Nordmann dømt for menneskesmugling

To menn skal ha smuglet 78 personer inn i Europa

(VG Nett) To menn bosatt i Kristiansand er i Tyskland dømt for omfattende menneskesmugling.

  • Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

7. mai ble to menn på 26 og 27 år bosatt i Kristiansand dømt til fengsel for menneskesmugling. De to er dømt for å ha smuglet 78 ulovlige innvandrere inn i Tyskland.

Politiet i Agder har også avdekket at de to har smuglet en mor og hennes tre barn inn i Norge. De fire har nå status som asylsøkere. Politiet utelukker ikke at flere andre også har blitt smuglet inn i landet.

Den 7. november ble de to mennene stoppet i hver sin bil ved Rosenheim på grensen mellom Tyskland og Østerrike. Sidevinduer og bakvinduer på de to bilene var dekt igjen med folie slik at det var umulig å se inn.

Inne i bilene fant tysk politi henholdsvis seks og åtte ulovlige innvandrere. De to kristiansanderne ble pågrepet og har sittet i varetekt inntil de ble dømt i mai.

Norsk politi involvert

Norsk politi har vært svært delaktig i opprullingen av det kriminelle nettverket som står bak menneskesmuglingen.

- Vi har kartlagt reisevirksomheten og kontaktflatene til disse mennene. Tjenestemenn og jurist fra Agder politidistrikt har vært i Tyskland og bidratt til etterforskningen der. Tollvesenet i Agder har også vært involvert, sier leder for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt, Leif Vagle til VG Nett.

De to mennene kommer begge fra Afghanistan. En av dem er norsk statsborger, mens den andre har midlertidig opphold i Norge. Politiet utelukker ikke at flere andre har blitt smuglet ulovlig inn i Norge.

Organiserte miljøer

De to kristiansanderne er ifølge politiet medlemmer av et større kriminelt nettverk som smugler mennesker fra Afghanistan og inn i Europa. Kristiansanderne har bidratt med transport innad i Europa.

- Dette er organiserte miljøer som har nettverk i flere land. Disse to har transportert mennesker fra Italia og nordover. Andre står nok for smuglingen fra Afghanistan til Europa, sier Vagle.

De to mennene er dømt til henholdsvis tre år og tre år og seks måneder fengsel. Ingen andre er foreløpig mistenkt eller dømt i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder