HØR HER!: LO-leder Gerd Kristiansen (t.h.) og arbeidsminister Anniken Hauglie møttes for å prate om ledigheten onsdag. Det endte i en heftig verbal duell om arbeidsledigheten. Foto: Harald Henden , VG

Heftig duell om den stigende ledigheten: LO-lederen: Dere beveger dere i sirup

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og LO-leder Gerd Kristiansen satte seg ned for å søke felles innsats mot ledighet. Det endte i heftig krangel.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

16. november 2013 vakte det ganske stor oppsikt da LO-leder Gerd Kristiansen gikk tur med den ferske arbeids- og sosialministeren, Robert Eriksson (Frp).

Stoltenberg-regjeringen hadde knapt gått av før Kristiansen flørtet med Eriksson.

Siden ble dialogen mye dårligere og nesten fraværende. De ble som hund og katt i spørsmål om innstramminger av arbeidsmiljøloven og åpning for mer midlertidighet.

Onsdag samlet VG den nye arbeidsministeren og LO-lederen til en liknende samtale. Tema: Ledigheten, som er på vei mot nye høyder.

Aktuelt: De ga ledigheten et ansikt

– Dramatisk, men

– Har vi en ledighetskrise i Norge?

Hauglie tar ikke ordet krise i sin munn når hun svarer:

– For de som er blitt ledig er det vanskelige tider. Å miste jobben påvirker alle deler av livet ditt, både økonomisk og gjennom at du mister det sosiale felleskapet du er en del av hver dag. Det er selvsagt dramatisk for de det gjelder. Men det er viktig å huske på at det først og fremst er noen deler av landet og noen bransjer som er spesielt hardt rammet, i stor grad på Vestlandet. I andre deler av landet er det stor etterspørsel etter arbeidskraft, det gjelder først og fremst Nord-Norge og innlandet. Det gir muligheter for de som er ledige.

–Sirup

LO-Gerd er ikke i tvil:

– Vi har en ledighetskrise og det ergrer meg veldig at dere ikke ser det. Dere beveger dere i sirup. At det er ledige jobber i nord er mager trøst for de mange ledige som har slått rot i Stavanger og Vestlandet, som ikke kan flytte. Vi mener dere tar for lett på hvor vanskelig det er å få seg jobb der og mener dere må klemme til med tiltak.

– Ikke religiøst forhold

– Vi bruker samlet fire milliarder kroner ekstra på toppen av det ordinære statsbudsjettet og det må få virke først, parerer Hauglie og åpner for utvidelse av tiden permitterte kan få dagpenger.

– Jeg har ikke noe religiøst forhold til å si nei til videre utvidelse av permitteringstiden. Det kan godt hende den skal videre fra 30 uker til 40 uker eller til 52 uker som dere ønsker, men jeg vil være helt sikker på at det er et tiltak som faktisk vil hindre ledighet. Erfaringsmessig søker permitterte heller ikke nye jobber i særlig grad. De blir satt på vent i håp om bedre tider, sier hun og viser til at det i Rogaland er 40 prosent av de unge ledige under 30 år, som ikke har fullført videregående skole.

Les også: Derfor frykter de høy ledighet

– Ikke i den virkelige verdenen

– De trenger å få hjelp til å fullføre videregående og å komme i gang med fagutdanning ikke å få satt livene sine på vent i enda flere uker som permittert, sier Hauglie.

– I departementets eget budsjett står det at 8 av 10 permitterte kommer tilbake i samme jobb etter permitteringsperioden. Det er ikke omstilling å gå fra jobb til ikke å ha jobb. I LO kaller vi det ledighet om du er ung eller gammel. Dere befinner dere ikke i den virkelige verdenen; alle bedriftslederne jeg pratet med da jeg var i Rogaland sist, sier at 52 ukers permitteringstid vil kunne gjøre at de slipper å si opp folk, sier Kristiansen offensivt.

Oppgitt Hauglie

Hauglie slår ut med armene:

– Det er jo det eneste jeg hører om fra dere. Hvis du får 52 ukers permitteringstid; er vi ferdig snakket da?

– Nei, det er behov for mange flere tiltak, men det vil hjelpe, sier Kristiansen.

– Dere fremstiller det som så veldig avgjørende, men det vil ikke løse alt. Permitteringsreglene gir ikke en eneste ny arbeidsplass. Jeg kan være villig til å diskutere økning, men da må vi vite at det virker positivt. Jeg har også vært i Rogaland nylig og møtt ledige. Det gjør inntrykk. Men jeg møtte også folk med fremtidsoptimisme og kraftfull grundertro. 20 prosent av grundermidlene til Innovasjon Norge går til Rogaland, svarer Hauglie.

– Men dere ser ikke hvor stort behovet er. Det trengs akuttiltak nå, men dere er ikke på ballen. Vi føler av vi sleper dere etter oss, sier LO-lederen.

Aktuelt: Lønnskutt i stedet for oppsigelse

SIRUP: LO-leder Gerd Kristiansen anklager arbeidsminister Anniken Hauglie for å gå i sirup. Foto: Harald Henden , VG

Hauglie har sittet relativt stille og ført en dempet dialog. Men nå sprekker hun:

– Nei, nå får du gi deg, ærlig talt, Gerd, nesten eksploderer hun.

– Jo, jeg opplever det sånn og synes det er greit å si det. I to år holdt vi på og presset på for å øke permitteringstiden fra 26 til 30 uker.

– Oppriktig talt, avbryter, Hauglie:

– Det er nesten 130 000 ledige

– Vi bruker fire milliarder ekstra utover budsjettet i år og vi har akkurat varslet endring i dagpengeregelverket som gjør at ledige og permitterte kan ta kurs og omstille seg. Og denne regjeringen har løftet satsning på forskning, kunnskap og utdanning, som er veldig viktig for å få til omstilling.

Les: – Livet som ledig er et helvete

– Det er bra, men det er faktisk nesten 130 000 ledige her i landet.

– Det er derfor vi bruker mer penger på etterutdanning og faglig påfyll. Men jeg synes det er fair at dere lar virkemidlene virke.

De roer seg. Vi har flyttet inn fra gåtur på Karl Johan, til restaurant Egon, hvor det går i vann og kaffe.

De diskuterer mulige konkrete tiltak og Kristiansen sier at det er mange oppussingsprosjekter i kommuner med økende ledighet, som straks kan iverksettes.

– Er det gryteklare prosjekter der ute, som kan avhjelpe og gi ledige hjelp, så vil gjerne få vite om de. Så får vi se om de kan være relevante, sier Hauglie.

– Er skattelette et godt grep mot ledigheten?

Kristiansen fyrer løs.

Aktuelt: LO-Gerd får støtte fra NHO

– Ingen ber om skatteskjerpelser

– Dere kutter i formueskatten til de rikeste; milliarder av kroner som kunne skapt tusenvis av arbeidsplasser for vanlige folk både i privat og offentlig sektor. Det er påvist at det har mye mindre effekt enn konkrete tiltak. Bedriftslederne jeg har pratet med i Stavanger-regionen ber i hvert fall ikke om skattelette mot ledigheten.

KARL JOHAN-TUR: LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er enig i at ledighet er roten til mye vondt. Foto: Harald Henden , VG

– Bedriftsintern opplæring støtter vi fullt ut, og vi har utvidet ordningen. Omstilling og forskning og utvikling i bedriftene er svært viktig. Næringslivsledere jeg har pratet med, mener at skattelette, spesielt formueskatten, er viktig. Og det er det, ikke minst for å bevare norske eiere og norske bedrifter. Det er ingen der ute som ber om skatteskjerpelser i disse tider for å si det forsiktig sier Hauglie.

Aktuelt: 30 000 oljejobber er borte

– Det er vi helt enige om

Samtalen ebber ut, uten noen stor enighet, men Hauglie søker i større grad enn sin forgjenger dialog og samarbeid.

– Det er i krevende tider trepartssamarbeidet kommer til sin rett. Vi er positive til dialog med LO, NHO og de andre partene i arbeidslivet for å finne de beste løsningene for å motvirke ledigheten. I mange andre land har de ikke det samarbeidet og de sliter mye mer, sier hun.

– Og vi er i hvert fall enige om en ting, sier Gerd Kristiansen:

– Og det er at dagpenger ikke er noe å leve av og at ledighet er roten til mye vondt.

– Det er vi helt enige om.

Flere artikler

 1. Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighetskrise i Norge

 2. Arbeidsministeren ut mot «regel-jungelen» i Nav

 3. Pluss content

  Forslagene som skal få flere ut i jobb

 4. Full krig om kampen mot ledigheten: YS og Virke sier nei til å utvide permitteringstiden

 5. Anklager regjeringen for å forsterke Forskjells-Norge

Fra andre aviser

 1. Arbeidsledigheten faller uventet mye

  Aftenposten
 2. Slik gikk det med dem som mistet oljejobben

  Fædrelandsvennen
 3. LOs bønn til NHO etter tap i Høyesterett: La champagnen ligge

  Aftenposten
 4. Vil gjøre det lettere å omskolere ledige ingeniører

  Aftenposten
 5. Regjeringen kan hjelpe Riksmekleren

  Aftenposten
 6. Regjeringen vil la permitterte ta utdanning

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder