VGHelg – NRK-programmet Da vi styrte landet. Kåre Willoch (H), Gro Harlem Brundtland (AP), Kjell Magne Bondevik (KrF), Thorbjørn Jagland (AP), Jens Stoltenberg (AP) og Erna Solberg (H) Foto: Agnete Brun/Norsk Fjernsyn Foto: Agnete Brun/norsk Fjernsyn

Stoltenberg om sykehusinnleggelsen til Jagland etter maktkampen: – Jeg ble urolig og redd

Bare en uke etter utgivelsen av Stoltenbergs biografi «Min Historie» satt Thorbjørn Jagland side om side med Jens Stoltenberg i NRK-programmet «Da vi styrte landet».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Søndag er det tidligere statsminister, utenriksminister, stortingspresident, Arbeiderparti-leder, Nobelkomité-leder og nåværende leder av Europarådet Thorbjørn Jagland som får sin statsministerperiode brettet ut i NRK-programmet «Da vi styrte landet».

Programmet starter med en dramatisering av en kontorpult tilsølt av kaffe på det som skal forestille Statsministerens kontor – med ulende sirener og radionyheter om maktkampen mellom Stoltenberg og Jagland i bakgrunnen.

Åpningsscenen skal forestille et illebefinnende Jagland fikk da partilederstriden mellom Arbeiderparti-veteranene sto på som verst i 2002, hvor Jagland til slutt endte på sykehus.

Stoltenbergs bok utgitt en uke før toppmøtet

Jens Stoltenberg vier mye plass i bok " Min Historie" til striden med tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland. Foto: Lise Åserud

VG Helg har tidligere skrevet om hvordan utgivelsen av Jens Stoltenbergs selvbiografi «Min Historie» tilfeldigvis ble fremskyndet til én uke før de to skulle sitte side om side ved samme bord med de andre tidligere statsministrene til den historiske middagen på Gamle Logen i Oslo.

Les også: Dramaet bak det historiske møtet.

I boken fortalte Stoltenberg inngående om samarbeidsproblemene og hvordan han drev fraksjonsvirksomhet bak Jaglands rygg fra en leilighet på Bislett i Oslo. I mediekjøret etter bokslippen svarte Jagland med å legge ut en kommentar på sin Facebook-side:

« ... jobben som generalsekretær i Europa er viktigere enn å vikle seg inn i en hjemlig krangel om hva som skjedde for 15 år siden», skrev han.

Innspilling av NRK-programmet «Da vi styrte landet» med Kåre Willoch (H), Gro Harlem Brundtland (AP), Kjell Magne Bondevik (KrF), Thorbjørn Jagland (AP), Jens Stoltenberg (AP) og Erna Solberg (H). Regissør Tommy Gulliksen jobber. Foto: Norsk Fjernsyn

Hverken norsk presse eller offentligheten visse at de to gamle rivalene skulle møte hverandre bare en uke etter bokutgivelsen.

– Vi var selvfølgelig veldig usikre på hvordan møtet mellom Jagland og Jens ville bli etter mediestormen. Vi hadde blitt enige på forhånd om å ikke snakke om boken til Jens, sier dokumentarskaper Tommy Gulliksen i Norsk Fjernsyn.

– Jeg ble satt ut

I programmet beskriver nåværende NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sykehusinnleggelsen til Jagland som en «sterk opplevelse» og at det er «sjeldent det går så hardt for seg i politikken».

– Man tenker sjeldent over at det har en menneskelig side. Jeg ble satt ut av at Thorbjørn ble sykmeldt og ble urolig. Og ble redd, sier Stoltenberg.

Jagland forteller at han ikke ønsket å invitere sin far eller mor til sykehuset for ikke å utsette dem for mediekjøret rundt hans sykehusopphold.

Jagland ble skrevet ut av sykehuset og kom tilbake, men Stoltenberg tok over som partileder av Arbeiderpartiet i 2002, og «vant» dermed maktkampen dem imellom.

Thorbjørn Jagland, leder av Europarådet Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Samarbeidet

– Etter at han kommer tilbake og blir frisk, så opplever jeg igjen at vi samarbeider. Vi samarbeider godt når han er stortingspresident, leder av Nobelkomiteen og også når han blir leder av Europarådet. Jeg opplever at vi har lagt de vanskene vi hadde bak oss, sier Stoltenberg i programmet.

Også Thorbjørn Jagland avfeier at lederstriden dem imellom har satt varige spor.

– Jeg hadde ingen bitre eller vanskelig tanker, sier Jagland om at Stoltenberg tok over som leder av Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Stoltenberg om forholdet til Jagland: – Thorbjørn og jeg har aldri vært nære, personlige venner

VG har kontaktet Jagland for en kommentar, men er opptatt på reise. Stoltenberg ønsker heller ikke tilføye noe utover det som kommer frem i programmet.

Les også

 1. Jagland beklager angrep på syk Bondevik

  Nesten 20 år etter at daværende statsminister Kjell Magne Bondevik ble sykmeldt for en depressiv reaksjon, ber Thorbjørn…
 2. Kjendisforfatter Tom Egeland ut mot Nato-Jens: Gyldendal, Jens og spillereglene

  Jens Stoltenberg har sikret seg en spesielt god royalty-avtale med Gyldendal for sin selvbiografi.
 3. Politikk er grisete greier

  Norske politikere er hardtarbeidende, flinke folk. Men de er også taktikere som sier ja når de egentlig mener nei.
 4. Tore Tønne i brev til Jens Stoltenberg kort tid før selvmordet: Nå er jeg bare ulykkelig

  «Nå er jeg bare ulykkelig,» skrev Tore Tønne i et brev til…
 5. Jagland med stikk til Stoltenberg på Facebook

  Thorbjørn Jagland sier jobben som generalsekretær i Europarådet er viktigere enn å vikle seg inn i en femten år gammel…
 6. Stoltenberg angrer på at Kongen ikke fikk dele ut krigsmedaljer: – En feil

  Under veterandagen i 2011 reagerte mange på at Kong Harald ikke var til stede – en beslutning Jens Stoltenberg hadde…
 7. Stoltenberg om forholdet til Jagland: – Thorbjørn og jeg har aldri vært nære, personlige venner

  Jens Stoltenberg angrer ikke på at han åpnet opp om striden med Thorbjørn Jagland i sin nye bok.
 8. Liker ikke konflikter – men tar dem når han må

  Jens Stoltenberg er flere ganger blitt beskyldt for å være konfliktsky og unnvikende som leder.
 9. Jens burde gått av

  Jens Stoltenberg hevder fortsatt at han tok ansvar ved å bli sittende som statsminister etter 22. juli.
 10. Jens Stoltenberg i ny bok: Valla nektet å slippe meg inn

  I kapittelet «Sammen er vi dynamitt» forteller Jens Stoltenberg om den gang tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla var…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder