SLUKT: Bærum ordfører, Lisbeth Hammer Krog (H) er redd Bærum vil bli slukt av Oslo i en mulig sammenslåing. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen VG

Bærums ordfører: Vil ikke ende opp som en bydel i Oslo

Bærums ordfører, Lisbeth Hammer Krog (H), vil gjerne finne nye måter å samarbeide på, men nekter å la Bærum bli slukt av Oslo.

  • Alf Bjarne Johnsen
  • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag morgen åpner Nikolai Astrup, leder i Oslo Høyre, for at kommunene Bærum og Oslo slår seg sammen. I et VG-intervju viser Astrup til at Akershus kan gå inn i en storregion med Buskerud og Østfold.

Bakgrunn: Kommune-bombe fra Nikolai Astrup

Samtidig er det en ny situasjon at Bærums tvillingkommune Asker jobber med å slå seg sammen med Røyken og Hurum, og at Bærum dermed står alene igjen som Oslos aller største nabo.

Lisbeth Hammer Krogh sier til VG at hun er enig i at Oslo er en del av løsningen for Bærum og at kommunene må trekke nærmere sammen, men hun sier at det ikke er aktuelt å ende opp som en bydel i Oslo. Det er det nemlig ingen støtte til, hverken i befolkningen eller i kommunestyret i Bærum.

Les også: Laber oppslutning for kommuneavstemninger

– Vi har allerede tatt et initiativ overfor Oslo for å finne løsninger. Vi henger tett sammen, har felles grense og har allerede T-banelinjer mellom kommunene. Men mange prosesser tar altfor lang tid, spesielt samferdselssaker saker som er overgripende mellom kommunene. Her trenger vi et overordnet organ mellom kommunene, så får vi sette oss ned og finne ut hva det skal være, sier ordføreren til VG.

Naboprat

I mars skrev Bærum-ordføreren en kronikk i Aftenposten om at også Oslo og Bærum måtte ta den samme nabopraten som andre kommuner har gjennomført.

Slakter kommunereformen: En nasjonal fiasko

– Vi kunne gjøre mer på transport og kommunikasjon, vi kunne åpne hverandres videregående skoler, og ikke minst kunne vi gjøre mer for næringslivet, som ikke forholder seg til kommunegrenser.

Hun vil ikke kritisere Asker for at de nå vender seg mot Røyken og Hurum, men sier at om også Bærum skulle vært med i dette samarbeidet, er oppfatningen blant mange at kommunen kanskje ville bli i største laget med over 200 000 innbyggere.

Kommentar: Nå er det kjipt å være statsråd

– Samtidig har jo Asker og Bærum alltid vært tvillingskommuner og naturlige partnere for hverandre. Men vi er landets femte største kommune og her er det altså ulike syn, sier ordføreren.

– Har du snakket med Raymond Johansen i Oslo om dette?

– Ja og jeg opplever at vi har sammenfallende syn på at berøringspunktene er mange og felles for våre kommuner og andre nabokommuner rundt Oslo. Vi har mye å vinne på tettere samarbeid, legger hun til.

Støtter ikke sammenslåing

Leder i Akershus Høyre, Hårek Elvenes, mener et tettere samarbeid mellom Oslo og Bærum har mye fornuftig for seg, men at de to storkommunene skal fusjoneres støtter han ikke. Det blir en altfor stor kommune, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMARBEID: Hårek ELvenes (H) mener Oslo og Bærum burde samarbeide tettere, men noen sammenslåing vil han ikke ha. FOTO: FREDRIK SOLSTAD, VG Foto: Fredrik Solstad VG

Høyre-politikeren oppfatter Nikolai Astrups forslag som et ønske om tettere samarbeid på fylkesnivå, som ikke nødvendigvis trenger å bety sammenslåing.

Stemmer for 39. gang: 104-åring blant de i Norge som har stemt flest ganger

– Bærum er landets femte største kommune og er velfungerende slik den er i dag, men det faktum at Oslo og Bærum har felles oppgaver som skal løses innenfor et konsentrert område gjør at kommunene bør samarbeide tettere enn de gjør i dag, sier Elvenes til VG.

Elvenes mener politireformen er et godt eksempel på fornuftig organisering av viktige oppgaver i et område. I politireformen ble Bærum og Asker ble en del av Oslo politidistrikt.

Klar tale: 95 prosent sa nei til sammenslåing i Modalen

– Dette har vist seg å være en fornuftig måte for å få mest mulig ut av beredskapsressursene innenfor et avgrenset og sammenhengende område, sier han.

Elvenes kaller styringsstrukturen i Oslo og Akershus som rotete og antikvarisk, og er klar på at man må finne nye løsninger for å unngå at beslutninger tar altfor lang tid.

– Kjører du fra Buskerud til Akershus beveger du deg inn i et område med 23 kommuner inkludert Oslo, to fylkeskommuner og hovedstaden. Alle utgjør selvstendige folkevalgte organer. Og det er bare på en kort kjøretur på under halvannen time. Det gjør at beslutninger tar utrolig lang tid, og at viktige samfunnsoppgaver i verste fall ikke blir løst, sier Elvenes og legger til at nye E18 og Fornebubanen har vist det til det fulle.

Mulig storregion

Flere fylkeskommuner diskuterer mulige sammenslåinger for å forbedre mulighetene innenfor områder som naturlig henger sammen. Blant annet et det foreslått en storregion der Akershus, Østfold og Buskerud slås sammen.

– Vi har et vedtak i fylkestinget om at vi skal gå videre med å utrede sammenslåing med Østfold, eller Østfold og Buskerud, sier fylkesordfører i Akershus, Anette Solli, til VG.

Fylkesordføreren er klar på at deres ønske er å få med hovedstaden også i en slik sammenslåing, men det har ikke Oslo ønsket.

– Et eksempel kan være Ruter, som jobber med kollektivtrafikk i Oslo og Akershus, men tar også oppdrag for Buskerud og Østfold. Altså er ikke fylkesgrensen den reelle grensen for hvordan ting henger sammen i dette området, sier hun.

Solli mener utviklingsmulighetene blir større dersom større områder klarer å samle seg, og mener dette også skaper mulighet for effektive miljøtiltak.

– Forurensning og miljøproblemer løses ikke lokalt, sier hun.

Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes, sier til VG at også Vestfold skal diskutere internt en mulig storregion sammen med Akershus, Østfold og Buskerud, likeledes som de må diskutere at Telemark har samtaler med Agder.

– Saken skal diskuteres med fylkesutvalgets medlemmer på torsdag, og senere skal det også opp i fylkestinget, sier Hogsnes og legger til at dette er en sak de følger nøye.

Fylkesordføreren forteller at kortene kan bli lagt på nytt ved at Buskerud er i samtaler med Østfold og Akershus, og Telemark med Aust-Agder.

– For oss har sammenslåing av Buskerud, Telemark og Vestfold vært det alternativet vi har jobbet for. At det kan bli forandringer må vi forholde oss til, sier han

Østfolds fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) forteller at de jobber mot en sammenslåing. Akershus og Østfold snakker allerede sammen, og de venter på at Buskerud skal ta en beslutning på om de går mot Østfold og Akershus, eller Telemark og Vestfold.

Les også

Flere artikler

  1. Sp-Vedum heier på alliansefrie Bærum

  2. Kommune-bombe fra Nikolai Astrup: Åpner for å slå sammen Oslo og Bærum

  3. Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane trolig historie: Vestlandet får nytt superfylke

  4. Viken-kaos: Utsetter avstemning om regionen skal legges på is

  5. I Vestfold har samtlige kommuner gått inn for sammenslåing

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder