Aksjonerte mot nye bomstasjoner i Oslo: – Mange teller på krona for å besøke gravene her

Både Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) arrangerte lørdag demonstrasjoner mot de over 50 nye bomringene som åpnet i Oslo.

– Vi demonstrerer mot de nye bomstasjonene fordi det er veldig usosialt. Det er mange som rammes av økte kostnader, og Oslo får 83 nye bommer. Det kan vi rett og slett ikke leve med, derfor aksjonerer vi ved åtte bommer i dag. Nå skal vi markere vår sterke motstand mot bompenger som rammer helt uavhengig av inntekt, sier Aina Stenersen (Frp) til VG.

Markerer motstand mot Oslos 52 nye bomstasjoner

Seks personer fra Fremskrittspartiet hadde møtt opp ved Østre Gravlund for å demonstrere da VG var på stedet lørdag morgen. Demonstrantene fikk et og annet oppmuntrende tut fra forbipasserende bilister.

– Det er ikke mange som har dukket opp nå på lørdagsmorgenen?

– Nå er morgenfuglene her, så kommer flere etter hvert. Også er været sørgelig i dag, og vil ikke ha bompenger det heller ser det ut som. Men engasjementet er stort. Vi får mange tilbakemeldinger, mange er opprørte og tenker på å bytte jobb. Det er også mange som teller på krona for å besøke gravene, sånn som her ved Østre Gravlund hvor man får bompenger. Dette er noe man virkelig skal ta på alvor, og som Fremskrittspartiet ønsker å fjerne, sier Stenersen.

les også

Bom-oppgjør i spørretimen: Kalte Siv Jensen «bompengedronningen»

– Vår fanesak

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) har gjort det skarpt på flere meningsmålinger på Vestlandet. På Bergensavisens partimåling i mai var FNB nest størst i Bergen, med 20,6 prosents oppslutning.

– Er dere redd for å miste stemmer i kommunevalget til høsten?

– Vi i Fremskrittspartiet Oslo har alltid stemt mot bompenger i bystyret, det har vi gjort i hele denne perioden og lenge før bompartiet kom. Dette er vår fanesak, som vi alltid har løftet høyt. Til de som kommer på banen nå og som ikke ønsker bompenger sier vi hjertelig velkommen etter, også håper vi at vi kan få bukt med bompengene en gang for alle, sier Aina Stenersen.

Under Frps regjeringstid har antallet bomstasjoner økt med 44 prosent. Partiets samferdselspolitikere på Stortinget fremholder at det skyldes manglende stortingsflertall for fjerning av ordningen, skriver NTB.

– Dere sitter i en regjering som gjennomfører og er for mange nye bomstasjoner?

– Bypakkene blir bestemt og vedtatt lokalt. Da har ikke regjeringen noe valg, og det er derfor bommene har økt. Vi sier at lokalt må man stemme mot bommer og stemme på Fremskrittspartiet som absolutt ikke vil ha bommer i Oslo, sier Aina Stenersen som er Oslo Frps førstekandidat.

les også

Siv Jensen innkaller til bompengemøte i Frp

– Vi har redusert bompengeandelen i de største prosjektene, fått ned bompengeandelene og fjernet bomstasjoner. Men vi er ikke fornøyd, derfor er det harde diskusjoner på gang om hvordan man kan få enda mer effekt i regjering, sier Stenersen til VG.

Hun understreker at Fremskrittspartiet ønsker å fjerne bompenger fullstendig.

– Vi vil ikke snike inn noe nytt bompengesystem, som veiprisning. Forslaget er å ta overskuddet av oljefondet, det vil ikke ramme fremtidige pensjoner som man har selve oljefondet til. Lokalt ønsker vi at staten skal bidra med inntil 80 prosent av bompengene, også ønsker vi at kommunen skal inn med flere milliarder, sier Aina Stenersen.

Totalt 83 nye bommer

Formålet med de nye bomstasjonene er at flere Oslo-bilister må ta sin del av regningen for ny T-banetunnel, ny Fornebubane og andre store samferdselsprosjekter i Oslo-området.

De 52 nye bommene er fordelt på tre såkalte ringer: Indre ring, Osloringen og Bygrensen.

les også

Slik vil de erstatte bompengene: Ap ber regjeringen utrede veiprising

Her finner du plasseringen av de nye bomstasjonene.

Med den siste økningen blir det totale antallet bomstasjoner i Oslo 83. Det ble tidlig meldt at alle bomstasjonene i Oslo ville få besøk av aksjonister lørdag.

Oslopakke 3-sekretariatet har regnet ut at tre av fire bilturer i Oslo blir en «bomtur» – se faktaboks:

KLARE: Da VG var ved Østre Gravlund-bommen lørdag morgen var det bare seks Frp-ere på plass. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder