SKAL BESØKE OBAMA: Sindre Finnes følger sin kone og statsminister Erna Solberg på offisiell reise til USA. De satte seg ned med VG for å snakke om det forestående besøket til Det hvite hus. Foto: HELGE MIKALSEN.

Ernas Sindre skal på «førstedamekurs»

GARDERMOEN (VG) Når statsminister Erna Solberg (54) i mai drar på offisielt besøk til president Barack Obama i USA, skal ektemannen Sindre Finnes (51) på eget «førstedame-program» med Michelle Obama.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det skal bli et sånt «medbrakte ektefellers program» som inkluderer lunsj i Det hvite hus med Michelle Obama, sier Erna Solberg til VG, før hun blir avbrutt av ektemannen:

– Nei, den lunsjen er flyttet ut i hagen. Der skal de vel sette opp et partytelt. Det tror jeg blir bra. Jeg er godt vant med partytelt fra speideren, sier Sindre.

13. mai har Obama-paret invitert statsministrene fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige på offisielt besøk.

For Sindre og Erna blir det deres tredje utenlandsreise som statsministerpar sammen.

– Det blir veldig hyggelig å ha med Sindre. Vi har ikke hatt så mange sånne reiser sammen. Det er jo litt fordi at det å ha med ektefelle har vært litt på vei ut som tradisjon, og det var mer ektefelle-program i gamle dager. Jeg ser jo noen som har tatt med seg ektefeller på møter i FN og slikt, men det har ikke passet så godt for oss, sier Erna.

Og fordi de andre nordiske statsministrene er menn som tar med seg sine koner på besøket, så blir Finnes den eneste mannlige ektefellen under besøket.

Les også: Solberg ser fram til å møte Obama

Sindre er ikke bekymret

– Jeg er ikke noe bekymret for det. Jeg tror at selv om de andre er kvinner, så blir det et hyggelig program som er tilrettelagt litt for alle – også meg, sier Finnes.

– Kjenner du de andre ektefellene som du skal reise med?

– Nei, jeg gjør egentlig ikke det, svarer Sindre.

– Det var jo den islandske førstedamen du kjente, men hun gikk jo av denne uken. Så det var litt dumt. Vi kan jo trøste oss med at det ikke er Anders Fogh Rasmussens (Danmarks tidligere statsminister, red.anm.) kone som skal være med. Hun vant jo «Skal vi danse» i Danmark. Så det hadde vært litt krevende for deg om du skulle danse med henne, sier Erna.

– Trekker du danseferdighetene hans i tvil?

– Nei da, nei da. Det har stått i Se og Hør at min mann er en danseløve.

– Og det er sant?

– Ja, da, sier Erna og smiler lurt, før hun legger til:

– Jeg er egentlig mest spent på om Michelle kommer til å introdusere deg for hennes dansemoves da. Haha!

(Stillhet)

– Nå ble du veldig taus, Sindre?

– Ja, jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. «Førstedame»-rollen er jo primært en støttende funksjon for den som er statsminister. Jeg tror jeg skal konsentrere meg om det.

– Da Obama-paret var i Oslo i 2009 for å motta Nobels fredspris. Under middagen på Grand Hotel ba Senterparti-politikeren Trygve Slagsvold Vedum opp Michelle Obama til dans. Har du planer om å gjøre det i USA?

– Det har jeg ingen planer om. Men jeg husker veldig godt opptrinnet. Han fikk jo et kallenavn etter det – «Danse-Trygve».

– Så nå har du mulighet til både å få et kallenavn og en dans?

– Ja, men å kopiere «Danse-Trygve» tror jeg ikke at jeg skal gjøre. Det er ikke der jeg vil gjøre min kopi. Hans stunt er brukt opp. Jeg får heller prøve å finne på noe annet.

Les også: Høyre-landsmøtet krever mer forsvarspenger fra Erna – Høyre – VG

IKKE BEKYMRET: Sindre Finnes tror at det blir et hyggelig program for ektefellene under det planlagte besøket i Det Hvite hus. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: Helge Mikalsen VG

Erna er ikke bekymret

Men før Erna lar ektemannen på egen hånd møte konen til verdens mektigste mann sender hun ham på «førstedame-skole».

- Han skal på skolebenken og lære om de sakene som Michelle Obama har jobbet mye med; jenters rett til utdanning og andre internasjonale kvinnespørsmål. Det er saker også jeg er interessert i, så der må han lære litt mer om hva regjeringen gjør. Da kommer de vel i Statsministerboligen for å lære ham det. Så er jeg sikker på at ambassaden kommer til å dysse oss ned med sånne papirer som er viktige for hva vi skal snakke om i «small talk» og sånn.

– Ja, jeg blir sendt på kurs, sier Sindre.

Hør podkasten VGs politiske redaktør Hanne Skartveit hadde med Erna Solberg denne uken her.

Finnes har gjort seg kjent for å være en «straight talk epress». I 2013 skjelte han ut NRK-programleder Ingunn Solheim på Twitter etter en TV-debatt hvor Solberg deltok.

Og på valgvaken til Høyre i fjor høst uttalte han i en samtale Dagsavisen refererte at det nå var « stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering».

Men statsministeren avviser at årsaken til at Sindre må gå på kurs er at hun er redd for at han skal «tråkke i salaten» under besøket.

– Nei, jeg er ikke det, egentlig, sier Erna.

– Det er jo en fordel for meg at det går på engelsk, ikke sant. Da blir det jo litt vanskeligere for meg å finne på «smarte» ting å si, sier Sindre.

– Fordi du da må tenke deg om før du snakker?

– Ja, det må jeg. Jeg tror det hadde vært en større fare hvis det gikk på norsk, sier han.

Mer fra Høyres landsmøte: Erna: Offentlig ansatte skal oppsøke familier som ikke bruker barnehage

– Vant til å håndtere slike oppdrag

Sindre mener likevel at han har blitt vant til å håndtere slike offisielle oppdrag etter flere år med trening.

– Å gjøre sånne opptredener som Ernas ektemann har jeg gjort mange ganger, helt fra hun var kommunalminister (i Bondevik II-regjeringen fra 2001-2005, red.anm.). Så jeg har jo fått litt trening. Men dette blir selvsagt litt annerledes, sier han.

Og om Solbergs regjering skulle bli gjenvalgt neste høst, så kan det også bli flere USA-reiser for ekteparet. Og da kan USA ha fått sin første kvinnelige president i Hillary Clinton.

– Neste gang dere blir invitert til Washington, så kan det jo hende at Bill Clinton er førstemann …

– Da kan det jo bli et interessant herreprogram! sier Erna.

– Ja, kanskje vi kan spille litt golf da? Og hvis Moderaterna (Høyres svenske søsterparti, red.anm.) vinner makten i Sverige, så kan Anna Kinberg Batra (Moderaternas partileder, red.anm.) ta med seg sin mann. Han er jo komiker. Det hadde vært et bedre oppsett for «førstegutta på tur»!

Les også: Erna Solberg og Barack Obama møttes for første gang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder