Slår tilbake mot anklager i sosiale medier

Mener løsningen ligger på russisk side

Vil at ankefrist skal tas opp til vurdering

FIKK ORIENTERING: Jonas Gahr Støre møtte politimester Ellen Katrine Hætta mandag. Foto: Terje Mortensen ,

Støre: – Feil å legge skylden på meg

STORSKOG (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre misliker sterkt at han blir utpekt som syndebukk for den stadig økende asylstrømmen fra Russland.

Artikkelen er over fire år gammel

Støre har i sosiale medier den siste tiden av flere blitt utpekt som syndebukk i asylstrømmen og for at asylsøkere, som kommer over grensen fra Russland, har blitt feilinformert eller har «feiltolket» Syria-avtalen i Stortinget, som Støre og Arbeiderpartiet var en sterk pådriver for å få på plass.

Blant annet har Fremskrittspartiets ungdomsparti FpU på sine Facebook-sider lagt ut en graf de mener underbygger at Arbeiderpartiets landsmøte i april, hvor det ble tatt til orde for at Norge skulle ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria, sendte et signal som fikk asylstrømmen til å starte for fullt. Stortinget ble til slutt enige om å ta imot 8.000 flyktninger i løpet av tre år.

Før helgen la også justisminister Anders Anundsen skylden på Arbeiderpartiet i Dagbladet.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt sa til VG i helgen at flere av asylsøkerne oppgir at de er invitert til Norge, nettopp fordi vi har sagt at vi skal ta imot 8.000 flyktninger.

– Jeg har sett reaksjonene i sosiale medier, og mener at det er en helt feil konklusjon som utnyttes av en del politiske profiler på nettet. Det er en stor feilslutning at Norge har invitert folk hit som ikke har grunnlag for å være her, sier Støre til VG etter at han besøkte Storskog grensestasjon mandag.

Lest denne? «Norge har invitert oss.»

Tar avstand fra «kyniske menneskehandlere»

Støre viser til at Syria-avtalen går ut på å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra det krigsherjede landet, for å komme FNs høykommissær i møte. I avtalen ligger det 2.000 i år, og 3.000 både i 2016 og 2017.

– Internasjonale forskere sier nå at om flere land hadde gjort som høykommissæren ba om og tatt imot kvoteflyktninger fra leirene rundt Syria, så hadde vi motvirket flyktningkrisen vi nå ser.

Støre uttrykker klar misnøye med at mange av asylsøkerne synes å ha basert sin avgjørelse om å dra til Norge på feil informasjon.

– Det at kyniske menneskehandlere kan bruke den type informasjon og spre den på den måten må jeg ta avstand fra.

Nå mener han norske myndigheter må gjøre alt for å få ut riktig informasjon.

– Vi må gjendrive den oppfatningen og påstanden. Det er ikke åpent i Norge, det er ikke invitert til Norge på denne måten og det bør gis informasjon om dette i mange kanaler og i store bokstaver, sier Støre.

– Løsningen ligger på russisk side

Det er ikke lenge siden personer uten gyldige dokumenter ble stanset på russisk side før de kom til grensen. Dette har endret seg den senere tiden.

– Det er et urovekkende tegn, at de tydeligvis har endret praksis og ikke følger det som har vært deres eget regelverk til nå. Det er noe av det samme som andre land gjør på grensen til Europa, så det bryter ikke med det mønsteret - men det bryter med et russisk mønster. Dette er en utfordring også for Russland, og jeg mener at så langt det er mulig, må Norge finne løsninger på dette sammen med Russland.

RUSSLAND NESTE: Jonas Gahr Støre like ved grensepunktet mot vårt naboland i øst. I bilene sitter ordinære reisende som er på vei over grensen. Foto: Terje Mortensen ,

– Ligger løsningen på situasjonen på norsk eller russisk side?

– I hovedsak ligger akkurat dette med strømmen fra Russland åpenbart på russisk side. Vår utfordring er å løse dette når først mennesker er kommet over, og da tror jeg at det er utrolig viktig at de som ikke har grunnlag for opphold i Norge får en rask og konsekvent retur. Det er det beste signalet som kan gis til de som vurderer å komme hit, sier den tidligere utenriksministeren.

Frykter skadedyr: Fryser asylsøkernes klær

Åpner for regelendringer

Støre ble spurt om han tror det er et villet tiltak fra Russlands side at så mange kommer over grensen.

– Det vi ser nå så vi ikke for noen måneder siden eller år siden. I min tid som utenriksminister sa vi at dette er en grense hvor en mus kanskje kunne passere, men ikke en røyskatt, for det var en av de mest kontrollerte grensene. Så det har skjedd et skifte. Men jeg mener det er for enkelt å si at det er en geopolitisk situasjon. Her er det mange andre årsaker. Husk på at det er millioner i Russland som driver rundt og ikke har fast tilhold og som kan søke seg mot grensene.

Støre åpner for at Stortinget bør se på regelverket knyttet til blant annet ankefrister på søknader om oppholdstillatelse.

– Jeg hører fra mange, som håndterer denne situasjonen, at de tre ukene med ankefrist kan være vel lang tid i forhold til det vi står oppe i. Da mener jeg vi fra politikkens side må være villige til å gå inn og se på det. Tre uker kan være en veldig lang anketid for mennesker som høyst trolig får avslag.

– Kapasiteten i Kirkenes må økes

Støre sier at han mener kapasiteten bør økes på Storskog og i Kirkenes.

– Det uroer meg at vi har sett på grensen mot Russland som en fjern grense, mens den i realiteten er et av omverdenens vinduer inn i Europa. For lite ressurser blir satt inn her oppe, for sent, sier Støre til VG.

Han sier at både Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet bør øke sin kapasitet i Kirkenes for å kunne konkludere raskere med hvem som kan bli og hvem som skal sendes ut raskt.

Bruker pissoar som arbeidsbord

Det ble denne uken satt ny rekord med 1.113 asylsøkere til Norge over Storskog. Uken før kom det under 800.

De aller fleste av de som kommer er fra Afghanistan.

Politimester Ellen Katrine Hætta benyttet mandag anledningen til å vise Støre fasilitetene ved grensestasjonen mot Russland, som politiet mener er for dårlige. Den siste tiden har politiet vært tvunget til å sortere dokumenter på gulvet og pissoar har blitt brukt til å lage arbeidsbord.

Les også

 1. Eriksson vil kutte i flyktningenes trygd og pensjoner

  Det skal ikke være mer attraktivt å komme til Norge enn til andre land, varsler arbeids- og sosialminister Robert…
 2. UDI sendte 53 asylsøkere på 30 mil lang drosjetur

  Forrige uke valgte UDI å sende 53 asylsøkere med drosje fra Oslo til Kristiansand samme natt.
 3. Ordfører raser etter hærverk på planlagt asylmottak

  Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) setter ødeleggelsene i sammenheng med planene om å etablere et mottak for enslige asylbarn.
 4. Asylsøkere til politiet: «Norge har invitert oss. Dere skulle jo ta imot 8.000»

  STORSKOG/KIRKENES (VG) Når politiet spør asylsøkere om hvorfor de kommer til Norge, får de et noe overraskende svar fra…
 5. UDI: Asylmottakene må kunne tjene penger

  Millionutbetalinger er ikke nok: UDI får fortsatt ikke tilbud om det antallet mottaksplasser de ønsker seg.
 6. Erna om flyktninger fra Russland: – Viktig signal om noen sendes til Kabul

  Statsminister Erna Solberg (H) sier det er viktig at noen av de afghanske asylsøkerne sendes til Kabul, for å skremme…
 7. Frp kraftig frem på ny måling

  På et ferskt partibarometer får Frp en oppslutning på 16,6 prosent, noe som er partiets beste på over to år.
 8. Frykter veggedyr: Fryser asylsøkernes klær og bagasje til 35 minusgrader

  KIRKENES (VG) Disse klærne skal asylsøkerne bruke på Ankomstsenter Finnmark, hvor de skal være like lenge som klærne og…
 9. Her er de som jobber på gulvet med asylstrømmen: – Vi har stålkontroll

  STORSKOG/KIRKENES (VG) Her ligger politi på kne på gulvet til langt på natt og sorterer søknadspapirer til asylsøkere…
 10. Trine Skei Grande: - Jeg er lei av Frp

  Venstre-leder Trine Skei Grande er frustrert over det hun betegner som lite konkrete flyktningforslag fra…
 11. Solberg: – Asylsøkerne bør være takknemlige

  Statsminister Erna Solberg ber asylsøkerne være tålmodige etter at 50-60 asylsøkere demonstrerte mot det de mener er…
 12. Asylsøkere protesterte mot forhold ved Skari-mottak

  Mellom 50 og 60 asylsøkere gikk lørdag i protesttog mot det de mener er kritikkverdige forhold ved det midlertidige…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder