STOR ARBEIDSPLASS: Verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Vestnes kommune. Foto: ETTERRETNINGSTJENESTEN

Stort pneumokokkutbrudd - innfører strakstiltak

Hittil i år har rundt 15 ansatte ved verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Vestnes kommune blitt innlagt med pneumokokker. Det kan gi alvorlig sykdom.

Ifølge Jan Håkon Fjeldheim, som er smittevernlege i Møre og Romsdal-kommunen, var siste registrerte smittetilfelle i slutten av mars. Flere av de 15 har vært alvorlig syke.

– Alle er nå utskrevet i god behold, og det har ikke vært noen dødsfall, sier Fjeldheim til VG.

Ifølge Folkehelseinstituttet er pneumokokker en gruppe bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

Vil vaksinere 2000

Verftet Vard Langsten ligger i Tomrefjord og har rundt 250 ansatte. De siste månedene har langt flere vært inne på området, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Akselvoll.

– Dette er leverandører og innleide arbeidere. I vinter har det vært fra 1300 til 1800 arbeidere inne på området, sier hun.

Opptil 2000 personer blir nå oppfordret til å ta vaksine, bekrefter Fjeldheim.

les også

Nytt salmonellautbrudd i Norge

«Ikke sett lignende utbrudd»

– Vi vet at det er 15 personer som har hatt en infeksjonssykdom, og at tilfellene kan ha en tilknytning. Ni av disse har hatt alvorlig sykdom, fra slutten av januar og frem til nå, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Eksperten har aldri sett lignende i Norge før.

– Vi har ikke sett noe lignende utbrudd av denne typen i Norge tidligere. Men vi kjenner til lignende i Europa, sier han.

Pneumokokkbakterien kan gi mer alvorlige følger som blodforgiftning, ifølge Vestrheim. Det vanligste er imidlertid å bære på den uten å bli syk.

– Hvilke strakstiltak anbefaler Folkehelseinstituttet?

– Det første tiltaket vi anbefaler er vaksinasjon. Ellers er det viktig å gi informasjon om sykdommen, slik at de som kan har infeksjonssykdom, oppsøker helsetjenesten i tide, sier han.

De som ikke har en tilknytning til den aktuelle arbeidsplassen, har ikke økt risiko, ifølge Vestrheim.

Norske barn vaksinert

Siden 2006 har norske barn blitt vaksinert mot smitte, men denne beskyttelsen varer bare noen få år.

Folkehelseinstituttet anbefaler også vaksinasjon mot pneumokokker for alle som er 65 år eller eldre, og andre som har kjente risikofaktorer.

Vestrheim forteller at FHI ble varslet om utbruddet fredag i forrige uke.

– Hvorfor gikk dere ikke ut offentlig med informasjon om dette tidligere?

– Vi har jobbet med å få en oversikt over situasjonen og hvor pasientene hører til, og resultater på laboratorieprøver. Vi har hatt kontakt med sykehuset i Ålesund, laboratoriet i Molde, og med kommunelegene i de aktuelle kommunene, sier han.

BAKTERIE: Pneumokokker en gruppe bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Foto: Janice Haney Carr/CDC

Utelukker ikke flere tilfeller

Smittevernlege Fjeldheim vil ikke utelukke flere smittetilfeller, og opplyser at de nå vil gå i gang med tiltak.

– Vi tar dette på høyeste alvor. Det vil sannsynligvis være snakk om en storstilt vaksinering av de ansatte. I tillegg har vi et godt samarbeid med bedriften, Folkehelseinstituttet og sykehusene i Molde og Ålesund.

Kommunikasjonsdirektør Hege Akselvoll i Vard forteller at hun ble informert om utbruddet i dag. Hun vet ikke om kommunelegen og verftet har vært i dialog tidligere.

– Det stemmer at vi har fått informasjon fra kommunelegen om at det er rapportert om flere tilfeller. Vi jobber nå med å kartlegge sitausjonen, og informere våre ansatte, sier Akselvoll.

Konsernet samarbeider nå med Folkehelseinstituttet og kommunelegen, og vil følge deres råd.

Alvorlig syke

Fjeldheim forteller at de 15 personene som har vært innlagt har blitt smittet i løpet av de siste tre månedene. De fleste er ansatte ved verftet, eller har vært innom, før de har blitt syke.

– Det har vært en opphopning av ansatte som har vært innlagt med lungebetennelse. Omfanget har vært større enn det som er vanlig, og dermed anser vi det for å være et utbrudd. Folkehelseinstituttet har nå identifisert en spesiell type bakterie, så nå må vi prøve å få stoppet smittepresset, sier han til VG.

Pasientene har vært fra 20 år og oppover. Fjeldheim vil ikke si noe mer om hvilke symptomer de har hatt.

– Det har vært et mønster, og noen har vært alvorlig syke, sier han.

– Hvorfor har dere ikke gått ut med informasjon om dette tidligere?

– Det var først i slutten av mars at vi så et mønster. Flere har oppsøkt ulike legevakter andre steder enn i vår kommune.

– Burde dere har sett en sammenheng her tidligere?

– Det har jeg ingen holdepunkter for å si.

Smittevernlegen understreker at det ikke er noen grunn til å tro at det er fare for smitte til lokalbefolkningen.

– Vi antar at det her er en bakteriestamme som er litt mer smitteførende enn vanlig. Spesielt under arbeidsforhold der ansatte jobber tett på hverandre, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet har yrkesutøvere som sveisere og laboratoriepersonell økt risiko for pneumokokksykdom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder