TALTE MOT TERROR: Faten Mahdi Al-Hussaini (19) holdt en følelsesladet appel mot terrorgruppen IS på mandag. Foto:Trond Solberg,VG

Slik svarer Faten (19) på anklager om ekstremisme

Siden mandag har Faten Mahdi Al-Hussaini (19) blitt hyllet i alle kanaler. I dag kom kritikken.

  • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over fem år gammel

Etter to døgn som Norges mest profilerte muslim, begynte i dag ulike personer å diskutere Fatens bakgrunn, ståsted og tidligere innlegg i sosiale medier.

Blant annet publiserte Dagbladet en kronikk av Hege Storhaug fra det islamkritiske nettstedet Human Rigths Service med tittelen «Skal vi ta tak i hjernevasken?», hvor hun kaller Tauheed, moskeen Faten er aktiv i, for ekstrem.

Overfor VG gjentar Storhaug årsaken til at hun skrev kronikken.

– Fakta er viktig. Det merkelige er at media i løpet av timer skaper en kjendishelt, uten å sjekke noe som helst om vedkommendes ståsted og bakgrunn. Det er alvorlig, for dere skaper et forbilde som har disse holdningene, sier Storhaug.

– Promoterer ekstremisme

Storhaug mener Tauheed «har snudd ryggen til et sekulært demokrati basert på humanisme».

Hun viser til at en kanadisk konvertitt, som skal ha bodd i Iran og som skal være med i en gruppe som promoterer regimet, har besøkt Tauheed. Videre viser hun til en liste over talere den angivelig pro-iranske gruppen skal benytte seg av.

KRITISK: Hege Storhaug reagerer på medienes omfavnelse av Faten Mahdi Al-Hussaini. Foto:PRIVAT,

– Hun er med i et trossamfunn som promoterer ekstremisme, noe også NRK har dokumentert. Det må hun ta ansvar for. Vi har dokumentert år ut og år inn at hatpredikanter hentes inn til Norge, men det får ingen konsekvenser, på tross av at det er disse som forpester ungdommen vår, sier Storhaug til VG.

Faten: Ingen tilhørighet til oss

Faten ble opprørt da hun leste Storhaugs kronikk.

– Hege Storhaug skriver at hun reagerte på den stramme hijaben min. Det er mitt valg om jeg strammer eller løsner den, sier 19-åringen til VG.

Om Storhaugs liste sier hun:

– Disse personene har ingen tilhørighet til oss, sier Faten.

19-åringen husker besøket til den kanadiske konvertitten.

– Vi respekterer gjester uansett hvor de kommer fra, sier hun.

Beklaget på sosiale medier

Etter å ha blitt konfrontert fra ulikt hold med tidligere uttalelser og innlegg i sosiale medier gikk hun i kveld også ut med en beklagelse på sin åpne Facebook-profil.

– Jeg vil beklage til alle som har blitt såret av gamle likes som jeg har satt på noen innlegg eller kommentarer. Her har dere en 19-åring som har gjort feil før, står for det jeg har gjort, og har vært litt uheldig med måten jeg uttalte meg på før, skriver hun i et innlegg på Facebook.

Hun la også ut en beklagelse på Twitter.

Vil forene muslimer og ikke-muslimer

Hun hevder hverken Tauheed, eller ungdomsmiljøet hun tilhører der, er ekstreme, slik Storhaug skriver.

– Vi er opptatt av å forene muslimer og ikke-muslimer. Hva slags ekstremisme er det å oppfordre våre ungdommer til å utdanne seg i Norge og integrere seg? Vi har også dratt ned til Prinsdal kirke og drevet brobygging mellom kristne og muslimer. Om hun mener dette er hjernevask, så vet ikke jeg.

– Ingen meninger om Khomeini

I sosiale medier har skjermdumper av innlegg om Ayatollah Khomeini publisert av 19-åringen dukket opp i dag. Blant disse er en kommentar på et bilde noen andre la ut av Khomeini, der hun skriver «a legend» under.

Hun har også selv lagt ut et bilde Khomeini, som innførte sharia og senere blitt fordømt av det internasjonale samfunnet for omfattende brudd på menneskerettighetene.

– Jeg la det ut fordi det hadde et fint sitat om å forene sunni og sjiamuslimer. Jeg synes det er vakkert. Men jeg har ingen meninger om han nå, sier Faten.

Skiller mellom sionister og jøder

I sommer delte hun videre et innlegg noen andre hadde skrevet:

«Spørsmålet er ikke lenger bare hvorfor gjør ikke verden noe med dette? Men hvorfor drar ikke såkalte ISIL "jihadister" ned til Palestina og gjør jihad!?» (et utdrag, journ.anm.)

– Jeg oppfordrer ikke ISIL til å dra ned til Palestina for å drepe. Det var ikke budskapet. Men hvis de er så veldig opptatt av jihad, så var dette ment som et argument mot deres dobbeltmoral. Jeg mente bare at folk burde se dobbeltmoralen ISIL driver med, sier 19-åringen til VG.

I samme videredelte innlegg svares det på spørsmålet av personen som publiserte det (ikke Faten, journ. anm.):

«NEI, selvfølgelig ikke! De er jo sponset av Israel! De er selveste sionismen!»

Faten ønsker ikke å kommentere dette noe utover:

– Vi må skille mellom sionister på den ene siden og israelere og jøder på den andre siden.

Imamen: Helt urealistisk

Imam i Tauheed, Mahmoud Jalloul, avviser påstandene til Storhaug.

– Dette er helt urealistisk. Jeg vet ikke hvor hun får disse opplysningene fra, sier Jalloul til VG.

Han bekrefter at den kanadiske konvertitten har besøkt moskeen, men ingen av de andre.

– Jeg vet ikke hvem de fleste av dem er en gang. Vi visste at han hadde studert i Iran, men vi kan ikke sjekke hele bakgrunnen til en person som skal komme. Du kan sikkert finne masse om du leter, men han fikk beskjed om å snakke om et spesifikt tema og da trenger du ikke granske hele livet til personen, sier Imamen.

Forsker: Debatter mellom unge muslimer

Olav Elgvin er islam-forsker ved Fafo og har fulgt ulike muslimske ungdomsmiljøer tett. Han har også deltatt i dagens debatt på sosiale medier.

ISLAM-FORSKER: Olav Elgvin ved Fafo. Foto: FAFO,

– Nå har det kommet fram at hun tidligere har sagt et par ting i sosiale medier, blant annet om Khomeini. Det velger noen å forstå langs aksen islamisme vs. demokrati, og implikasjonen blir at man ikke kan stole på det hun sier om støtten til demokratiet.

Elgvin mener det er mye rimeligere å se innlegget om Khomeini i lys av det han kaller de til dels opphetede debattene som har foregått mellom unge sunnimuslimer og sjiamuslimer.

– Dette har vært en debatt om hvem som er best av sunni og sjia, på en måte. Da er det ikke unaturlig at viktige figurer i sjia-islam de siste 30 årene løftes frem. Det betyr ikke at hun eller andre ønsker å gjøre Norge til et nytt Iran, sier forskeren.

– Hun er glad i det norske samfunnet

Han tror Faten Mahdi Al-Hussaini er den hun gir seg ut for å være.

– Muslimske ungdommer som Faten går ikke rundt med en eller annen fiks ferdig ideologisk pakke som de egentlig tror på, bare ikke snakker om. Det er mye rimeligere å ta henne på ordet: Hun er glad i det norske samfunnet, sier Elgvin.

Han påpeker at flere norske muslimske organisasjoner har bånd til internasjonale muslimske bevegelser, som til dels står for problematiske holdninger.

– Men det er en kortslutning å tenke at alle medlemmene i disse organisasjonene derfor deler disse holdningene, sier Elgvin.

Les også

Mer om

  1. Islam i Norge

Flere artikler

  1. Refser Storhaug etter Faten-kritikk

  2. VG mener: Muslimer må med

  3. VG mener: Vi må stå sammen mot ekstremisme

  4. Kampen mot kontrollen

  5. Kronikk: Mitt ståsted

  6. Faten (19) i VGTV-intervju: – Må hele tiden forsvare at jeg er muslim

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder