Nicolai Tangen avvikler sitt eierskap i Ako Capital: – Aldri vært i nærheten av å trekke meg

Å avvikle sitt eierskap i det britiske hedgefondet som han selv grunnla, har ikke vært en enkel beslutning, forteller Nicolai Tangen. Men å trekke seg fra stillingen som ny oljefondssjef var ikke et alternativ.

 • Ingvild Silseth
 • Eiliv Frich Flydal
 • Eirik Mosveen
 • Oda Leraan Skjetne
 • Bjørn Haugan
 • Odin Jæger (foto)
 • Helge Mikalsen (foto)

– Hvis du hadde fortalt meg i desember at det var dette som skulle til, hadde jeg nok ikke tatt det intervjuet. Det hadde jeg ikke, sier han.

På spørsmål fra VG om hvor nærme han var fra å trekke seg fra stillingen, svarer den nye oljefondssjefen:

– Jeg har aldri vært i nærheten av å trekke meg. Jeg har ikke tenkt ett sekund på å trekke meg fra denne jobben.

– Du er ikke litt sinna?

– Sinna, nei. Men jeg tenker det er fair å si at Øystein skylder meg en øl, liksom.

Sanner: Glad for rask løsning

Norges Bank har mandag sittet i krisemøte på hovedkontoret i Oslo siden klokken 14.00. Bakgrunnen for møtet var å finne en løsning på den knallharde og enstemmige kritikken fra Stortinget om ansettelsesprosessen av Nicolai Tangen.

Hovedstyret i Norges Bank og Tangen har nå reforhandlet vilkårene i arbeidsavtalen. Hovedpunktene i avtalen er som følger:

 • Nicolai Tangen avvikler sitt eierskap i AKO Capital LLP. Han vil overdra sin eierandel og utbytterettigheter til den veldedige stiftelsen AKO Foundation. Han vil med dette ikke lenger ha noen eierinteresse i AKO Capital LLP. Det vil gjelde for all fremtid.
 • Tangen har videre meddelt at han vil endre forvaltningen av sine personlige fondsinvesteringer slik at alle midlene plasseres som bankinnskudd.

– Jeg vil bemerke at Nicolai Tangen med dette har strukket seg langt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen på pressekonferansen.

– Jeg føler vi har en veldig god avtale på plass. Jeg håper og tror at ting kan roe seg litt ned nå, slik at Oljefondet kan få arbeidsro og holde på med det vi skal gjøre. Og det er å tjene penger til Norge, sier Tangen til VG.

I en uttalelse på departementets nettsider sier finansminister Jan Tore Sanner:

– Jeg er glad for at Nicolai Tangen og hovedstyret i Norges Bank raskt har kommet frem til en løsning som, etter min vurdering, følger opp Stortingets føringer.

– Nå er det viktig at vi alle gjør det vi kan for at Norges Bank også fremover har et godt omdømme og allmenn tillit, sier Sanner.

Tangen grunnla stiftelsen AKO Foundation i 2013. Stiftelsen har til nå mottatt over tre milliarder kroner og vil fremover få mer penger fra overskuddet i AKO Capital. Tangen har allerede gått ut av styret, før han starter som oljefondssjef.

I stiftelsen sitter Tangens mangeårige venn Henrik Syse.

PRESSEKONFERANSE: Sentralbanksjef Øystein Olsen og påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen møtte pressen mandag kveld. Foto: HELGE MIKALSEN

Måtte finne løsning

Tangen tiltrer stillingen som planlagt 1. september.

– De siste fem månedene har vært de mest intense og de mest krevende, men også de mest lærerrike jeg noen gang har opplevd, sier Tangen.

Hoveddelen av kritikken fra Stortinget dreide seg om at Norges Bank hadde tillatt Tangen å beholde 43 prosent eierskap i Ako Capital.

Bankens tilsynsorgan har krevd at all risiko for interessekonflikter må elimineres. Tangen har også hatt deler av formuen sin plassert i skatteparadiser.

Stortinget var fredag krystallklare på at Norges Bank må sørge for en løsning på disse to spørsmålene, for at Tangen skal kunne tiltre.

– Hovedstyret har ment at avtaleverket rundt Tangens arbeidsavtale var tilstrekkelig for å demme opp for potensielle interessekonflikter, men vi har selvsagt merket oss at Stortinget er av en annen oppfatning. Det har hovedstyret i dialog med Nicolai Tangen nå tatt konsekvensen av, sier Olsen.

Tangen opplyser at han har cirka 5 milliarder kroner i Ako-fond, som vil bli innløst. Disse pengene vil han sette i banken, hvor han fra før har plassert to milliarder.

– Jeg synes nesten det er litt harry å snakke om egne penger, men jeg har to milliarder i banken fra før, slik jeg alltid har opplyst om. Det blir sju milliarder, og det er ikke rare renten å få, så jeg tviler på at det dekker formuesskatten, sier Tangen.

– ALVORLIG: Før helgen sa finansminister Jan Tore Sanner (H) at saken rundt ansettelsen av Nicolai Tangen er alvorlig. Foto: Cicilie S. Andersen

– Alle bånd er brutt

Tangen innrømmer at han burde vært klarere på ett punkt:

– Under presentasjonen i mars sa jeg at alle bånd til Ako Capital skulle kuttes. Jeg skulle selvsagt spesifisert hva det innebar. Jeg fraskriver meg alt eieransvar, sier han.

– Alle bånd er brutt, ikke bare for en femårsperiode, men for alltid. Jeg gir fra meg det som har vært livsverket frem til nå og ser i stedet fremover.

At han nå avvikler sitt eierskap i Ako Capital, gjør han for å fjerne enhver tvil om hvilken hatt han har på, forklarer Tangen.

– Det er oljefond-hatten. Jeg håper at jeg men disse grepene kan vise det norske folk at jeg er fullt dedikert om å forvalte verdier for fremtidige generasjoner.

– Du kalte dette guttedrømmen, og så har du kalt eierskapet i Ako Capital for livsverket. Dette er beviset på at guttedrømmen står over livsverket?

– Nei, det vil jeg vel ikke si i det hele tatt. Men et livsverk ligger automatisk bak deg, for det er noe du har gjort, mens en drøm ligger foran deg. Så det er om du velger fortiden eller fremtiden.

– Du opplever ikke at du har ofret for mye for Norge når du nå gjør dette?

– Nå vet vi ikke hvordan dette kommer til å bli de neste fem årene, det kan være at det ikke blir så bra som jeg håper. Men jeg tror det kommer til å bli veldig bra. Og så ofrer jeg det ikke, for de pengene går til et veldedig formål. Jeg er virkelig av den oppfatning at den største gleden du kan ha er å gi bort ting.

PRESSEKONFERANSE: Sentralbanksjef Øystein Olsen og påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen møtte pressen mandag kveld. Foto: HELGE MIKALSEN

Interessekonflikter

Det har stormet rundt ansettelsen av Tangen i flere måneder. I sin innstilling fredag ga finanskomiteen full støtte til sitt eget tilsynsorgan for sentralbanken. Innstillingen konkluderte med:

 • Ny sjef for Oljefondet kan ikke ha et eierskap eller interesser som skaper eller kan fremstå å skape interessekonflikter som er egnet til å svekke tilliten og omdømmet til Norges Bank.
 • Ny sjef kan ikke ha eierskap eller interesser som svekker eller kan svekke Oljefondets arbeid med skatt og åpenhet.

Finanskomiteen kom også med følgende kritikk av Norges Bank:

 • Offentlighetsloven ble ikke overholdt på ett punkt.
 • At de etiske prinsippene for Norges Bank, på punktet om at ansatte ikke kan ha interessekonflikter som er egnet til å svekke tilliten og omdømmet til institusjonen, ikke er tilstrekkelig ivaretatt.
 • Komiteen var bekymret for at omdømmet til SPUs arbeid for skatt og åpenhet internasjonalt kunne bli svekket.

BEGYNNER NESTE UKE: Tangen tiltrer stillingen som planlagt 1. september. Foto: HELGE MIKALSEN

Mer om

 1. Nicolai Tangen
 2. Øystein Olsen
 3. Norges Bank
 4. Stortinget
 5. Oljefondet

Flere artikler

 1. Norges Bank og Nicolai Tangen holder pressekonferanse

 2. Finanskomiteen: Ny oljefondssjef kan ikke tiltre før interessekonfliktene er avklart

 3. Tajik om Tangen-saken: – Sanner har fått en gapende skrape i lakken

 4. Forventer løsning i Tangen-saken: – Stortingets krav er krystallklare

 5. Brodtkorb anklager Norges Bank for mulig brudd på sentralbankloven

Fra andre aviser

 1. Nåløyet er blitt trangere for den rike mannen

  Aftenposten
 2. Sentral­bank­sjefen må forklare seg for Stortinget om Tangen-anset­telsen

  Fædrelandsvennen
 3. Stortinget stiller seg bak knall­hard kritikk av Norges Bank

  Fædrelandsvennen
 4. Olsen har ut neste uke til å finne Tangen-løsning

  Bergens Tidende
 5. Sentralbanksjefen må stå skolerett i Stortinget

  Aftenposten
 6. Norges Bank endret etisk regelverk før Tangen-høring

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no