bilde

Foto: Robert S. Eik VG

10 ting du rekker å strikke i romjulen

Forbinder du to rette med noe mer enn tipping? Da har du kommet rett. Kok opp gløggen, fyr opp i peisen og ta strikkepinnene fatt.

Mari-Marthe Aamold
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ny forskning gir deg enda en grunn til å ta frem strikketøyet. Ifølge det danske tidsskriftet Psykologi senker nemlig strikking hjerterytmen med 11 slag i minutter, og er dermed like avslappende som yoga eller meditasjon. Enten du er en reserstrikker eller nybegynner: Her er ti strikkeoppskrifter du rekker å fullføre før januarhverdagen vipper deg av strikkepinnen.

Godt for psyken: Strikk stresset av deg

1. Tova Marius-votter

Foto: Sandnes Garn

Disse tova Mariusvottene blir fort en favoritt i kulda. De strikkes på store pinner, og toves i vaskemaskinen når du er ferdig. Last ned gratis oppskrift fra Sandnes Garn her.

Søk på #tovamariusvotter på Instagram for inspirasjon til fargevalg.

2. Hipsterlue

Foto: Tirill Ilebekk

«Hipp hippere hipsterlue» er lua for de trendy. Den strikkes i en tynt og fint garn på pinne 3,5. Gratis oppskrift fra Tusen Ideer finner du her.

Instagram: #hipphipperehipsterlue

3. Brødkurv

Foto: Garnstudio

Strikk en tredy brødkurv på 1-2-3. Gratis oppskrift fra Garnstudio finner du her.

4. Line Langmo-genseren

Foto: Privat

Denne genseren havnet på mang en strikkers pinner etter at Line Langmo i fjor la ut oppskriften på sin blogg. Genseren strikkes løst på pinne 9, og strikkes dermed mye raskere enn tradisjonelle strikkegensere. Oppskriften er gjengitt av MinMote her.

Tips: Strikk genseren i de fargene du liker best. Bli inspirtert av andres fargevalg på Instagram under hashtaggen #linelangmogenseren.

5. Ølvott

Foto: Sandnes Garn

Ski-VM i Lathi begynner 22. februar, og hva er vel bedre å pakke i ryggsekken enn en ølvott? Oppskrift fra Sansnes Garn finner du her. (PS. Ikke gratis)

Tips: For å halvere strikketiden kan du strikke ølvotten ensfarget.

6. Tova tøfler

Foto: Hilde Saksvik

Disse tovede tøflene er både fine på bena, og holder deg god og varm. De strikkes på pinne 6, og toves i vaskemaskin. Gratis oppskrift finner du her.

7. Flettelue

Foto: Marianne J. Bjerkman

Denne flettelua, kalt «Svaledanslue», strikkes i et luftig alpakkagarn på pinne 4 og 5. Gratis oppskrift fra Marianne Bjerkman finner du her.

Sjekk ut #svaledanslue på Instagram for inspirasjon til fargevalget.

8. Raggsokker

Foto: Iselin Mosevoll

Hjemmestrikkede sokker er gode å ha både inne foran peisen, og ute i kulda. Det å lage en pen hæl kan være en strikketeknisk utfordring for mange, og da er det godt å kunne lene seg på gode forklaringer og illustrasjoner. Det finner du på bloggen til «Strikkepiken»: for både herresokker og damesokker.

9. Barnehagevotter

Foto: Faksimiler fra Instagram

Disse vottene har gått som farsott i sosiale medier. I skrivende stund finner vi 1410 bilder med hashtaggen #barnehagevotter på Instagram, og flere skal det nok bli nå som kulden snart setter inn. Du finner oppskriften gratis på bloggen til «Hjemmelaget» her.

10. Grytekluter

Foto: Sandnes Garn

Disse gryteklutene strikker du i en fei. Orginalen er strikket i et utgått garn av 50% bomull og 50% akryl. Strikker du i 100% bomull fungerer de også flott som vaskekluter. Gratis oppskrift finner du her.

Lykke til, og god strikkejul!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder