NETT ELLER BUTIKK? Om EUs nye direktiv blir innført har reklamasjonsretten på disse varene gått ut etter to år om du kjøper dem på nett, men om du kjøper dem i butikk beholder du rettighetene i fem år. Foto: Jørgen Braastad VG

Norske forbrukere kan tape milliarder på nye EU-regler

EU vil sette ned reklamasjonsretten fra fem til to år for varer kjøpt på nett - Dårlig nytt for lommeboka og for kloden vår, mener Forbrukerrådet

 • Martha Holmes

Artikkelen er over tre år gammel

I Norge har vi fem års reklamasjonsrett på varige kapitalvarer. Dette er varer som skal holde lenge, som kjøleskap, bil, vaskemaskin, TV, bad og mobiler. EU vil innføre felles regler for netthandel der reklamasjonen settes ned til to år for disse varene om du har handlet på nett, i stedet for fem år slik de norske reglene er dag.

Da kan en vare kjøpt i butikk ha fem års reklamasjonsrett, mens forbrukeren står igjen uten rettigheter etter to år om man har kjøpt den samme varen på nett.

– I Norge er dette en svekking av forbrukernes rettigheter, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet til VG.

EU vil avgjøre om direktivet skal innføres i oktober.

Barne- og likestillingsministeren: Forvirrende for forbrukeren

Kan tape en milliard i året

Forbrukerrådet har ved hjelp av tall fra SSB undersøkt hvilke produkter som skal vare i fem år. De spurte så forbrukerne hvor mange som hadde et av disse produktene og hadde opplevd at det oppsto feil eller mangler før fem år var gått fra kjøpsdato.

Resultatet av undersøkelsen viser at norske forbrukere vil tape omtrent en milliard i året dersom de nye EU-reglene blir innført, og man ikke har reklamasjonsrett i mer enn to år for varer kjøpt på nett.

– Norske politikere må utfordre EU på dette, mener Flesland.

Hun forteller at to års reklamasjonsrett er en styrking av forbrukernes rettigheter i en del EU-land, mens det absolutt ikke er det for Norge.

– Man kan gjerne sette en minimumsgrense, men ikke en maksimumsgrense på reklamasjon i EU-land.

Fått med deg dette? Terrorister solgte piratvarer

UTFORDRER POLITIKERNE: Randi Flesland i forbrukerrådet mener norske politikere må jobbe for å unngå at EUs nye direktiv om reklamasjonsrett svekker norske forbrukerrettigheter Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Regjeringen vil jobbe mot direktivet

Regjeringen er i likhet med Forbrukerrådet uenig i kommisjonens forslag om å begrense lengden på selgers ansvarsrett til to år.

– Vi har en klar og tydelig posisjon som også Forbrukerrådet er kjent med, skriver Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet til VG i en epost.

Terning skriver at regjeringen har fått med øvrige EFTA-land på dette synspunktet og Norges posisjon har blitt formidlet til EU gjentatte ganger fra før forslaget kom i 2015 og frem til i dag,

– Vår oppfatning er at det er en viss bevegelse i dette spørsmålet og vi vil fortsette arbeidet med å fremme norsk posisjon gjennom kontakt med Europaparlamentet, medlemsstatene og EU-kommisjonen i forhandlingene framover, skriver han.

Vil gå utover miljøet

Når forbrukerne ikke lenger kan bytte inn eller få reparert varene sine etter at det har gått to år, mener Forbrukerrådet at sannsynligheten er større for at man kaster og kjøper nytt.

– Levetiden på mange produkter er allerede svært lav, blant annet fordi de er vanskelige å reparere. Når man har lav reklamasjonsrett lager også produsenter varer med lavere holdbarhet, sier Flesland.

Hun peker på at det ofte er dyrt og koster mye tid å reparere produkter selv når man ikke kan levere dem inn på reklamasjonsretten, og at mange derfor antakelig vil velge å kaste produktet og kjøpe nytt

– Skal du ha en bærekraftig økonomi må du ha produkter som har lang holdbarhet og er enkle å reparere. Dette er dårlig nytt for lommeboka og for kloden vår.

Norges fremste kreftleger i brev til høye: Urimelig lang ventetid på nye medisiner

Flere artikler

 1. Norske forbrukere kan tape milliarder på nye EU-regler

 2. Google får rekordbot på 23 milliarder. Det kan føre til større endringer.

 3. Heftig kamp om din strømregning

 4. 2016 ble et toppår for bunadsklager

 5. Hver tredje nordmann handler på Black Friday: - Forbruket er for høyt

Fra andre aviser

 1. Slik går du fram for å klage

  Aftenposten
 2. Nytt EU-krav: Maks to års reklamasjonsrett dersom du handler på nett

  Aftenposten
 3. Får beholde fem års reklamasjonsfrist

  Bergens Tidende
 4. Får beholde fem års reklamasjonsfrist

  Fædrelandsvennen
 5. Tre tiltak for et grønnere forbruk

  Fædrelandsvennen
 6. Passer ikke øreproppene? Ikke alle gir deg pengene igjen.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder