylvi Listhaug som oljeminister. Solberg sier at oljepolitikken ligger fast, også uten Frp i regjering.

– Det er fordi vi vet at verdier må skapes før de kan fordeles. Inntektene fra oljenæringen er ikke bare tall i statsbudsjettet, det er også hverdagen til hundre tusen norske arbeidsfolk og familier over hele landet, sier statsministeren.

Hun avviser at Høyre går i retning av å ville avvikle olje- og gassnæringen, til tross for fylkeslagenes diskusjoner om vern av havområder.

– I Høyres fylkeslag diskuteres disse tingene med utgangspunkt i at olje- og gassnæringen skal utvikles. Det står i skarp kontrast til diskusjonen i deler av Ap og LO, som har som utgangspunkt at næringen skal avvikles innen en viss tid, sier partilederen.

I flere fylker lå det sist helg forslag på bordet om vernevedtak. Men både Viken Høyre, Trøndelag Høyre, Vestland Høyre og Vestfold og Telemark Høyre valgte å si ettertrykkelig nei til forslag om vern av LoVeSe.

VIL VERNE: Stortingspolitiker og leder for Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, vil verne LoVeSe. Fylkeslaget er det første av flere til å ta debatten. Foto: Hallgeir Vågenes

Fylkeslagene fører diskusjoner

Den siste tiden har de store fylkeslagene og ungdomsorganisasjonen stemt over forslag om å frede sårbare områder for ny oljeutvinning.

 • Oslo Høyre var først til å innstille på vern av Lofoten, Vesterålen og Senja – uten at det konsekvensutredes.
 • Sist helg vedtok fylkeslagene i Vestland Høyre, Telemark og Vestfold Høyre, Viken Høyre og Trøndelag Høyre å oljeutrede LoVeSe. Tre fylkeslag sa også nei til å flytte iskanten sørover.
 • Både Oslo og Unge Høyre vil verne Barentshavet og flytte iskanten sørover
 • Det kommer etter at flere Høyre-profiler åpnet for debatt om leterefusjonsordningen i Klassekampen

Oslo Høyre har også ønsket å ta standpunkt på to andre hete klimaspørsmål – med et forslag om å overkjøre lokal motstand mot vindkraft, og støtte utbygging av kraftkabel til Europa i NorthConnect.

– Etter hvert som forlater stadig flere den politikken Høyre og Frp har hatt. Den kursendringen som nå utkrystalliserer seg er jeg livredd for, sier Dale.

Høyre i Troms og Finnmarks spydige svar på Oslo-vedtak: – Strengere vern av Oslomarka

Går vekk fra utredninger

Tidligere har Høyre ventet på konsekvensutredninger og høringer før de tar standpunkt i slike saker, sier Dale, men fylkeslagene fatter nå vedtak uten. De mener at konsekvensutredningen i seg selv er en leteboring som kan medføre skade i sårbare havområder.

– Dette er et taktskifte også i næringspolitikken som gjør at vi kommer til å bli mindre rike, og kommer til å ha færre arbeidsplasser for folk.

– Oljeminister Tina Bru har senest denne uken sagt at de fortsatt skal styre etter regjeringsplattformen og at partiet står på den samme linjen for oljepolitikken som før?

– Problemet er at når det nå kommer motstand i Vestland Høyre og Oslo Høyre, og vi ser at dette forplanter seg, så er det et spørsmål hvor lenge de står ved den posisjonen. Da er vi på vikende front i oljepolitikken.

– I den nye rollen din som Frps klimapolitiker, er dette den rollen Frp skal ta, som en slags motvekt til klimabevegelsen?

– Ikke bare en motvekt, men vi representerer nå snart det eneste partiet som holder en posisjon som fagorganisasjoner og olje- og gassindustrien har. En politikk for å utvikle, ikke avvikle, olje- og gassindustrien, sier Dale.

Mer om

 1. Klima
 2. Tina Bru
 3. Oljepolitikk
 4. Olje- og energidepartementet
 5. Klassekampen
 6. Iskanten
 7. Klimapolitikk

Flere artikler

 1. Flere Høyre-fylkeslag sier nei til vern av LoVeSe og til å flytte iskanten sørover

 2. Svarer på Oslo Høyre-vedtak: Strengere vern av Oslomarka

 3. Regjeringen vil flytte iskantgrensen: – Dette er et elendig forslag

 4. Iskanten: Støre skeptisk til oljeplattformer lenger nord

 5. Partitopper vil ha Frp-exit uansett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder