Bompengeskyllebøtte i partilederdebatten: – Erna snur kappen etter vinden

ARENDAL (VG) Det haglet bompengeangrep fra alle kanter i kveldens partilederdebatt.

 • Martha C. S. Holmes
 • Runa Fjellanger
 • Jørgen Braastad (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

– Hvis man tar partibarometer og svarer «jeg vet ikke» på alle spørsmålene så får man bompengepartiet, sa Siv Jensen til bompengeparti-leder Trym Aafløy i Bergen.

Aafløy raste tilbake mot Frp-lederen.

– Siden Høyre og Frp overtok regjeringsmakten i 2013 har bompengene økt fem ganger i Bergen, sa han, og anklaget Frp for løftebrudd.

Utålmodige Frp-ere venter fortsatt på en avklaring etter at landsstyret i Frp skrudde kraftig til før sommeren, og utfordret regjeringen og sin egen partiledelse til å forhandle med Høyre, Venstre og KrF om en gavepakke til bompenge-betalerne før valgkampen. Under partilederdebatten i Arendal har stattsminster og Høyre-leder foreløpig ikke mye å si om hvordan regjeringen skal komme til enighet.

– Mitt svar er enkelt og greit at vi kommer til enighet i dette, sa hun.

Nedtur for bompengepartiet – synker som en stein på fersk måling

– Bilpopulisme

Fra den andre siden, kom det også krasse angrep på regjeringens klima- og bompenge-politikk. MDG-leder Une Aina Bastholm sa valget i bompengedebatten står mellom bedre kollektivtransport og bedre luft og «Kortsiktig bilpopulisme».

– Stortinget har vært enige i årevis om at bypakker er genialt. Jeg lurer på hvordan Erna Solberg som altså regjerer med et parti som ønsker mer bil i byene.

Hun gikk hardt ut mot Erna Solberg for å forhandle om bompenge-spørsmålet med Frp, etter bompenge-partienes kraftige vekst gjennom sommeren.

– Når det blir stemningsskifte i norsk politikk, snur du kappen etter vinden.

Solberg sa på sin side at regjeringen står for tidendes løft for kollektiv- og veibygging i dette landet, og at regjeringen har økt samferdselsinvesteringene med nesten 75 prosent.

På den andre siden innrømmet hun hverdagen blir vanskeligere for folk når man må betale mye skatter og avgifter, og at strikken med bompenger kan ha blitt strukket litt langt.

– Hvorfor er du for det da? spurte programleder Fredrik Solvang.

– Fordi jeg bygger mer og mer vei. Jeg har mer enn seksdoblet satsingen på kollektiv i de store byen, svarte Solberg og listet opp regjeringens samferdselsinvesteringer.

Veiprising

Også partileder Audun Lysbakken gikk til frontalangrep på regjeringens bompenge-politikk, og hevdet SV har stemt mot nesten alt av bompenge-prosjekter - som ikke gjelder bypakker med kollektivsatsninger. Solberg kontret med at det er fordi Lysbakken vil bygge mindre veier, og Siv Jensen svarte at det ikke stemmer at SV går inn for færre bom-stasjoner enn regjeringen.

Så kastet også Jonas Gahr Støre seg inn i bompenge-debatten.

– Nå er det min tur til å snakke sant. Der står regjeringen, og det vi hører er at Siv vil ha mindre, Trine vil ha mer, Erna vil ha pause og Kjell Ingolf vet ikke

Han anklaget Siv Jensen for å nekte å se på alternative og mer rettferdige løsninger enn bompenger, og viser til veiprising.

– Veiprising er om mulig et enda dårligere system. Du setter takstameter inn i bilen deres og overvåker dem i tillegg, svarte Siv Jensen.

– Eiendomsskatt er latskap

Neste store tema i partileder-debatten var eiendomsskatt. Også her ble det heftig diskusjon. Frp-leder Siv Jensen, som egentlig ønsker å forby eiendomsskatt, langet ut mot skatten som hun mener er usosial og rammer urettferdig.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa på sin side at grunnen til at kommuner innfører eiendomsskatt, er fordi regjeringen legger opp til alt for dårlig kommuneøkonomi og de blir nødt til å gjøre det for å ha råd til velferdstjenester. Det samme mente Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det å innføre eiendomsskatt er intet annet enn politisk latskap. Det man burde gjøre er å lære seg å bruke penger på en mer effektiv måte, var Siv Jensens respons på det.

Hun trakk frem at ni av ti Sp-ordførere har innført eiendomsskatt i sine kommuner, men Vedum påpekte tilbake at tre av fem Frp-ordførere også har gjort det.

Statsminister Erna Solberg sa det slett ikke er riktig at kommunene har dårligere økonomi enn før, og sa at Norsk kommuneøkonomi har aldri vært bedre enn i dag.

– Vi har ikke kuttet en krone i kommuneøkonomien - vi har styrket den. Nå går kommuner med milliarder i overskudd, sa Solberg.

Mer om

 1. Politikk
 2. Arendal
 3. Bompenger
 4. Solberg-regjeringen
 5. Kommunevalg 2019
 6. Une Aina Bastholm
 7. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Regjeringspartiene: Nær enighet om bompenge-pakke

 2. Bompenge-Trym om advarsler om dårlig luft i byene: – Skremselspropaganda

 3. Siv Jensens valgkamp-åpning: Har ikke bompenge-løsning

 4. Støre til Frp: Ikke rapp pengene til ungene våre

 5. Sentrale Frp-kilder: Bompengeskisse klar

Fra andre aviser

 1. Hva skal vi gjøre med bompengene, da, dere?

  Aftenposten
 2. Partilederdebatten: Høy temperatur om bompenger og klima

  Aftenposten
 3. Disse vant (og tapte) partilederdebatten

  Bergens Tidende
 4. Jensen: - Regjeringen nær enighet om bompenge-pakke

  Fædrelandsvennen
 5. Bompengepartiet i strupen på Frp-sjefen

  Bergens Tidende
 6. Støre kåret til vinneren av «rotete og kranglete» partilededebatt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder