MÅTTE SVARE: Helsminister Bent Høie (H) måtte svare stortinget etter VGs tvangsavsløringer. Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Høie måtte svare om tvangsbruk: – Uholdbart

Helseministeren Bent Høie måtte svare Stortinget om VGs avsløring og den manglende oversikten over hvor mange nordmenn som legges i belter.

 • Mona Grivi Norman
 • Synnøve Åsebø

Artikkelen er over fire år gammel

VG avslørte i forrige uke at Helse-Norge mangler kontroll over hvor ofte psykiatrien bruker inngripende tvangsmidler som belter, reimsenger og tvangstrøyer.

Onsdag utfordret Ruth Grung (Ap) helseministeren i stortingets spørretime. Hun viste til VGs avsløringer de siste ukene om manglende oversikt og store geografiske forskjeller, og spurte når stortinget kan forvente å få rett informasjon om bruken av tvang i Norge.

– Det bør også være en klar vekker for helseforetakene når pressen nå dokumenterer at sykehusene rapporterer feilaktig og for lav bruk av tvang sammenlignet med hva som er reell praksis, svarer helseminister Bent Høie.

– Vi har lenge vært klar over at de nasjonale tvangstallene har vært mangelfulle. Dette til tross for gjentatte, tydelige krav til helseforetakene om å sørge for korrekt rapportering. Som representant Grung viser, gir VGs gjennomgang av tvangsdata grunn til å tro at omfanget av visse typer tvang er langt større enn hva helseforetakene har innrapportert til Norsk pasientregister. Dette er urovekkende.

Les også: Holdes i belter i hundrevis av timer

– Uholdbart

Helseministeren sier det er forståelig at pasienter og pårørende stiller spørsmål ved om helsetjenesten har tilstrekkelig kontroll.

Det er uholdbart at helsemyndighetene og offentligheten ikke har fått riktig informasjon om hvor mye tvang som brukes i tjenesten og dette har pågått i mange år. Og det er alvorlig om ikke helseforetakene selv har oversikt. Kunnskap om egen tvangsbruk, hvor mye og hvilken tvang som brukes i hvilke situasjoner er en forutsetning for å kunne følge med på utviklingen over tid, og sette i gang tiltak for å øke frivilligheten der det har effekt, sier Høie videre.

VG mener: Kritisk svikt i psykiatrien

I sitt oppfølgingsspørsmål spurte Ruth Grung (Ap) videre om når et godt elektronisk system vil være på plass.

Helseministeren sier at dette var tema på et foretaksmøte onsdag, og at han har tatt opp tema med helseregionene og direktoratet.

– Dette med god og brukervennlig elektroniske rapportering kan være et viktig tiltak. Men det kan ikke være en unnskyldning for ikke å rapportere riktige tall, for tallene de finnes og de skal rapporteres og noe annet er uakseptabelt, sier Høie.

KRITISK: Jan Magne Sørensen har selv opplevd tvang i psykiatrien og leder i dag brukeorganisasjonen Hvite ørn. Foto: Jørgen Braastad VG

Les mer: Ber Høie rydde opp i tvangskaos

Traumatiske opplevelser

Flere brukerorganisasjoner har reagert på VGs avsløringer om den manglende oversikten Helse-Norge har.

– Det er en ukultur knyttet til bruk og registrering av tvang. Det handler om sløvhet og en manglende vilje til å lære hvordan tvang påvirker oss, sier Jan Magne Sørensen som leder brukerorganisasjonen Hvite Ørn.

Han var selv 28 år gammel da han merket de første symptomene på det som senere ble diagnostisert som paranoid schizofreni. Han har følt frustrasjonen da han ikke ble forstått, og hjelpeløsheten da han ble lagt i belter og tvangsmedisinert.

– Jeg vet mye om hvordan disse opplevelsene sitter i mange år senere. Jeg slet med mareritt i mange år, og det er egentlig ganske sjokkerende at sykehusene kan fortsette å begå slike menneskerettsbrudd uten at det får konsekvenser, sier Sørensen.

Les også: Vilde (29) var beltelagt

Siden 1999 har han vært medikamentfri, og forteller at han har lært seg å takle symptomene på egenhånd. Nå ber han sykehusene og helseministeren lære av tidligere pasienter når tvangsbruken skal ned.

– Veldig mye av tvangen oppstår når pasientene blir frustrerte. Men at man er sinna, betyr ikke det samme som at man er voldelig. Jeg er sikker på at veldig mye tvang ville vært unngått med alternativer til medikamenter, høyre aksept for ufarlig galskap og ikke minst bedre kommunikasjon, sier Sørensen.

Les også

 1. VG AVSLØRER: Holdes i belter i hundrevis av timer

  I to år har kvinnen i 30-årene vært i belter det meste av døgnet. VG kan i dag avsløre at hver fjerde pasient som legges…
 2. Natalie (26) ble lagt i belter da hun ikke ville sove

  BERGEN (VG) På kveldstid, etter at psykologene hadde gått hjem, ble Natalie Simensen beltelagt 33 ganger.
 3. Vil be Høie rydde opp i tvangskaos

  Et flertall på Stortinget kan komme til å pålegge helseminister Bent Høie å rydde opp i den manglende oversikten over…

Mer om

 1. Tvangsprotokollene
 2. Psykiatri
 3. Helse
 4. Bent Høie
 5. Psykisk helse

Flere artikler

 1. Vil be Høie rydde opp i tvangskaos

 2. Helsepolitikere etter VG-avsløring: Vil fjerne beltesenger fra ungdomspsykiatrien

 3. Har blitt varslet om dårlige tvangstall i 18 år

 4. Tvangsregister utsettes: – Det er å be om trøbbel

 5. VG AVSLØRER: Vet ikke hvor mange som legges i belter

Fra andre aviser

 1. Han var nøkkelen til VGs avsløringer om ulovlig tvang i psykiatrien

  Fædrelandsvennen
 2. Bent Høie vil gjøre det mye vanskeligere å bruke tvang

  Aftenposten
 3. Psykiatri i krise

  Bergens Tidende
 4. Dette får Norge kritikk på av FN: Sender strøm gjennom folk uten lov

  Aftenposten
 5. Ber Bent Høie rydde opp i hemmeligholdet

  Bergens Tidende
 6. Høie stilt til veggs om psykiatrien

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder