HASTEMØTE OM KORANSKOLER: Flere statsråder møttes torsdag for å diskutere barn som sendes til koranskoler i Somalia og Kenya. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Listhaug etter hastemøte om koranskole-saken: Vi vil se på mulighetene for å endre passreglene

Sylvi Listhaug har vært i krisemøte om sosial kontroll, etter saken om norske ungdommer som har blitt mishandlet på koranskoler i Somalia. Dette kom de fram til.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag la NRK frem historiene til norske ungdommer som har blitt sendt på koranskole i Bosasso, nordøst i Somalia. Ungdommene forteller om lange perioder der de ble lagt i fotlenke, og beskriver at de har fått fysisk avstraffelse.

Ifølge NRK er det fortsatt tre norske elever igjen på koranskolen.

– De sier til foreldrene dine at du skal lære matte, engelsk og somalisk, men det er bare tull. Du er i et fengsel. Det eneste vi hadde var 40 minutter med koranundervisning om dagen, sa en jente som hadde klart å rømme fra koranskolen til kanalen.

Bakgrunn: Listhaug kaller inn til hastemøte om koranskoler

Ser om man kan endre passreglene

Dette er bakgrunnen for at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kalte inn til et hastemøte på stasministerens kontor allerede torsdag.

Til stede på møtet var innvandringsministeren selv, helseminister Bent Høie (H), kunnskapsminister Henrik Asheim (H), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Les også: Vil frata trossamfunn statsstøtten hvis de ikke driver integreringsarbeid

På torsdagens møte har Sylvi Listhaug og de andre statsrådene diskutert hvorvidt regelverket for hvordan slike saker håndteres er godt nok, og om Norge er gode nok til å følge opp saker der barn blir sendt ut av landet.

– Vi må se på passloven, og muligheten for at man kan trekke tilbake pass hvis man er redd for at barn kan sendes til slike skoler i utlandet. Vi vil også se på den loven de har i Sverige, der man også vurderer om visse barn i det hele tatt skal få pass - hvis det er noe knyttet til deres saker som gjør at de ikke burde få det, sa Listhaug da hun møtte pressen torsdag ettermiddag.

Avtaler nytt møte

– Det er allerede sånn i dag at du mister kontantstøtte og barnetrygd om du tar med deg barna dine til utlandet og er der i mer enn tre måneder, sier Listhaug.

Innvandrings- og integreringsministeren forteller at statsrådene som var samlet torsdag kommer til å møtes på nytt for å diskutere saken, trolig om to uker.

– Barnevernloven vil også bli vurdert, og da går det på barnevernet sin plikt til å undersøke i den grad det er mulig, når barn blir sendt ut av landet. Det har de i den svenske lovgivningen, og det er noe som det er naturlig å se på om vi skal ha i den norske lovgivningen, sier hun.

Les mer: Listhaug om returstans til Afghanistan: – Jeg advarer på det sterkeste

Listhaug understreker at de ulike aktørene i samfunnet som skal sikre barna i slike situasjoner så langt ikke har hatt et godt nok samarbeid, noe regjeringen vil jobbe for å bedre i fremtiden.

– Det finnes mye lovverk på området og det finnes mange aktører som møter disse ungdommene, enten det er lærere, barnevern eller skolehelsetjenesten. Det vi ser er at disse aktørene ikke jobber godt nok sammen. Det gjør at ungdommene detter mellom to stoler, og det er det vil vi jobbe med fremover, sier hun.

Listhaug opplyser også om at de fleste sakene der barn har blitt sendt til koranskoler i utlandet var kjent for det norske barnevernet før ungdommene ble sendt ut.

– Det er svært få saker som er ukjente for norske myndigheter før dette skjer, forteller hun.

SENDER BREV TIL KOMMUNENE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie og Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil ta initiativ til å sende et brev til kommunene om problematikken rundt barn som blir sendt til koranskoler i utlandet. – Kommunene har et stort ansvar, de har utdanningssektoren, der barna går i grunnskolen, fylkeskommunene har ansvar for videregående opplæring. Det å melde i fra når barn i grunnskolen forsvinner fra skolen er viktig, sier Listhaug. Foto: Audun Braastad NTB Scanpix

– Dette er kriminelt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var en av statsrådene som deltok på møtet. Han forteller at ansatte fra tilsynsmyndigheten vil snakke med ungdommer som er sendt på koranskoler i utlandet for å finne ut hvor i prosessen det gikk galt.

– Mange av de tiltakene som regjeringen allerede er i gang med knyttet til arbeidet med vold og overgrep mot barn er også relevant i denne sammenhengen. Vi må snakke med de ungdommene som har kommet tilbake for å lære av deres erfaringer:

– Kulturdepartementet har oppe et forslag på høring nå som vil hindre trossamfunn som bidrar til kriminalitet å få statlig støtte, og dette er kriminalitet, understreker Høie.

I tillegg jobber hans eget departement med helseloven med tanke på å skjerpe ansvaret for å gripe inn dersom man har mistanke om at noen står i fare for å bli sendt ut.

Faktisk.nos faktasjekk: Ja, barneskole i Skien skal fremføre koranvers i julespill

Som Listhaug vektla da hun møtte pressen onsdag, vil regjeringen først og fremst jobbe for å forhindre at nye barn blir sendt til koranskoler i Somalia og Kenya. Hun oppfordrer også det somaliske miljøet i Norge til å jobbe for å forhindre at slike hendelser skjer i fremtiden.

– Vi vet at dersom barna først ute av landet så er det langt vanskeligere å hjelpe enn om vi klarer å hindre at de blir sendt ut. Derfor er det så viktig at vi klarer å forhindre at de reiser, understreker de to statsrådene.

Bashe Musse, en sentral person i det norsk-somaliske miljøet, sa onsdag til VG at disse koranskolene må elimineres.

– Vi må ta oss sammen og se hva vi kan gjøre for å bidra. Vi må jobbe her hjemme med å forebygge, snakke med foreldrene og formidle tydelig at ingen skal sendes til Somalia. Også må vi jobbe med å få de hjem, der har ambassaden en viktig jobb å gjøre, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder