TRE BUDGIVERE: Etter bare tre bud ble denne leiligheten på Lambertseter i Oslo solgt for 3,8 millioner kroner. Da sistemann høynet med 760 000, ga de andre seg.

TRE BUDGIVERE: Etter bare tre bud ble denne leiligheten på Lambertseter i Oslo solgt for 3,8 millioner kroner. Da sistemann høynet med 760 000, ga de andre seg. Foto: INVISO/DNB EIENDOM

Vant budrunden med 760 000 kroner i ett jafs

Flere smeller til med større beløp i budrunden

For å vinne budrunden i Oslos brennhete boligmarked er det stadig flere som høyner budet med flere hundre tusen i ett hopp for å riste av seg konkurrentene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En budgiver som svært gjerne ville sikre seg en tre roms leilighet på Lambertseter smelte mandag til med 760 000 kroner over forrige bud. Dermed fikk hun tilslaget.

– Hun hadde funnet drømmeleiligheten og den skulle hun ha, koste hva det koste ville, sier Nina Fjellheim, daglig leder hos DNB Eiendom Nordstrand.

Se flere eksempler på budrunder lenger ned i saken.

Husker du? Inge kuppet budrunden

Gikk for 3,8 millioner

OBOS-leiligheten på 65 kvadratmeter hadde en prisantydning på tre millioner og første bud matchet dette. Neste bud var opp 40 000 kroner før siste og tredje budgiver økte til 3,8 millioner. Dermed var salget i boks.

Tyve personer hadde satt seg på listen etter visning, men bare tre la inn bud.

– Det er klart at jo høyere en bolig går, jo mindre sannsynlig er det at noen vil ta den på forkjøpsrett. Jeg vil anta at hun hadde det i bakhodet, sier Fjellheim.

– Men det vi så her, er mer unntaket enn regelen, legger hun til.

Summen kvinnen ga tilsvarer en kvadratmeterpris på 58 461. Til sammenligning var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i hovedstaden forrige måned 63 920 kroner, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge.

VG+: Så mye må du spare i måneden før boligkjøpet (NB - krever innlogging)

Hett i Trondheimsveien

Foto: INVISO/DNB EIENDOM

Under budrunden på en 34 kvadratmeter stor leilighet i Trondheimsveien tidligere denne måneden, bladde en budgiver opp 350 000 kroner over forrige bud. Men selv da ga ikke konkurrenten seg og la på 10 000.

Eiendomsmegler Helene Solberg hos DNB Eiendom. Foto: INVISO/DNB EIENDOM

– Da hoppet budgiveren opp 90 000 og leiligheten ble solgt for 3,1millioner, forteller eiendomsmegler Helene Solberg hos DNB Eiendom.

Med fellesgjeld gir det en kvadratmeterpris på 97 000 kroner.

Les også: Så mye bolig får du for pengene

– Det var en budgiver som hadde veldig lyst på leiligheten. Hun gikk fra 2,65 millioner til tre millioner for å vise styrke, men hun fikk den ikke på det budet, opplyser Solberg. Hun forteller at det var hele 63 personer innom på visningen, men bare tre stykker som deltok i budrunden.

– Det er vanlig at folk legger seg over prisantydning med en gang, men det er også veldig avhengig av hva slags objekt det er. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan en budrunde vil utvikle seg, sier Solberg.

Men hun understreker at hopp på 350 000 kroner ikke er hverdagskost.

Les også: Politikerne vil kjøle ned boligmarkedet

Foto: INVISO/DNB EIENDOM

Flere smeller til

Sondre Hov Ulsaker, salgsdirektør hos DNB Eiendom, sier det er flere nå enn for ett år siden som høyner budene i hundre tusen kroners klassen. Men bare på de populære objektene.

– Det er flere av disse unntakene i dagens marked hvor folk sparker i fra for å riste av seg andre budgivere. For ett år siden startet gjerne budrunden godt under prisantydning, nå starter budene prisantydning eller over. Men det er selvsagt avhengig av objektet, sier Ulsaker til VG.

Les også: Ellevilt marked: Gikk seks mill. over prisantydning

Størrelsene på budhoppene på leiligheter i sentrum av Oslo er gjerne 10-50 000 kroner, men ifølge Ulsaker ser de nå også flere hopp på 50-100 000 kroner.

– Meglerne opplever i større grad at de mottar flere bud på selve visningnen og samme kveld etter at visningen er gjennomført, sier Ulsaker.

SV-Valen slår alarm etter boligpris-eksplosjonen: - Den norske drømmen knuses

Foto: INVISO/DNB EIENDOM

Vil ikke miste på forkjøpsrett

Det er heller ikke uvanlig at budgiver overbyr seg selv.

– Hvis boligen har forkjøpsrett, og det har mange i Oslo, hender det at høyeste budgiver øker sitt eget bud med femti eller hundre tusen for å unngå at boligen blir tatt på forkjøpsrett. Det har vi ikke sett mye av tidligere. Flere av de som sitter på forkjøpsrett velger å bruke den, sier Ulsaker.

Les også: Derfor ser hele bolig-Norge til denne sørlandsbyen

– Er Oslo-markedet sykt hett?

– Ja, enkelt og greit. Det er fortsatt den samme tendensen vi så før sommeren at det er alt for lite på tilbudssiden. Det kommer noe mer ut i markedet nå i august, men det klarer ikke å mette behovet, sier Ulsaker.

Lærer av andre

Karsten Onsrud, direktør for marked og kommunikasjon hos Krogsveen, mener det har vært en gradvis økning i størrelsen på budintervallene de siste årene.

– Ingen budrunder er like, men det er klart at med det trykket som er i Oslo, er folk mye mer ivrige og nærmest desperate etter å få en bolig. Det gjør at de tar større hopp, sier Onsrud.

Har man tapt tidligere budrunder fordi noen klinte til med 200 000 i ett jafs kan det føre til at man gjør noe lignende selv neste gang, mener han.

– Budgiverne lærer av hverandre. Slike ting smitter, sier Onsrud.

Og store budhopp avhenger av om det er flere ivrige i budrunden.

– Man er alltid redd gjøre dårlig handel, men er flere med i budrunden er du sikrere på at det ikke er det, avslutter Onsrud.

Foto: INVISO/DNB EIENDOM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder