Terrorangrepet: Se bilder fra innsiden av moskeen

SKUI (VG) Blod på gulv og vegger. Kulehull. Og knuste vinduer. Angrepet mot Al-Noor-moskeen har satt sine spor.

Lørdag har det gått én uke siden terrorsiktede Philip Manshaus (21) først drepte stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) i familiens hjem, før han kjørte til Al-Noor-moskeen og gikk til angrep med flere skytevåpen.

Dørene til moskeen har vært lukket siden angrepet, blant annet fordi politiets krimteknikere har arbeidet på åstedet. Lørdag formiddag åpnet dørene igjen, og styremedlem Irfan Mushtaq tok imot pressen.

les også

Terrorsiktedes far: – Forstår ikke hvem som står bak en slik hjernevask

– Det var masse blod

Mushtaq var hjemme lørdag da en snekker som jobber på moskebygget ringte og varslet ham om pågående skyting i bygget.

– Jeg kastet meg i bilen og kjørte til moskeen, sier han.

Da styremedlemmet kom frem til moskeen, overtok han telefonen til mannen som først varslet politiet.

– Jeg mener at ut fra det jeg sa til politiet, at det var umulig ikke å forstå alvoret, sier Mushtaq.

Han så terroristens Nissan Leaf stå parkert på skrå foran moskeen. Mushtaq så at det var en ukjent bil. Han parkerte selv utenfor inngangen og så det knuste vinduet i sideinngangen på moskeen. Der hadde den terrorsiktede bærumsmannen krøpet inn. Da Mushtaq ankom stedet, lå terroristen på gulvet i en brytekamp på liv og død med den 65 år gamle Muhammed Rafiq.

– Jeg gikk rundt på baksiden og da så jeg bestefar Rafiq sitte oppå terroristen. Det var masse blod og det ble helt tydelig kjempet en kamp, sier styremedlemmet.

Mushtaq forteller at han hadde telefonkontakt med politiets operasjonssentral da han beveget seg rundt bygget.

– Jeg sa til politiet at det var kontroll på gjerningsmannen. Jeg så bestefar sitte oppå ham.

Irfan Mushtaq mener at det er minst 20 kulehull i bønnerommet og området rundt døren der 21-åringen kom seg inn.

– Det er skutt i alle retninger, merkene på vegger og tepper er tydelige, sier Mushtaq.

Fikk bundet beina til terroristen

Etter å ha sett at dramaet gjennom en glassdør på baksiden av moskeen, tok Mushtaq seg inn,

– Bestefar Rafiq og jeg fikk bundet beina til terroristen. Jeg så at «bestefar» hadde blå klær. Men de var helt røde av blod og selv om han sa at han var ok, var jeg redd for at han var skadet, sier styremedlemmet.

Han forteller at han merket på pusten til Rafiq at han var tørst og sliten.

– Jeg spurte om han orket et par minutter til og gikk mot døren for å se etter politiet.

Krever endring

Mushtaq mener erfaringene fra terrorangrepet må brukes til å skape holdningsendring mellom hvite og brune nordmenn.

– Dette må føre til en handlingsplan og en endring, sier styremedlemmet.

Han mener at det de siste årene har vært en dramatisk økning i hets og mobbing mot den muslimske delen av befolkningen.

– Det har blant annet kommet fra enkelte profilerte politikere. Man sier til mediene at man gjerne vil ha innvandrere fra Øst-Europa, men ikke fra land som Pakistan, Midtøsten og Afrika. Det er jo med på å skape et bilde. Jeg har selv opplevd å bli stoppet av politiet uten grunn fordi jeg ikke ser helt norsk ut. Det er mange små faktorer. Mange føler at de radikale kreftene har fått overtaket, at vi som majoritetssamfunn ikke tørr å konfrontere dem og at de har fått større spillerom. Jeg får assosiasjoner til 22. juli. Et sted på veien har vi glemt hva som skjedde 22. juli. Vi må bruke denne hendelsen til få en endring, sier bærumsmannen.

VG-SPESIAL: Terrorangrepet i Bærum

Kritisk til politiet

Irfan Mushtaq er selv HV-soldat og lærte objektsikring i Forsvaret. Han opplevde hjelpeapparatet som ubesluttsomme da dramaet var på sitt mest intense. Den første nødsamtalen kom inn klokken 16.07, men politiet var først framme på stedet 15 minutter senere. Det har politiet bekreftet at er for lang responstid.

– Jeg måtte selv redde «bestefar» Muhammed Rafiq ut da politiet overtok gjerningsmannen. Jeg opplevde ikke at hjelpeapparatet fungerte godt da angrepet kom. Jeg mener at det ikke kan ha vært vanskelig å forstå det jeg sa på telefon til politiet. Dette må vi lære av. Vi ønsker alle et samfunn der vi kan være sikre på at de som kommer oss til unnsetning kan gi oss den tryggheten vi trenger, sier Mushtaq.

Han har hatt travle dager etter angrepet og tenker mye på hvordan «bestefar» Rafiq og 77 år gamle Muhammed Iqbal har det, etter nærkamp med den terrorsiktede 21-åringen.

– Jeg har sett lite i forhold til de som var her inne og er glad for at det nå er opprettet et kriseteam som er kommet i gang med å hjelpe de som var tettest på angrepet. Prosessen er allerede i gang. Vi har også tiltak for våre medlemmer. Vi har hatt åpen moske og har fått mye støtte fra andre moskeer. Vi får også god hjelp fra Bærum kommune, ser Mushtaq.

Al-Noor har 900 medlemmer. Mens moskeen pleide å være full ved fredagsbønnen før angrepet, kom det denne fredagen svært få. Både barn og voksne er redde, sier Irfan Mushtaq.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder