JUBLER: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum på vei til Måsøy i Finnmark der han håper på mer makt i flere kommuner. Foto: Martha Holmes/VG

Senterpartiet kan sikre makten i halve Nord-Norge

MÅSØY/HAMMERFEST/KARASJOK (VG) Om to uker kan Senterpartiet sikre seg ordførerkjedene i halve Nord-Norge - på bekostning av Arbeiderpartiet.

– Det er høy eller svært høy sannsynlighet for at Senterpartiet kaprer ordførervervet i 38 av 80 nordnorske kommuner, sier stipendiat i statsvitenskap Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø (UiT) til VG.

I dag har Sp «bare» elleve ordførere i Nordland, Troms og Finnmark.

Beregningene han har gjort for VG tar utgangspunkt i de seneste målingene for Nord-Norge, og de siste valgene i kommunene (se faktabokser under grafikken).

– Store endringer i nord

Også valgforsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo venter mange seire for Senterpartiet, dersom oppslutningen holder seg.

– Det ligger an til å skje store endringer i Nord-Norge.

Berg understreker at det er feilmarginer i slike beregninger og at mange lokale forhold og maktkamper kan påvirke ordførervalgene lokalt.

Beregningene er basert på overordnede tall, og tar ikke hensyn til lokale forhold som i Andøy kommune, der Sp fikk 57 prosent oppslutning på Vesterålen Onlines siste måling. Partiet har mobilisert stort mot flyttingen av Andøya flystasjon til Evenes.

– Enorm tillitserklæring

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har de siste dagene vært på reise i Finnmark. Han er i Karasjok når VG viser ham de lovende tallene, etter et folkemøte med opphetede diskusjoner om reindrift og vindmøller. Møtet ble åpnet av lokallagsleder Lars Persen Gaup med en fremføring av bestefarens joik.

Kommunen der rundt 80 prosent av innbyggerne er samisktalende, står på listen over steder der det er «svært høy sannsynlighet» for at Sp kan få ordføreren.

Ifølge ordførerkandidat Toril Eriksen Balto fikk Sp flere nye medlemmer på folkemøtet, som tidligere har stemt på Arbeiderpartiet.

PARTILEDER-SELFIE: Blir Toril Eriksen Balto ordfører i Karasjok, vil hun først se til Karasjoklista, Flyttsamelista og Samefolkets parti for samarbeid – fremfor Ap. Foto: Martha Holmes

– Den var enormt lang, sier en nesten målløs Vedum når VG viser ham lista over kommuner partiet hans kan ha gode muligheter til å kapre.

– Jeg blir glad, og jeg føler også på en forpliktelse og et stort ansvar. Jeg vet at jeg som partileder må følge opp de som blir ordførere, og vi har en målsetting om tett kontakt mellom nasjonale og lokale nivåer i partiet. Hvis vi skulle få så mange ordførere er det en enorm tillitserklæring. Det vil være en stor endring, sier Vedum.

Når Ap havner i Vedums skygge

Lei Ap-dominans

Dagen før Karasjok-besøket, var han i Måsøy og møtte partiets eneste ordfører i Finnmark – Reidun Mortensen.

Det er langt mellom Sp-ordførerne i Troms og Finnmark i dag. Hennes nærmeste ordførerkollega sitter i Kåfjord i Troms, over 200 kilometer unna i luftlinje. I Finnmark er det Ap som har dominert.

– Jeg har følt litt på det, for jeg sitter i en del råd, blant annet Vest-Finnmark regionråd, der alt er veldig dominert av Ap, sier hun.

Nå håper hun det endrer seg. Folkemøtet med Vedum i Måsøy, med rundt 1400 innbyggere, trakk omtrent 60 tilhørere. Syv stykker meldte seg inn i partiet. Det er Mortensen storfornøyd med.

GJENSYNSGLEDE: Vedum møter han Sps eneste Finnmark-ordfører Reidun Mortensen. Hun har samarbeidet med Høyre denne perioden, men vil ikke si hvem hun ser til etter valget. Foto: Martha Holmes

Utvikler fiskeripolitikk

Fiskeri er viktig i administrasjonssenteret Havøysund. Under folkemøtet der måtte Vedum svare på hva Senterpartiet vil gjøre for fiskere med sjarker. Det er også viktig i kystkommunen Nordkapp.

– Senterpartiet har ikke vært så stort i kystkommuner her, og har ikke hatt så mye fokus på fiskeripolitikk. Men nå blir det mer. Vi vil bygge opp et fiskeripolitisk nettverk, sier Tor Harald Mikkola, som er Sps ordførerkandidat i Nordkapp.

Mikkola har kjørt den tre timer lange turen bort for å delta på folkemøtet i Måsøy. Han mener Arbeiderpartiet har falt av lasset i nord:

– De må nok ta noen skritt tilbake og tenke seg om. Vi frykter ikke Ap lenger.

Dobbelt så mange lokallag

Spesielt i Finnmark har det skjedd store endringer for Senterpartiet siden forrige valg. I 2015 hadde de ni lokallag, og stilte liste i ni kommuner.

Nå har de 18 lokallag, og stiller liste alle stedene.

Nordkapp er Sps største lokallag Troms og Finnmark, med godt over 100 medlemmer. Spørsmålet om hvorvidt Nordkapp-halvøya med den populære turistattraksjonen Nordkapp-platået skal forbli regulert for privat næring, eller omreguleres til offentlige formål har mobilisert stort for Sp og SV. Ap gikk inn for fortsatt regulering for privat næring.

les også

Finnmarkingene ikke så lettlurte

KYST-SP: Tor Harald Mikkola i Nordkapp Sp håper partiet vokser nok i kystkommuner som Nordkapp, Lebesby og Gamvik til å øke fokuset på fiskeripolitikk. Han vil ikke si hvem han vil samarbeide med etter valget. Foto: Martha Holmes

Røde og blå friere

Beregningene VG presenterer anslår det som svært sannsynlig at Senterpartiet får ordførerjobben i Sør-Varanger kommune, der Kirkenes er kommunesenter. Men også her spiller lokale forhold inn:

Arbeiderpartiet er fortsatt stort, og Høyre har avvist samarbeid med Sp. Partiet er på kollisjonskurs med både Ap og Høyre når det kommer til gruvedrift i kommunen. Dermed kan de likevel bli sittende på sidelinjen etter valget.

– De sier de ikke kan samarbeide med oss, svarer ordførerkandidat Kurt Pasvikbamsen Wikan på spørsmål om det ville være aktuelt for Sp å samarbeide med Høyre i Sør-Varanger. Foto: Martha Holmes

I mange av kommunene der Sp nå ligger godt an, spesielt i Troms og Finnmark, har Ap vært dominerende. Sp kan dermed måtte samarbeide med andre partier, som Høyre, hvis de vil vippe dem av makten.

– Er det litt vanskelig med tanke på at dere har mobilisert stort på motstand mot fylkessammenslåing og Høyres politikk, Vedum?

– Lokalt er det lokale saker som er det avgjørende. Så det må man vurdere i hver enkelt kommune.

Alle Sps ordførere i Nordland har varaordfører fra Ap eller lokale lister. Men i Troms og Finnmark samarbeider Sp med Høyre flest steder.

– Hvis Sp ender opp med å samarbeide med Høyre enda flere steder, vil det føre til et linjeskifte?

– For den nasjonale politikken, nei, det gjør det ikke. Vi er jo den klareste opposisjonen til dagens regjering og den sentraliseringspolitikken de har ført, sier Vedum.

KAUTOKEINO: Vedum og ordførerkandidat Hans Ole Nilsen Eira i Kautokeino stopper innom en lokal bedrift som produserer tørket reinkjøtt. Foto: Martha Holmes

Forvaltere av den nordnorske virkeligheta

– Endrer Aps rolle i politikken

For Berg ved Institutt for samfunnsforskning er det særlig ett forhold som gjør at han tror på en solid vekst i antall ordførere for Senterpartiet:

– Allerede ved stortingsvalget i 2017 så vi en sammenheng mellom oppslutningen til Ap og Sp. Der Ap i utgangspunktet hadde stor oppslutning gikk også Sp mest fram i valget, ofte på bekostning av Ap.

Nå vokser Sp på meningsmålingene mens Ap går kraftig tilbake.

– Det som skjer nå er veldig dramatisk for Ap og det endrer partiets status i norsk politikk. Ap blir mer et vanlig parti, ikke et selvsagt styringsparti, sier Berg.

– Hva skyldes Senterpartiets fremgang?

– Senterpartiet har vært mye tydeligere enn Ap i sin motstand mot regjeringens reformer, blant annet av kommunestrukturen og politiet. Arbeiderpartiet har også sittet med makten i lang tid flere steder i Nord-Norge, sier Berg.

PÅ KAIA: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum frir til mulige velgere på kaia i Stokmarknes i Hadsel kommune i Nordland. Bak dem ruver Hurtigrute-museet og skroget til MS Finnmarken. Foto: Mattis Sandblad/VG

Sp-rakett

Senterpartiet har steget kraftig på de nasjonale målingene det siste året, fra ti prosent oppslutning i september 2018.

Et snitt av elleve målinger fra 21. juli til 25. august gir Senterpartiet 14,8 prosent oppslutning. De er nå tredje største parti etter Ap og H og nesten dobbelt så store som nestemann på lista, Frp, med 7,9 prosent i snitt.

– Senterpartiet står sterkt i de små kommunene. Så selv om oppslutningen totalt i landet har vært relativt lav, kan de sikre seg ordførervervet i mange små kommuner, sier statsviter og forsker ved Institutt for samfunnsforskning Jo Saglie til VG.

Sp kan også havne på vippen i nesten alle fylkesting landet rundt. Vedum har ikke villet gi noen føringer på hvem Sp skal samarbeide med lokalt eller på fylkesnivå.

OPTIMIST: Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran, her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Gisle Oddstad Foto: Gisle Oddstad, VG

Ap: – Vil samarbeide

Arbeiderparti-nestleder Bjørnar Skjæran er selv fra Lurøy i Nordland, der han var ordfører fra 2011 til 2015. I dag holdes kommunens viktigste verv av Senterpartiet. Ifølge beregningen gjort på UiT er det svært sannsynlig at det fortsetter slik.

– Meningsmålingene viser ikke Ap der vi ønsker å være. Vi driver nå intensiv valgkamp med dyktige ordførerkandidater fram mot valget, og er optimistiske, sier Skjæran.

– Om Sp går mye fram fra forrige valg, vil de få flere ordførere enn de har i dag. Vår ambisjon er likevel å være ordførerpartiet også etter valget, sier Skjæran, som gjerne vil samarbeide med Sp lokalt.

– Det er en dårlig oppskrift å slippe høyresiden til. Vi har vært veldig tydelige fra partiledelsen på at vi ønsker så mange rødgrønne samarbeid som mulig, sier Skjæran.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at spørsmålet om hvorvidt Nordkapp-platået skal forbli privateid eller eies av det offentlige har mobilisert for Sp og SV. Det er Finnmarkseiendommen, som eier og forvalter grunn- og naturressurser i Finnmark, som er grunneier av området der Nordkapp-platået ligger, men området er leid ut til Rica Eiendom som igjen leier ut området til hotellkjeden Scandic. Spørsmålet det har vært strid om i Nordkapp, er hvorvidt Nordkapp-platået med den populære turistattraksjonen skal forbli regulert for privat næring, eller omreguleres til offentlige formål. Saken er derfor oppdatert med at det er dette spørsmålet som har mobilsiert for Sp og SV. Endringen ble gjort 28. august klokken 12.43.

I den første versjonen av denne saken sto det også at stipendiat Jonas Stein var partimedlem og tidligere politiker for Venstre. Stein er ikke lenger medlem av partiet. Dette ble rettet i artikkelen 28.august kl. 13:24.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder