Politiet setter inn tiltak i hele landet i forbindelse med eid-feiringen

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid.

 • Knut Arne Hansen
 • NTB

Politidirektoratet skriver i en pressemelding natt til søndag at det ikke foreligger konkrete trusler, og det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje etter gårsdagens skyteepisode ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen».

– Selv om det ikke foreligger en konkret trussel, er dette noe vi tar på alvor gjennom å sørge for å ha god beredskap tilgjengelig denne dagen, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud.

les også

Skyteepisode i moské i Bærum

I tillegg til at de iverksetter trygghetsskapende tiltak i forbindelse med eid, bevæpnes også alle politifolk i Oslo politidistrikt. Bevæpningen ble iverksatt lørdag kveld og varer fram til søndag formiddag. Politiet skal vurdere søndag om bevæpningen skal forlenges.

– Dette er for at alle som feirer skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på en pressekonferanse lørdag kveld i forbindelse med skyteepisoden på en moské i Bærum.

– Avgjørende

Også innsatspersonell som jobber i tilknytning til større arrangementer og folkeansamlinger, vil være bevæpnet, opplyser Politidirektoratet i pressemeldingen.

– Vi vurderer betydningen av hurtighet i responsen fra politiet som avgjørende for å sikre en best mulig beredskap, sier Smesrud.

Islamsk Råd Norge opplyser at de har blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med eid-feiringen. Organisasjonen skriver på Facebook at de har mottatt flere henvendelser etter skyteepisoden.

– Vi setter stor pris på dette og anmoder de interesserte til å ta direkte kontakt med en moské i deres nærområde, skriver de.

les også

– Resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge

Fant død kvinne

Rett over klokken 16 lørdag ble det meldt om skyting ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen». En person ble lettere skadet og gjerningspersonen ble først holdt fast av noen som var i moskeen, frem til politiet kom og tok over.

Da politiet tok seg inn i boligen til mannen som er siktet i forbindelse skytingen i en moské i Bærum, fant de en død kvinne. Nå er mannen også siktet for drap på kvinnen, som han er i familie med.

les også

Etterforsker foruminnlegg: «Valhall venter»

Det var i 22-tiden lørdag kveld politiet informerte om at de hadde funnet en død kvinne i en bolig i Bærum. Politiet ønsker ikke å uttale seg om dødsårsak eller om det er funnet våpen på åstedet i Eiksmarka. I moskeen ble det funnet to våpen.

Forsøkt avhørt

Den siktede mannen pådro seg lettere skader, men ble natt til søndag flyttet til politiarresten. Politiet skrev i en pressemelding ved 01.30-tiden at de ville forsøke å avhøre mannen i løpet av natten.

Politiet at de har kjennskap til mannen fra før, men at det ikke gjelder straffbare forhold.

les også

Ung kvinne funnet død i Bærum – mann siktet for drap

– Etterforsker dere hendelsen i moskeen som terror?

– Vi har foreløpig ingen opplysning om at det skal være en terrorhandling. Vi kan ikke utelukke det, så vi etterforsker med høy beredskap, for å se om dette også kan relateres til en terrorhandling, sa Rune Skjold, fungerende leder for Felles enhet for etterretning på en pressekonferanse sent lørdag kveld.

– Hva skal til for at noe er terror?

– Det er motivet, og organiseringen bak som avgjør om det er terror eller ikke.

Mer om

 1. Angrepet på al-Noor-moskeen
 2. Bærum
 3. Krim
 4. Politiet

Flere artikler

 1. – Resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge

 2. Feirer den muslimske høytiden: – Vi er bekymret for sikkerheten

 3. Ung kvinne funnet død i Bærum – mann siktet for drap

 4. Barndomsvenninne av moské-siktede: – Trodde ikke han kunne skade en flue engang

 5. Utvider siktelsen mot Philip Manshaus etter moské-skytingen

Fra andre aviser

 1. Moskéskytingen i Bærum: – Den siktede ønsket ikke å avgi forkla­ring til poli­tiet

  Fædrelandsvennen
 2. Solberg: – Vi slår ring om vårt muslimske miljø

  Fædrelandsvennen
 3. Siktede etter moskéskytingen fremstilles mandag for varetektsfengsling

  Bergens Tidende
 4. Politiet forlenger ekstra sikkerhetstiltak ved større muslimske arrangementer ut neste uke

  Aftenposten
 5. Erna Solberg: – Vi må bekjempe muslimfiendtlige holdninger sammen

  Aftenposten
 6. Nordmenn vil stå vakt under eid-feiring

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder