SISTE HOLDEPLASS: Tirsdag formiddag har Mohammed (innfelt) fått beskjed om at han hentes fra Trandum utlendingsinternat, hvor han tilbringer siste natt i Norge. Foto:Håkon Mosvold Larsen/PRIVAT,

Mohammed har en dødelig leversykdom – nå tvangsutsendes han til Sudan

Utlendingsnemda: Ikke nok grunnlag for oppholdstillatelse

Advokatfullmektig: Mohammed på vei til Sudan

Overlegen mener Mohammed (42) fra Sudan vil dø innen fem år dersom han ikke får ny lever. Tirsdag sendes han ut av landet. – De har gitt meg dødsdommen, sier 42-åringen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mannen, som har fått avslag på asylsøknaden sin, sitter på Trandum utlendingsinternat.

– De sparker meg ut av Norge og sender meg til Sudan. De har gitt meg dødsdommen. Tirsdag klokken elleve henter de meg, kanskje tidligere, sier Mohammed Ahmed Ibrahim til VG.

Utsendingen skjer til tross for at han har en svært alvorlig leversykdom. Han vil mest sannsynlig død innen fem år dersom han ikke får behandling.

«Situasjonen er fortsatt uendret med en alvorlig levercirrhose med høy 5 års mortalitet uten levertransplantasjon. Man bør be UDI om vurdering av hans oppholdstillatelse på medisinsk grunnlag. Behandlingen videre vil være symptomatisk frem til en eventuelt alvorlig dekompensjon som vil da medføre behov for levertransplantasjon. Dette kan kun ivaretas i Norge eller andre vestlige land.»

Det skriver overlege Håvard Wiig ved Sørlandet sykehus Kristiansand i en rapport etter at han undersøkte 42-åringen i mars.

Mary (30) kastes ut:- Jeg sendes rett i Aids-døden

Advokatfullmektig Bjørn Aksel Henriksen sier til VG tirsdag at han ikke har hørt noe mer i saken og at Mohammed nå er på vei til Sudan.

Kastet opp blod

– Jeg har en svært alvorlig sykdom. I Sudan finnes det ikke medisiner og det er ikke mulig å få en levertransplantasjon, sier Mohammed.

Sudaneren kom til Norge i 2008, og har bodd ved Kristiansand statlige mottak. I fjor vinter begynte han å kaste opp blod. En gastroundersøkelse avslørte den alvorlige leversykdommen.

Nedas foreldre til VG:Derfor løy vi

Det siste året har han vært innlagt på sykehus flere ganger og fått tett oppfølging av lege.

– Kroppen min fylles av vann dersom jeg ikke får medisiner og blir fulgt opp av lege. Jeg trenger en ny lever, men det får jeg ikke her, for jeg er en ulovlig innvandrer, sier 42-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KRITISK: Advokatfullmektig Bjørn Aksel Henriksen mener Mohammed har krav på opphold i Norge på grunn av hans alvorlige helsetilstand. Foto:Krister Sørbø,VG

«Livsviktig nytte av å forbli i Norge»

I fjor høst ba Utlendingsnemnda om god dokumentasjon på sudanerens helsetilstand.

11. mai mottok de to rapporter fra spesialisten på sykehuset i Kristiansand.

– De ble sendt med en omgjøringsbegjæring som Utlendingsnemnda fortsatt ikke har svart på, sier advokatfullmektig Bjørn Aksel Henriksen til VG.

Les også:OL-heltens samboer ble kastet ut av Norge

I mars fikk Utlendingsnemnda en henvisning fra en annen lege i Kristiansand. Han skriver at Mohammed «av medisinske grunner sannsynligvis vil ha livsviktig nytte av å forbli i Norge.»

Ifølge advokatfullmektigen har Utlendingsnemnda gitt politiet beskjed om at de ikke kommer til å gi utsatt iverksettelse – utsette utsendelsen – i saken til Mohammed.

– Jeg mener han oppfyller krav om opphold etter Utlendingsloven. Hvis ikke Mohammed har rett på opphold av helsemessige årsaker, så er det ingen som har det. Her må Utlendingsnemnda gi utsatt iverksettelse til min klients helsesituasjon er under kontroll, sier Henriksen.

Henriksen legger til at det er liten sannsynlighet for at Mohammed vil komme tilbake til Norge.

– Ikke nok

Seksjonssjef Hanne Bjerkan Johnsen i Utlendingsnemnda forteller i en e-post til VG at de har vurdert omgjøringsbegjæringen og sett på Henriksens fremlagte dokumentasjon, men at dette ikke er nok til å gi utsettelse.

– Utgangspunktet for å gi opphold i Norge kun ut fra helsegrunner, er at det foreligger en akutt og livstruende sykdom som må behandles her. Vurderingen har vært at det ikke er tilfelle i denne saken, og at en retur ikke bryter med menneskerettslige forpliktelser, sier Hanne Bjerkan Johnsen til VG.

Hun forteller at den medisinske tilstanden er dokumentert som livstruende, men at den ikke er tilstrekkelig akutt til at den tilsier oppholdstillatelse.

Advokat Henriksen fastholder sin skepsis til Utlendingsnemnda.

– Det fremgår ganske tydelig fra helsedokumentasjonen at han ikke vil motta livsnødvendig behandling utenfor Norge og andre vestlige land. Dette synes jeg er svært betenkelig, sier Henriksen.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har tidligere uttalt at det fremstår som om Utlendingsnemnda har gjort en forhastet avgjørelse.

– Dette vitner om svært uheldig praksis som kan få store konsekvenser for individet. Når de får inn vesentlig ny informasjon i en asylsak hvor en spesialist sier det er fare for liv, så handler det om brudd på helt grunnleggende verdier. Her må vi oppfordre Utlendingsnemnda om å gi utsatt iverksettelse, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder