KOM TIL HEKTENE: Selv om fallulykken i Dyreparken i Kristiansand så svært alvorlig ut, var lille Matheo (4) tilbake på beina igjen dagen etter.

KOM TIL HEKTENE: Selv om fallulykken i Dyreparken i Kristiansand så svært alvorlig ut, var lille Matheo (4) tilbake på beina igjen dagen etter. Foto:Privat,

Fryktet de ville miste Matheo (4) - da trådte 14 helsehelter til

Mamma Janne Martinsen (34) er evig takknemlig for
akuttberedskapen ved Sørlandet sykehus etter at sønnen Matheo (4) falt dramatisk i Dyreparken i sommer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Derfor har hun, som mange andre nordmenn, benyttet VGs nye portal #Helseheltene til å uttrykke sin takknemlighet overfor dem som hjalp den lille gutten

«Veldig fornøyd med hvordan akuttberedskapen fungerte i vårt tilfelle! Takk til Sørlandet sykehus!!», skriver hun blant annet.

Har du en positiv opplevelse fra helsevesenet? Del din historie på VGs nettside, Instagram eller Twitter, og merk med #helseheltene.

– Trodde først vi mistet ham

Familien på fem, som er bosatt utenfor Fredrikstad, var på Sørlandet da ferien tok en dramatisk vending.

I Abra Havn, en overnattingsby i tilknytning til Dyreparken i Kristiansand, gikk det galt da fireåringen Matheo prøvde seg på en hinderløype.

TAKKNEMLIG: Mamma Janne Martinsen ble livredd da Matheo mistet bevisstheten. Heldigvis var det to leger i nærheten som raskt fikk liv i gutten igjen. Foto:Privat,

– Vi så ikke selve fallet, men antageligvis slo han magen i en stubbe. Han ble hvit, øynene forsvant og han fikk blå lepper. Vi trodde først at vi mistet ham. Det var veldig dramatisk, forteller mamma Janne Martinsen til VG.

Startet hjerte- og lungeredning

Som hell i uhellet var det to leger i nærheten, som raskt startet hjerte- og lungeredning. Etter et par minutter våknet Matheo til liv igjen. Samtidig ringte Martinsen etter ambulanse.

– Jeg ble tatt veldig alvorlig med en gang. Ambulansen kom etter 15 minutter, og de sjekket nakken og beina. Deretter ble han kjørt til Sørlandet sykehus, sier hun.

Her ble det blant annet tatt ultralyd for å utelukke indre blødninger.

– Vi forsøkte å holde ham våken ved å få ham til å telle. Det er derfor vi vet at det var 14 leger og sykepleiere som var involvert, sier Martinsen.

– Helt enestående

Mens Martinsen tok seg av datteren, var det Matheos far Aleksander Michelsen Moe (36) som fulgte med på hvordan det gikk med fireåringen.

– Selve hendelsen var veldig dramatisk, må jeg ærlig innrømme. Vi var ikke sikre på hvilken vei det bar. Alt som skjedde rundt forsvant helt for meg og jeg var kun konsentrert om Matheo og de to legene som hjalp ham. Men alle som bidro var helt enestående, sier Moe.

STJERNEMØTE: Møtet med Kaptein Sabeltann ble et av feriens store høydepunkt for Matheo. Her med pappa far Aleksander Michelsen Moe (36). Foto:Privat,

Først da de kom i ambulansen kom han mer til seg selv. Ifølge Moe var helsepersonellet flinke til å holde dem rolige, til tross for den dramatiske hendelsen.

Skryter av Abra Havn

– Jeg må bare si at akuttmedisinen i Norge fungerer veldig bra. De forklarte veldig bra hva som kom til å skje fremover. 14 stykker var de – så kjappe og grundige, sier han.

Allerede på formiddagen dagen etter ble Matheo skrevet ut, og ved 12-tiden var familien tilbake i Dyreparken.

– Vi må rette en stor takk til de to legene i Dyreparken også, og vi har skrytt veldig av Abra Havn. De har fulgt opp kjempebra, legger Martinsen til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder