KRITISK: Kaja Hegg i Redd Barna er skeptisk til Tinders aldersgrense. Foto: Privat , privat

Redd Barna: – Tinder utgjør en høyrisiko for overgrep

Redd Barna mener Tinder utgjør en høyrisiko for overgrep,
spesielt for de yngste som bruker applikasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er som om en 13-åring skal dra på et utested som er et sjekkested, hvor de har puttet en lapp på seg som sier at de også er deltakere i markedet. Det er de altfor unge til, mener Kaja Hegg i Redd Barna.

VG skrev fredag at både overgrepsmottak og politiet slår alarm etter at de har sett en tydelig økning i antall voldtektstilfeller der folk først har møttes på Tinder, eller andre nettdatetjenester. Aldersgrensen for å bli medlem på datingappen Tinder er 13 år.

Har du opplevd noe ubehagelig i forbindelse med nettdating? Da vil vi gjerne snakke med deg

– Unge mellom 13 og 18 år er sårbare, og selv om det kan være naturlig at de bruker slike apper, er det likevel en sjekkearena som primært brukes av voksne. De yngste er ikke modne nok til å være på slike steder, og på tross av at det nok finnes rammer rundt bruken, vil Tinder utgjøre en høyrisiko for overgrep, sier Hegg.

Hun får støtte fra Kari-Janne Lid, politioverbetjent i seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

– Det er risikosport at 13-åringer kan være på Tinder. Det er altfor lav alder. Det burde i hvert fall vært 16 år, som er seksuell lavalder. Tinder er en sjekkeapp, ikke en venneapp, sier Lid.

Les også: Dette bør foreldre vite om barnas liv på sosiale medier

Også lederen for overgrepsmottaket i Fredrikstad, Ann Helen Lomsdalen, som har gått ut og advart unge jenter mot naiv bruk av datingappen etter at mottaket hennes har opplevd økning i antall Tinder-relaterte voldtekter er kritisk.

– Det er helt forkastelig, er hennes reaksjon på aldersgrensen.

TINDER: Dating-appen knytter folk sammen, men de får ikke kommunisert med hverandre før begge har likt den andres profil. Foto: Jan Petter Lynau , VG

VGTV: Dette iphone-trikset bør du kunne

Gjensidig samtykke

Talskvinne for Tinder, Rosette Pambakian, opplyser til VG at brukere mellom 13 og 17 år kun kan kommunisere med brukere i samme aldersgruppe.

Hun påpeker også at den eneste måten to brukere kan kommunisere med hverandre, er hvis begge har uttrykt interesse for hverandre.

– Dette betyr at brukere ikke kan sende meldinger til hverandre uten gjensidig samtykke. Våre retningslinjer forbyr dårlig oppførsel. Dem som bryter disse blir slettet fra Tinder, sier hun, og legger til:

– Som de fleste selskaper innen sosiale medier, mener vi det er viktig at foreldre snakker med sine barn om sikkerhet og oppførsel på nett. Vi anbefaler også at de også bruker tid på å forstå hva deres barn gjør på nett, og forbereder dem slik at de kan ta gode valg.

VG har forsøkt å få ut tall på hvor mange mindreårige som er medlem på Tinder fra sjekketjenesten, men de har foreløpig ikke gitt ut dette.

Foreldre må ha på varsellampene

Hegg i Redd Barna er ikke overbevist av rammene Tinder har satt for mindreåriges bruk av appen, og synes det er rart at aldersgrensen ikke er satt høyere.

– Det er veldig enkelt å lage en falsk profil, og disse aldersgrensene overholdes nødvendigvis ikke. Overgripere bruker alle arenaer som finnes i jakten på ofre, men de frekventerer særlig de appene hvor barn og unge selv går inn på sjekkearenaer, sier hun.

Hun mener det er en vesentlig forskjell på apper som Tinder og Happn i forhold til Facebook, da de to førstnevnte er definert som rene sjekkesteder mens Facebook er et treffsted for flere aspekter ved livet.

– Sjekkeappene er et sted hvor det er fritt vilt uten sosial kontroll, og de er ofte veldig seksualiserte. Her har foreldre en ekstremt viktig rolle, og de må ta ansvar for å lære barna å ta forholdsregler. Det er også stor forskjell på en på 13 år og en på 17 år. Dem under 16 år burde strengt talt ikke være på disse stedene, mener hun.

Selena Gomez: – Jeg ville aldri vært på Tinder

Enkelt å utgi seg for en annen

Barbro Hardersen, prosjektleder for Trygg bruk i Medietilsynet, ser nødvendigheten av å minne om en av de eldste og viktigste nettvettreglene som finnes: Å være svært forsiktig med å møte fremmede mennesker man har opprettet kontakt med på internett.

PASS PÅ: Barbro Hardersen i Medietilsynet anbefaler at man er ytterst forsiktig i møter med fremmede på nett. Foto: Kine Jensen , Pressefoto

– Selv om slike tjenester har aldersgrense på 13 år, er det lett å utgi seg for å være noen andre enn man er, det er viktig at alle vet det. Dem som er på jakt er gode til å konstruere historier og til å lure mennesker. Man må være ekstremt påpasselig om man skal møte noen i virkeligheten, alltid si fra til noen og møtes på et offentlig sted, er hennes klare beskjed.

Les også: Slik kaster Facebook ut sex-forbrytere

Hun mener sosiale medier som går direkte på en til en-kontakt skiller seg fra medier som Facebook fordi sistnevnte er en arena hvor flere er til stede.

Hardersen sammenligner det med å være i et fysisk rom: Jo flere som er til stede, jo lettere er det å fange opp personer med dårlige intensjoner og om noe er som det ikke skal være.

Les også: Dette bør foreldre vite om barnas liv på sosiale medier

– Dem med dårlige intensjoner vil alltid forsøke å få noen for seg selv, hvor ingen kan gripe inn, sier hun.

Hun mener likevel at foreldrene må la unge få lov til å flørte, utforske og gjøre egne erfaringer, men ber dem lære barna å sette grenser og regler.

– Foreldre må også være trygge voksne, og tåle å høre om barna deres likevel opplever vonde hendelser. Kanskje gjør de noe som ikke er smart, men da må ikke barna forhindres fra å si ifra fordi de er redde for ydmykelse eller sinne, mener hun.

Les også: – Snapchat kan føre til barneporno

Viktig at politiet slår alarm

Berit Skog er førsteamanuensis og forsker ved NTNU, og har gjennomført flere undersøkelser på hvordan unge mennesker bruker Tinder.

Hun er glad for at politiet slår alarm om baksiden ved sjekkeappen, fordi de kan gjøre unge oppmerksom på at den fort kan brukes til andre ting enn den opprinnelig er ment til.

– Det er derfor viktig at unge viser nettvett, og svært viktig at foreldre lærer unge opp i nettvettet, sier hun.

Paradise Hotel-deltaker: – Tinder er en sexapp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder