GÅTT NED TO KARAKTERER: Aurora Birkeland (18) fikk toppkarakterer av læreren sin i matte. Likevel gikk hun ned to karakterer på grunn av den nye vurderingsformen til IBO. Nå kommer hun ikke inn på drømmestudiet. Foto: Privat

Kunnskapsdepartementet ber om redegjørelse for karaktergrunnlag

Etter at flere IB-elever har fått karakterer basert på tidligere resultater fra skolene de går på, ber Kunnskapsdepartementet nå om en redegjørelse for hvordan karakterene har blitt satt.

 • Oline Birgitte Nave
 • Abdirahman Hassan

VG skrev i går om Aurora (18) og andre International Baccalaureate (IB)-elever som har måtte sette studiene på vent etter å ha fått karakterer basert på tidligere resultater ved skolen, som følger av at eksamen ble avlyst på grunn av coronapandemien.

I fag hvor elevene normalt ville hatt skriftlig eksamen, bestemte ledelsen i International Baccalaureate Organisation (IBO) at det også skulle brukes data basert på skolens tidligere resultater, for å beregne hvilket resultat elevene «mest sannsynlig» hadde fått på eksamen.

Elevene skal ikke ha fått innsyn i hvordan karakterene har blitt beregnet.

les også

Høyre vil gi elever med lave karakterer skole-garanti

– Uheldig situasjon

Nå ber Kunnskapsdepartementet om en redegjørelse fra IBO om hvilke metoder de har brukt for å fastsette karakterer for sine elever.

– Det verserer ulike påstander i mediene om hvilken metode IBO har brukt for å fastsette karakterer for sine elever. Dette er en uheldig situasjon for de det angår. Derfor ber vi om denne redegjørelsen fra IBO, sier statssekretær for kunnskaps- og integreringsministeren, Grunde Almeland i en pressemelding.

Videre skriver de at de har forståelse for at IB-elevene ønsker at høyskoler og universiteter skal ta hensyn til at deres karakterer i år ikke er avgjort som normalt på grunn av viruset, men at hverken Kunnskapsdepartementet, Samordna opptak eller universiteter og høyskoler kan endre et offisielt diplom fra IB eller andre skolesystemer.

– Dette er en sak som IBO må håndtere, sier statssekretær for forskning- og høyere utdanningsministeren, Aase Marthe J. Horrigmo.

– IKKE AKSEPTABELT: Stortingsrepresentant og medlem av utdanningskomiteen, Turid Kristensen (H), mener at det ikke er greit å sette karakterer basert på tidligere resultat. Foto: Trond Solberg

Kontaktet departementet

Stortingsrepresentant og medlem av utdanningskomiteen, Turid Kristensen (H), er blant dem som reagerer på metoden som IBO har brukt for å sette karakterer. Hun tok kontakt med Kunnskapsdepartementet etter å ha fått vite om situasjonen for å be om at norske myndigheter gjør det de kan for bistå elevene.

– Vi må gjøre det vi kan for at disse elevene skal få en rettferdig behandling, IBO kan ikke får lov til å behandle elevene på denne måten, sier hun.

Kristensen håper at elevene med dette i det minste vil kunne få innsyn i hvordan karakterene har blitt satt.

– Uansett tenker jeg at dette ikke er akseptabelt. Man kan ikke bruke historiske data for å fastsette elevers resultater. Det vil aldri bli riktig, og de er nødt til å snu.

Mener karakterene er satt på rettferdig måte

I en uttalelse til VG skriver International Baccalaureate Organization at prosessen bak utregningen av karakterer ble gjennomgått av spesialister i statistikk for å forsikre om at metoden de brukte var robust.

«Det ble også sjekket opp mot resultatene fra de siste fem årene for å forsikre at metoden for å sette karakterer var pålitelig og robust», skriver de og fortsetter:

«IB er sikker på at karakterene som er satt er gjort på den mest rettferdige og robuste mulige måten, i mangel på eksamenskarakterer».

Les også

 1. Aurora (18) ble satt ned to karakterer – kommer ikke inn på drømmestudiet

  Mange IB-elever må sette studiene på vent etter å blitt satt ned i karakterer på grunn av endringer i vurderingsformen.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Kunnskapsdepartementet

Flere artikler

 1. Ber om begrunnelse for karaktersetting

 2. Datatilsynet mener IB-elevene må få nye karakterer

 3. Kommer ikke inn på drømmestudiet

 4. Snur om karakterer til IB-elever – Aurora (18) fikk studietilbud på dagen

 5. IB-elever kan få ny vurdering

Fra andre aviser

 1. Jan var på vei ut av videregående med toppkarakterer. Nå må han ta opp igjen alle fag.

  Bergens Tidende
 2. International Baccalaureate-stiftelse snur om karaktersetting

  Bergens Tidende
 3. Flere IB-elever mister studieplassen. Regjeringen er i ferd med å begå en feil, sier advokat.

  Bergens Tidende
 4. Jan var på vei ut av videregående med toppkarakterer. Nå må han ta opp igjen alle fag.

  Aftenposten
 5. Datatilsynet: IB-linjene må fastsette karakterene på nytt

  Aftenposten
 6. Denne behandlingen står til stryk

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no