PÅGREPET IGJEN: Mulla Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel med bakgrunn i en terrorsiktelse fra Italia. Her er han avbildet i Oslo tingrett under siste rettssak i Norge. Foto: Frode Hansen , VG

Disse ble pågrepet sammen med Krekar

DRAMMEN (VG) En 38 år gammel mann, som ikke tidligere er straffedømt i Norge, beskrives av italienske myndigheter som sentral i den nye terrorgruppen Rawti Shax.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rawti Shax kan oversettes med «ny kurs» eller «mot fjellene». Gruppen består av sunnimuslimske kurdere, som ønsker å styrte den nåværende regjeringen i Irak for å opprette et kalifat for muslimer.

Organisasjonen har utspring i Ansar al-Islam, som ble grunnlagt av mulla Krekar. Han er også leder av den nye terrorgruppen, ifølge EUs påtale- og etterforskningsenhet Eurojust.

I tillegg til Krekar opplyser italienske myndigheter at en 38 år gammel nordmann er sentral i Rawti Shax. Tobarnsfaren er bosatt i Fredrikstad og ikke straffedømt i Norge tidligere. Han er registrert innvandret fra Irak i 1999.

SIKTET: Denne 38-åringen, bosatt i Fredrikstad, har i flere år vært en nær støttespiller av Krekar. Nå er han siktet for terror av italiensk politi. Foto: PRIVAT ,

Venn av Krekar

Han har vært sentral i miljøet rundt mulla Krekar de siste fem årene, og blant hans viktigste støttespillere i Norge. I hele perioden har han vært registrert med null i inntekt i Skattelistene.

38-åringen har tusenvis av følgere i sosiale medier. Han har lagt ut flere videoer hvor han holder innlegg på kurdisk. Flere av videoene er blitt svært populære i miljøet.

Bildene han har publisert i sosiale medier viser at han er svært aktiv forkjemper for den kurdiske sak, med heftig møtevirksomhet, intervjuer og taler.

Han er avbildet i forbindelse med konferanser med Kurdistans Nasjonale Kongress (KNK), en internasjonal paraplyorganisasjon for politiske partier, organisasjoner og menneskerettsforkjempere.

Han poserer også sammen med mulla Krekar. I motsetning Krekar, er 38-åringen norsk statsborger.

Ifølge mannens forsvarer, så forstår ikke 38-åringen hvorfor han er pågrepet i den europeiske storaksjonen. Han har imidlertid opplyst at han kjenner mulla Krekar.

– Han har forklart at han har vært en slags venn, om ikke nødvendigvis nå, sier forsvarsadvokat Truls Dramer til NTB.

Italiensk antiterrorpoliti: – Planla selvmordsbombe-aksjoner

38-åringen forstår ikke påstandene om at Rawti Shax skal ha planlagt terroraksjoner.

– Jeg tror ikke han skjønner at det egentlig er noen organisasjon. Det er litt diffust det hele, sier Dramer.

En av den siktede 38-åringens naboer i Fredrikstad forteller til VG at hun våknet klokken fem av politiet var i området.

– Det var noen i hagen med hettegenser. Vanligvis er det jo en del folk rundt her, men denne gangen hadde han politiskilt, forteller kvinnen, som vil være anonym da hun er blitt redd etter pågripelsen.

Pågripelse i Drammen

I tillegg til tobarnsfaren fra Fredrikstad, er en 42 år gammel mann fra Drammen pågrepet. Pågripelsen skjedde etter anmodning fra italiensk politi med bistand fra den spesialtrente Beredskapstroppen.

Den siktede 42-åringen er ikke norsk statsborger, men har permanent oppholdstillatelse i landet. Også han er gift og har mindreårige barn.

Heller ikke han skal være tidligere straffedømt i Norge.

42-åringen ble pågrepet i hjemmet sitt, en enebolig i Drammen, natt til torsdag.

– Han ble pågrepet på bopel. Pågripelsen var udramatisk, sier PST-leder Tom Hinrichsen i Søndre Buskerud politidistrikt til VG.

TV 2 har møtt mannens kone som bekrefter han kjenner mulla Krekar, men hun mener terrorsiktelsen må være feil.

– Han har aldri gjort noe galt. Han går i moskeen hver fredag for å be, men bare for å gjøre det. Han er mest hjemme. På jobb og så hjemme, sier kvinnen til TV 2.

Mannens forsvarer, Elise Gedde Metz, har ikke besvarte VGs henvendelse.

Italiensk politi har gitt aksjonen kallenavnet «JWeb», som er en forkortelse for Jihad Web. Til sammen ble 16 andre kurdisk-irakere og kosovoalbanere arrestert i Europa.

Ti personer er pågrepet i Nord-Italia og Storbritannia, tre personer er pågrepet i Norge, mens fire er pågrepet i Finland og Sveits. Italiensk antiterrorpoliti sier de kjenner til 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder