REGNBANE: Dette er en fotballbane på Kråkerøy. Til vanlig. Men etter siste døgns nedbør, er det vannpolo som er aktuelt. Foto: Gisle Oddstad

Tordenvær og regn på Østlandet: Dette er en fotballbane

I går kveld var det party i dette teltet på en fotballbane på Kråkerøy i Østfold. Banen er nå borte.

I hvert fall til vannet siger gjennom grusbanen.

Det var den lokale velforeningen som hadde nabofest i går kveld.

Det skal ha gått bra, men fotballbanen er ikke spillbar på noen dager.

– I løpet av morgentimene i dag har det vært kraftige byger, særlig i Østfold. I Oslo kom det 20 millimeter regn på en time, det kvalifiserer til gult farevarsel som vi sendte ut tidligere i går, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød i Meteorologisk institutt til VG.

Granerød opplyser om at det har vært flere observasjoner på 18–20 millimeter regn i Oslo-traktene, men at Østfold har hatt mest regn.

VANNVEIEN: Store mengder nedbør har ført til stengte veier i Østfold. Her er riksvei 109 rett ved Glemmen videregående skole mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Foto: Gisle Oddstad

– På en time kom det 33,7 millimeter regn på målestasjonen Strømtangen fyr. På tre timer ble det målt 58,6 millimeter her.

På tre timer har også flere stasjoner hatt over 40 millimeter regn, blant annet Askim med 40,2 millimeter og Øsaker i Sarpsborg som har målt 43,9 millimeter regn.

I Fredrikstad sentrum treffer vi på en fortvilet gårdeier. Vann pumpes ut fra kjelleren.

KJELLEREN FULL AV VANN: Hilde Tangen Jordheim sier kjelleren er tre meter høy. Nå er den full av vann.

– Den er tre meter dyp og nå står vannet helt til taket. Under et regnskyll for noen år siden, husker jeg at det vannet dekket noen centimeter av kjøkkengulvet. Nå er kjelleren fylt, sier Hilde Tangen Jordheim.

Hun sier det også har kommet vann inn i første etasje, hvor tre virksomheter holder til.

– Jeg er redd de ikke får åpne på en stund. Jeg er redd vi må foreta full renovering.

Sjekk været der du er på Pent.no.

Trekker østover

I løpet av natten er det registrert 16–1700 lyn ved Oslofjorden i Meteorologisk institutt sine systemer. Det kraftigste tordenværet var ute i Skagerrak, med flere registreringer, opplyser vakthavende meteorolog Martin Granerød.

Han sier at uværet i morgentimene nå er på vei forbi.

FAREVARSEL: Både politiet og Meteorologisk institutt oppfordrer til å være obs på vann i veibanen søndag morgen. Foto: Meteorologisk institutt/Twitter

– Det er i ferd med å trekke østover, men det ligger fremdeles kraftige byger opp mot Hedmark, før det fortsetter videre i Sverige og nordover. Vi forventer at det verste været var i de tidlige morgentimene, sier han.

Resten av dagen ser det finere ut værmessig.

– Det vil ikke komme så mye nedbør, men det vil være en god del skyer i løpet av dagen med lavt skydekke, som kanskje hever seg utover ettermiddagen og kvelden. Kanskje blir det sol også, hvis man er heldig, sier Granerød.

les også

20.000 lyn i løpet av natten: – Ikke sett så ofte

Vann i hus og veibaner

Politiet i Øst skriver på Twitter søndag morgen at de mottar mange telefoner fra fortvilte huseiere som har problemer med vann i kjellere.

– Politiet har dessverre ikke mulighet/utstyr til å bistå med slike utfordringer. Ber om at publikum ikke belaster politiet unødig med slike henvendelser, skriver de på Twitter.

Operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt bekrefter dette til VG.

– Vi har fått mange telefoner om dette. Det tar opp en del av vår kapasitet da det er ting vi ikke får gjort noe med. Det er flere som ringer fra Fredrikstad, hvor også Bjølstadtunnelen er stengt på grunn av mye regn, sier han.

Lorentzen sier at politiet har fått meldinger om problemer med fremkommelighet flere steder på Østlandet.

Veitrafikksentralen advarer også mot mye vann i veibanen flere steder i Østfold, Akershus og Oslo.

I sommer flommet vannet over i flere av Oslos gater etter kraftig regnvær. Se video!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder