FOREDRAG: Høsten 2011 reiste Aisha Shezadi rundt på norske skoler for å fortelle om sitt valg om å bruke niqab. Nå er hun i Syria og forsøker å tegne et positivt bilde av livet i IS-områder.
Foto: Hilde Østby

FOREDRAG: Høsten 2011 reiste Aisha Shezadi rundt på norske skoler for å fortelle om sitt valg om å bruke niqab. Nå er hun i Syria og forsøker å tegne et positivt bilde av livet i IS-områder. Foto: Hilde Østby Foto: ,

PST-sjefen: Norske kvinner kan bidra til terrorrekruttering

Norske kvinner i Syria kan både være en trussel og en «pull»-faktor for andre nordmenn som vil slutte seg til terrorgrupper. Det mener PST-sjef Benedicte Bjørnland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag fortalte VG om den 24 år gamle Bærums-kvinnen Aisha Shezadi, som nå lever i IS-kontrollerte områder – og som aktivt forteller om livet på innsiden av terrororganisasjonen.

Den siste måneden har hun lagt ut tre innlegg på sin åpne Facebook-profil.

«Jeg ser at det er flere som ønsker å vite hvordan det _egentlig_ er å bo i IS, og jeg har derfor begynt å skrive litt, slik at man får et mer reelt perspektiv, inshaAlla (Hvis Gud vil).»

Slik starter Shezadi fremstillingen av hvordan byråkratiet, helsevesenet og skolesystemet fungerer. Forskere VG har snakket med sier at teksten er publisert for å friste flere nordmenn til å reise til Syria og Irak og slutte seg til IS.

Om lag 600 kvinner fra Vesten skal de siste årene ha reist til områder i Syria, kontrollert av ekstreme islamister.

PST-SJEF: Benedicte Bjørnland.Foto:TERJE BRINGEDAL,VG Foto: Terje Bringedal , VG

Blant dem er rundt ti norske kvinner, ifølge VGs opplysninger.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Kan friste andre

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil ikke kommentere VGs opplysninger om at det skal være rundt ti norske kvinner som har reist til Syria.

– Vi har ikke gått ut med et tall på det, men vi har sett at det har vært en økning av kvinner som har reist og spesielt unge kvinner, sier Bjørnland.

– Disse unge menneskene reiser dit i den tro at det er det forjettede kalifat, og så kommer de ned til en helt annen virkelighet med krig og elendighet – og i verste fall blir de tilknyttet en terrororganisasjon.

Oversikt: Her er de norske kvinnene i Syria

På spørsmål om hvilken trussel de norske kvinnene i IS kan utgjøre og om de eventuelt kan bidra i rekruttering av nye fra Norge, svarer Bjørnland:

– De kan i seg selv utgjøre en trussel og de kan være en «pull»-faktor for unge menn til å reise ned. Vi tenker at det kan bidra til rekrutteringen av både menn og kvinner.

Koner i «kalifatet»

I sommer fortalte VG historien om tre jenter (20) som hadde gått i samme klasse på en ungdomsskole på Oslo øst, og som én etter én i løpet av 2014 forlot Norge for å slutte seg til IS.

Etter det VG kjenner til var målet til klassevenninnene å leve som koner i terrorkalifatet, slik det som regel alltid er for kvinner som reiser til Syria.

Det finnes også eksempler på at par reiser sammen fra Norge og inn i Syria, deriblant et etnisk norsk ektepar fra Nord-Trøndelag – der oppfatningen er at kvinnen i forholdet var pådriveren for reisen inn i Syria.

KONVERTERTE: Dette bildet er trolig tatt julen 2011 da Levanger-kvinnen (28) og kjæresten (27) gjennom flere år giftet seg i Egypt. Nå er han død og hun i Syria. Foto: PRIVAT Foto: ,

Myk fremstilling

Anne Birgitta Nilsen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, forsker for tiden på Facebook-aktiviteten til europeiske kvinner som vil slutte seg til IS.

Da VG intervjuet henne i sommer pekte hun på hvordan kvinner som befinner seg i Syria gjerne viser fram livet på en positiv måte gjennom bilder tatt ved elven Eufrat i IS-hovedstaden Raqqa og «myke» dagligdagse gjøremål.

Dette samsvarer med måten Bærums-kvinnen Shezadi skriver på, på Facebook.

– De brutale videoene vi ser mediene er rettet mot «fienden» i vesten. Kvinnene som er der nede henvender seg til hverandre og kvinner i Europa på helt andre måter og brutaliteten avfeies som propaganda, sier Nilsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder