DÅRLIG LUFT: Karianne og mamma Sara Jensen er sikre på at biltafikken i Løkkeveien foran skolen har mye av skylden for Kariannes luftveisproblemer.
DÅRLIG LUFT: Karianne og mamma Sara Jensen er sikre på at biltafikken i Løkkeveien foran skolen har mye av skylden for Kariannes luftveisproblemer. Foto: Jan Petter Lynau ,

Nå er luften så dårlig at Karianne (8) må bruke maske

INNENRIKS

På vei til og fra Ruseløkka skole i Oslo sentrum må Karianne (8,5) gå med maske. Det er helt nødvendig på dager med lav temperatur og stillestående luft.

Publisert:

Flere byer på Østlandet opplever svært høye nivåer av svevestøv i det kalde været. Tirsdag kveld lå nivået for luftforurensing på høyt rødt nivå på alle målestasjoner i hovedstaden, og Folkehelseinstituttet anbefalte astmatikere å holde seg innendørs.

– Det er ikke kulden i seg selv som er problemet, men luftforurensningen. På slike dager blir den liggende som et lokk over hele området, sier Kariannes mamma, Sara Jensen.

Hun forteller at datterens problemer begynte samme vinter som mye av kollektivtrafikken i Oslo ble lagt om.

– Høsten 2014 ble så og si all kollektivtrafikk gjennom Oslo lagt over Rådhusplassen. Fra da av har 550 busser og 15.000 biler kjørt gjennom Løkkeveien, vegg i vegg med Ruseløkka skole, hver dag. Når bussene og bilene går på tomgang der blir det veldig mye avgasser. Det blir ekstra ille på dager med kaldt vær og vindstille, forteller hun.

Her kan du se hvordan situasjonen er akkurat nå:

Sjekk Norges-kartet: Her er luften helsefarlig

Innlagt på sykehus

Kariannes helseproblemer begynte vinteren etter at kollektivtrafikken ble lagt om.

– Hun fikk mye bronkitt, og til sist ble hun innlagt på sykehus. Da hadde hun svært lav oksygenmetning i blodet fordi lungene var så svake. Det er ikke morsomt å se barnet ditt ligge på sykehus og må ha hjelp til å puste, sier moren.

Sara Jensen er ikke i tvil om at datterens problemer henger sammen med biltrafikken ved skolen.

– Hun var aldri plaget av bronkitt, lungebetennelse, astma eller luftveisproblemer før omleggingen av kollektivtrafikken i fjor vinter, sier hun.

Karianne var heller ikke den eneste i klassen som fikk problemer med luftveiene da. Også en klassekamerat ble innlagt på sykehus på grunn av luftveisproblemer i fjor vinter.

Les også: Frykter ny vinter med farlig dårlig Oslo-luft

Sms-varsling

Mandag kveld sendte rektor Merete Hansen på Ruseløkka ut sms til alle foreldrene med varsel om at luftkvaliteten kom til å bli dårlig neste dag, og at barn med luftveislidelser ikke burde burde oppholde seg for mye utendørs.

Karianne var en av elevene som var inne i friminuttene i dag.

– Det var litt deilig å være inne fordi det var så kaldt ute. Vi som var inne fikkk tegne i friminuttene, og på Aks (aktivitetsskolen journ. anm.) har vi perlet, forteller hun.

På vei til og fra skolen i dag har hun brukt en såkalt Jonas-maske. Inne i det som ser ut som en vanlig buff, er det et metallfilter. Filteret varmes opp av luften hun puster ut, slik at det igjen kan varme opp luften hun puster inn.

På kalde dager synes hun det er lettere å puste når hun har på maske.

Men aller helst skulle hun vært uten masken, og uten alle bilene i Løkkveien utenfor skolen, som gjør det vanskelig å puste på kalde dager.

Les også: Ring 2 i Oslo kan bli ny bomring for lavutslipp

Inne i friminuttet

Seniorforsker Marit Låg ved Folkehelseinstituttet sier til VG at barn som har astma og alvorlige luftveisinfeksjoner bør holde seg inne så mye som mulig når luftforurensingen er så høy som nå.

Kariannes mamma, Sara Jensen setter pris på at barna kan være inne i friminuttene på slike dager.

– Det er i alle fall varmere der enn ute. Men inneklimaet er heller ikke spesielt bra, påpeker hun.

Nå vil hun vurdere fra dag til dag om hun skal holde Karianne helt hjemme fra skolen på grunn av kulde og forurensning.

Husker du denne? Svært høy luforurensning i Oslo

Vil ha luftmåling

Rektor og foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved Ruseløkka skole har lenge ønsket seg en målestasjon for lufttkvalitet i nærheten av skolen.

Nå står den nærmeste på Hjortnes, og det er for langt unna til å måle forholdene i skolegården, mener de.

Leder av FAU, Anine Stousland, forteller at de har jobbet intensivt med dette siden oktober i fjor. I dag fikk hun en mail fra Bymiljøetaten hvor de tilbyr seg å sette opp en målestasjon i skolegården. Men de vil ikke betale for den.

– Jeg skal følge opp i bydelen hvordan dette skal finansieres. Det er jo litt spesielt hvis foreldrene må drive kronerulling for å få på plass helt nødvendig luftmåling, sier hun.

Ifølge FAU viser offentlige målinger at det hver dag går 550 busser og over 15.000 biler gjennom Løkkeveien, som er skolens nærmeste gate. De er ikke i tvil om at dette er mye av årsaken til forurensningsproblemet i skolens nærmiljø.

Her kan du lese mer om