SP-SELFIE I SKOGEN: Hun støtter helhjertet opp om fortsatt høstferie for norske skoleelever, Sps skoletalsperson Anne Tingelstad Wøien. Har tar hun en selfie under et friluftsarrangement tidligere i år. Foto: Anne Tingelstad Wøien ,

Hyller den helnorske høstferien

Men flere skolepolitikere vil flytte den til midt i oktober

Mens mange er kritiske til en ferieuke en drøy måned etter en to måneder lang sommerferie, har Stortingets skolepolitikere fra både Høyre, SV, Sp og KrF stor sans for høstferien.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Høstferien er et kjærkomment avbrekk for mange elever som har en tøff inngang på skoleåret, sier andre nestleder Anne Tingelstad Wøien (Sp) i Utdanningskomiteen til VG.

Wøien, som selv er tidligere lærer, forsvarer høstferien selv om den opprinnelig var en friuke for at elever på 1940- og 50-tallet kunne bidra til å plukke poteter i Norges mange potetåkre.

På hytta med familien

Hun får støtte fra sin vanligvis så tøffe politiske motstander, Høyres Henrik Asheim (H).

SIER JA: Henrik Asheim i Høyre er tilhenger av høstferie for skoleelevene. Foto: Espen Braata , VG

– Noen synes det er rart med ferie så kort tid etter sommerferien, men jeg har sans for at elevene får et avbrekk på høsten, sier skoletalsmann Asheim i Stortingets utdanningskomité.

Les også: Hver femte nordmann reiser bort i høstferieukene

Selv husker han egen oppvekst med deilige, høstlige langhelger på hytta sammen med familien. Nå er det andre boller. Som stortingsrepresentant har han ikke høstferie.

– Det er vel greit. Mange sier vi har ferie fra juni til oktober, kommenterer Asheim.

Les også: Korter ned på høstferien

Hans kollega Bente Thorsen fra regjeringspartner Fremskrittspartiet, er helt uenig med Asheim. Hun mener høstferien i skolen og videregående skole har utspilt sin rolle for lenge siden.

Kommer for tidlig

– Jeg synes høstferien kommer for tidlig etter sommerferien. Det er ikke så mange skoleelever som plukker poteter lenger heller, fleiper Thorsen, som opprinnelig er frisør og husker tilbake på høstferien som en tid da hun som mor måtte jobbe mens barna var hos besteforeldre.

Les også: Bare blåbær i høstferien

– Den enkelte kommune må selv finne ut av når skolene skal avvikle feriedagene sine. Noen kommuner har innført fleksible feriedager i stedet for fast høstferie. Det er en ordning jeg har sans for, sier Thorsen til VG.

VIL HA FLEKSIFERIE: Marianne Aasen (Ap) mener høstferien har utspilt sin funksjon og skaper trøbbel med organiseringen på hjemmebane for mange familier. Foto: Espen Hoen , VG

Mangeårig utdanningspolitiker på Stortinget, Marianne Aasen (Ap) er enig. Aasen gikk i fjor høst ut og ville avvikle høstferien. Men hun ropte ut i den rødgule høstskogen uten å få særlig svar.

Mange ferier

Hun minnet om at elevene i Norge har lang sommerferie, i tillegg til påskeferie, juleferie, vinterferie og altså høstferie.

– Jeg mener det er uheldig at vi får en konflikt mellom skolens- og foreldrenes feriebehov gjennom høstferien. Mange foreldre har problemer med å organisere høstferien. Derfor har jeg atskillig mer sans for en ferieordning der skolene tillater foreldrene å ta ut de fem høstferiedagene når det passer familiene best, sier Aasen som har sett at noen få skoler praktiserer en slik fleksibel ferie.

Les også: Vil skrelle bort potetferien

Venstres utdanningspolitiker, Iselin Nybø er enig med Aasen.

Holder høstferien hellig

Nybøs samarbeidspartner som støtteparti for regjeringen, KrFs Anders Tyvand i Utdanningskomiteen, er imidlertid ihuga tilhenger av å holde høstferien «hellig».

– Den er nok ikke så hellig som søndagen er for oss, men jeg vil nok mene at barn og unge i skolen trenger et avbrekk om høsten i form av høstferie. Men jeg synes nok også denne ferien kommer litt kort tid etter sommerferien, slik at en høstferie et par-tre uker senere på høsten hadde vært å foretrekke, sier Tyvand til VG.

Hans politiske motstander og komitékollega, Torgeir Knag Fylkesnes, er hjertens enig.

– Jeg støtter fortsatt høstferie, selv om det kan virke som en noe rar ferie. Men den kan godt skyves noen uker ut i oktober, sier SVs skoletalsmann.

PS! VG oppnådde onsdag ikke kontakt med NHO-sjef Kristin Skogen Lund, som vanligvis har meninger om både skolepolitikk og ferieordninger. Hun er på høstferie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder