JOBBER MED KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget skal vedta en coronakrisepakke på torsdag. Aps Hadia Tajik og Rødts Bjørnar Moxnes vil senke inntektsgrensen og øke dagpengene for folk som blir oppsagt. Her med Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum på pressekonferanse om krisepakken på mandag. Foto: Terje Bendiksby

Rødt og Ap vil øke dagpengene for folk som får sparken

Mandag morgen ble partiene på Stortinget enige om en coronakrisepakke. Nå prøver Rødt og Arbeiderpartiet å presse inn enda en dagpengeøkning før den vedtas på torsdag.

 • Runa Fjellanger

Artikkelen er over 77 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Krisepakken skal begrense folks økonomiske tap som følge av coronaviruset. Partiene har blitt enige om å senke inntektsgrensen og øke dagpengene for lavtlønte som blir permittert.

Nå jobber både Rødt og Arbeiderpartiet for at de samme reglene skal gjelde folk som blir sagt opp.

les også

Corona-krisepakke: Permitterte får full lønn i 20 dager

– Nå har vi løftet de lavtlønte som blir permittert, og det var viktig. De vil få mer i dagpenger enn de gjorde før. Men alle de andre som går på dagpenger, som er arbeidsløse, må også løftes, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

– Ellers får vi et A- og B-lag av mennesker på dagpenger. Uansett om du er permittert eller har fått sparken, havner du på de samme dagpengene, har de samme kostnadene og lever i den samme krisen som alle andre.

Hadia Tajik: Uforståelig med ulike regler

Han får støtte fra Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet.

– Vi tror det vil være helt uforståelig for folk hvis det er noen regler for dem som havner på dagpenger etter permittering, og de som ender på dagpenger etter oppsigelse, sier Tajik til VG.

– Dessverre er faktum at helsemyndighetene har gitt klare anbefalinger for å beskytte folk mot smitte og for å sikre liv og helse, som også får den konsekvensen at arbeidstagere ikke får gjort jobben sin. Da må vi som fellesskap stille opp, fortsetter hun.

I dag er grensen for å få dagpenger 1,5 G, omtrent 150.000 kroner. Stortingspartiene har blitt enige om å senke grensen til 0,75 G, altså nesten 75.000 kroner.

Partiene har blitt enige om en ordning som sikrer permitterte en inntekt på minimum 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3 G (ca. 300.000 kroner) og 62,4 prosent av dagpengegrunnlaget mellom 3 G og 6 G (ca. 600.000 kroner). Dette bør også gjelde oppsagte, mener Rødt og Ap.

– Det er mange bedrifter som mister inntektsgrunnlaget over natten, og markedet tørker inn. Vi prøver å bøte på dette med krisepakker fra Stortinget, men det er mange som vil bli sagt opp. Det er helt uforståelig hvis de som blir sagt opp på grunn av coronakrisen skal få mindre i dagpenger enn de som blir permittert, sier Moxnes.

les også

Ap vil nekte krisehjelp til bedrifter som utbetaler utbytte og bonus

Krisepakke vedtas torsdag

Nå håper Ap-nestleder Tajik at regjeringen lytter til kravet om endrede dagpengeregler også for oppsagte.

– Dette har blitt tatt opp med regjeringspartiene, blant annet på møtet med de parlamentariske lederne mandag morgen. Vi fikk forsikringer på at de ville se nærmere på det og komme tilbake til oss før torsdagens behandling, sier hun.

Begge forslagene er midlertidige, i likhet med tiltakene partiene har blitt enige om i krisepakken.

– Det vi nå gjør er midlertidig. Når krisen er over vil ikke dette gjelde lenger. Da må vi ta en ny politisk kamp, sier Moxnes til VG.

Les også

 1. Tusener corona-permitterte: – Veldig vanskelig situasjon

  Tusener av permitterte går inn i en økonomisk usikker periode. – Situasjonen er ganske katastrofal, sier resepsjonist og…
 2. Jobber med å utvide testkapasiteten: – Vi tester der det trengs mest

  WHO har oppfordret til at alle mistenkte smittetilfeller skal testes. – Ikke ressursmessing forsvarlig, mener FHI.
 3. Frisører skuffet over krisepakke – uten inntekt i 16 dager etter yrkesforbud

  De selvstendig næringsdrivende frisørene i Froland må belage seg på 16 dager helt uten inntekt etter yrkesforbudet.
 4. Vinje kommune reagerer: Ble ikke varslet om coronasmittede hytteturister

  Kommuneoverlege Marius Opsahl i Vinje kommune er svært kritisk til at de ikke ble varslet om tre coronapositive…
 5. Lille Mikkel ble født på isolat

  For Kaja Sørbotten Nodeland (30) ble det en spesiell natt. Lille Mikkel ble nemlig født på isolat med jordmødre i fullt…
 6. Åpner for å bruke mer oljepenger: – Vi skal komme oss gjennom denne krisen

  HURDALSJØEN (VG) Coronakrisen er større enn både oljekrisen og finanskrisen, sier Erna Solberg.

Mer om

 1. Hadia Tajik
 2. Bjørnar Moxnes
 3. Permittering
 4. Coronaviruset
 5. Arbeidsledighet
 6. Arbeidsliv
 7. Rødt (R)

Flere artikler

 1. Nye dagpengeregler: Arbeidsledige og permitterte får like mye

 2. SV-Audun vil skjerme de svakeste i corona-krisepakken

 3. Opposisjonen skuffet: Frykter industridød

 4. Dette er den nye krisepakken

 5. Pluss content

  Coronarammet og på Nav? Dette må du gjøre nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder