SIKKERHET: Væpnet politi voktet inngangen til rettssalen mandag ettermiddag. Foto: Trond Solberg VG

17-åring varetektsfengsles i to uker etter bombefunn

17-åringen som ble pågrepet etter funn av eksplosivt materiale i Oslo sentrum lørdag kveld, er av Oslo tingrett varetektsfengslet i to uker.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Han ble fengslet i to uker med brev og besøkskontroll og medieforbud, sa hans forsvarer Aase Karine Sigmond til pressen i etterkant av fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag.

Sigmond har tidligere opplyst at PST ikke kan be om mer enn to ukers fengsling for hennes klient, fordi han er under 18 år.

– Hvordan tok klienten din det?

– Han tok det fattet, men han var selvfølgelig veldig opprørt, sa Sigmond til pressen.

– Han mener han bør løslates fordi han mener seg uskyldig, la hun til.

Sigmond har forstått at hennes klient skal sitte i en ungdomsavdeling i et større fengsel på Østlandet.

– Lightergass og spiker

Slik beskriver politiadvokat Kathrine Tonstad hos PST det eksplosive materialet.

– Det er snakk om en beholder som inneholdt lightergass og hvor det var tapet noen spiker på utsiden. Det var snakk om en primitiv enhet hvor da, slik vi ser det, så har det vært et skadepotensiale ved den enheten men at det har vært begrenset, sa Tonstad til pressen etter rettsmøtet.

– Vil dere omtale det som en bombe?

– Det er snakk om eksplosivt materiale, noe som kan eksplodere. Jeg vil heller bruke det uttrykket.

Tonstad sa at det var fare for forspillelse av bevis som er begrunnelse for begjæringen om fengsling.

Ifølge politiadvokaten har 17-åringen vært i PSTs søkelys tidligere.

– PST har vært i kontakt med ham og har kjent til ham tidligere i forbindelse med at han skal ha vært i en radikaliseringsprosess i forbindelse med islamistisk tankesett og det har vært noen forebyggende tiltak i den forbindelse, sa Tonstad.

Familievenn: – Han er en fin gutt

En venn av den terrorsiktede 17-åringens familie tror ikke den unge mannen ønsket å skade verken seg selv eller andre da han ble tatt med eksplosiver på Grønland i Oslo lørdag kveld.

– Han er en fin gutt, og han er veldig glad i livet. Jeg tror ikke han vil ta livet av seg selv eller andre. Nei, det er ikke slik, sier vennen av 17-åringens familie til VG.

Hun forteller at hun har kjent familien siden de kom som asylsøkere til Nord-Norge i 2010, og hun har bodd i samme by som den unge mannen inntil han flyttet til Oslo i fjor for å gå på videregående skole.

– Han hadde masse venner her, spilte Playstation og var mye ute og sprang. Det var ingenting unormalt, sier kvinnen om 17-åringen.

Hun forteller at hun reagerte med sjokk da hun fikk høre at han var pågrepet med eksplosivt materiale på Grønland i Oslo lørdag og mener at det hele er uforståelig.

Lukkede dører

Da fengslingsmøtet startet klokken 14.15 ba PST om at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører, noe retten etter en kort vurdering gikk med på.

– Klienten min har det ikke så bra. Han bestrider jo at han har gjort noe som er straffbart etter siktelsen, sa Sigmond til pressen mandag ettermiddag.

Hun sier at hennes klient i avhør har sagt at han tar avstand fra IS personlig og at han er i mot terror og vold.

– Men at han har hatt kontakt med personer som er i PSTs søkelys tidligere - og da snakker vi om i 2015 da han var 15 år gammel - det er ikke bestridt, sa Sigmond da kjennelsen var klar.

– Men hva er hans forklaring på denne innretningen, hvorfor hadde han den?

– Da må jeg si at det kan jeg ikke svare på for da går jeg inn i hans forklaring som er en del av det som det er referatforbud i forhold til, sier Sigmond som har tatt betenkningstid på rettens avgjørelse.

– Du har tidligere sagt at det er snakk om guttestreker. Hva mener du med det?

– Jeg skal ikke utdype det noe særlig her, men jeg mener vel at man er på et helt annet nivå enn det siktelsen gjelder, nemlig terrorvirksomhet. Vi er ikke på det nivået ut fra hans forklaring, og det er den jeg forholder meg til, sier Sigmond.

PST: Bombelignende gjenstad

Lørdag kveld ble et større område på Grønland i Oslo sperret av etter funnet av en bombelignende gjenstand ved broen ved Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig ble en 17-åring med russisk statsborgerskap pågrepet og senere siktet for ulovlig befatning med eksplosiver.

PST opplyste på en pressekonferanse søndag at den bombelignende gjenstanden var en primitiv, improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial.

17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond i Oslo tingrett mandag ettermiddag. Foto: Trond Solberg VG

PST opplyste på pressekonferansen at de kjente til 17-åringen fra før, men de ville ikke kommentere spesifikt hva som gjorde at det hadde vært en bekymring rundt ham, eller hva forebyggingen de hadde gjennomført gikk ut på.

Forsvarer Aase Karine Sigmond forteller at 17-åringen har det vanskelig.

– Klienten min har det ikke så bra. Han bestrider jo at han har gjort noe som er straffbart etter siktelsen, sier Sigmond.

– Du har tidligere sagt at det er snakk om guttestreker. Hva mener du med det?

– Jeg skal ikke utdype det noe særlig her, men jeg mener vel at man er på et helt annet nivå enn det siktelsen gjelder, nemlig terrorvirksomhet. Vi er ikke på det nivået ut fra hans forklaring, og det er den jeg forholder meg til, sier Sigmond.

Les også: Siktet 17-åring i samme idrettsklubb som fremmedkriger

– Tar avstand fra IS

Gjennom dette forebyggende arbeidet har det kommet frem at den unge mannen skal ha uttrykt støtte til terrororganisasjonen IS, får VG opplyst.

Sigmond sa til VG søndag at 17-åringen nekter straffskyld, og sier han hverken er radikal eller islamist.

– Han tar avstand fra IS og fra radikal islamisme, sa Sigmond til VG søndag kveld.

Sigmond forteller at hun satt med 17-åringen i avhør hele søndag. Det skal ha vart i fem og en halv time. Han snakker godt norsk og er godt integrert, forteller hun.

Nå vil hun jobbe for at han overføres fra glattcelle til vanlig fengsling.

– Han er et barn, 17 år, han sitter på glattcelle og har blitt presentert med alvorlige anklager. Så han har det ikke lett. Jeg må sørge for at han behandles mest mulig skånsomt, på grunn av hans unge alder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder