AVBRUTT: Småbrukarlaget bryter jordbruksforhandlingene med staten. Her mottar forhandlingsleder fra staten Leif Forsell kravene av forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg mandag. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Småbrukarlaget bryter forhandlingene med staten: – Vi kunne ikke godta det økonomiske

Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter årets jordbruksforhandlinger med staten.

  • NTB

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i kveld gitt tilbakemelding til statens forhandlingsleder om at Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter årets jordbruksforhandlinger. Bruddet kom etter intense forhandlinger en ukes tid, uten at partene kom så nær hverandre at det var mulig for NBS å kunne inngå en avtale, skriver laget i en melding lørdag kveld.

På nettsidene sine forklarer organisasjonen hvorfor de ikke ville være med videre.

– Vi kunne ikke godta det økonomiske som vi til slutt ble tilbudt, sier leder Merete Furuberg.

Forhandlingene pågikk på overtid lørdag. Den opprinnelige fristen for forhandlingene gikk ut ved midnatt natt til lørdag.

– Norges Bondelag forhandler videre, men det blir ingen avklaring på disse forhandlingene i kveld, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen som ikke vil kommentere årsaken til at Småbrukarlaget valgte å bryte.

Les også: Derfor blir maten dyrere i 2016

Stor avstand

Avstanden har vært stor i forhandlingene. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har krevd 860 millioner kroner, mens staten har tilbudt 90 millioner, samt å åpne for prisøkning tilsvarende 125 millioner.

Også i fjor var statens tilbud på 90 millioner. Da endte oppgjøret med en avtale med en ramme på 400 millioner kroner. Småbrukarlaget valgte imidlertid å bryte forhandlingene.

– At en organisasjon går ut, forhindrer ikke at staten kan forhandle videre med Bondelaget og at den avtalen deretter går videre til Stortinget for bli vedtatt der. Denne avtalen vil da gjelde for alle bønder, også dem som brøt ut av forhandlingene, sier seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruks- og matdepartementet til NTB.

Les også: Landbruksoppgjøret koster deg ti kroner i måneden

Sakker akterut

– Fra jordbrukets side har det vært viktig med et løft for de mindre og mellomstore gårdene. De sakker akterut i inntektsutviklingen, og det er viktig at vi får med oss alle for å bevare mangfoldet i norsk landbruk, sier Jakobsen.

Kravet fra Bondelaget og Småbrukarlaget ville gitt bøndene en inntektsvekst på drøyt 20.000 kroner per årsverk, mens statens tilbud ville betydd en inntektsvekst på 4.300 kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder