MASSAKRE: Tolv hjelpearbeidere og ti pasienter ble drept i angrepet på sykehuset i Kunduz natt til 3. oktober i år. Tre barn var blant ofrene. Bildet er tatt like etter at bombene hadde falt. Foto: LEGER UTEN GRENSER ,

UD ser ikke behovet for uavhengig granskning av sykehusbombing i Afghanistan: Leger Uten Grenser: -Vi er dypt skuffet over den norske regjeringen

BERGEN (VG) Norske myndigheter mener det ikke er nødvendig med en uavhengig granskning av sykehusbombingen i Afghanistan. Leger Uten Grenser reagerer sterkt på Norges holdning.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi er dypt skuffet over at vi ikke får støtte for vårt krav om en uavhengig granskning at bombeangrepet på sykehuset, sier president i Leger Uten Grenser Norge, Bjørn Nissen, til VG.

22 mennesker ble drept i bombeangrepet på Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz natt til 3. oktober . Amerikanske myndigheter har tatt på seg ansvaret for angrepet, og president Barack Obama har beklaget hendelsen.

I forrige uke skrev Nissen et brev til statsminister Erna Solberg, og ba om at Norge aktivt støtter kravet om en gransking av angrepet, i regi av den uavhengige organisasjonen International Humanitarian Fact-Finding Comission (IHFCC) - et permanent organ under Genevekonvensjonene.

– Leger Uten Grenser ber om at Norge, i egenskap av sin støtte til IHFCC, krever at denne hendelsen blir gjenstand for granskning av IHFCC, skrev Nissen, som avsluttet med å imøtese den norske regjeringens støtte.

LAGT I RUINER: Hvert år ble det utført rundt 5000 operasjoner i året ved sykehuset i Kunduz, som var det eneste stedet sivilbefolkningen kunne få gratis traumebehandling. Foto: LEGER UTEN GRENSER ,

På et møte med statssekretær Tore Hattrem i UD torsdag denne uken, fikk Leger Uten Grenser ikke støtte for kravet. I et brev til organisasjonen skriver Hattrem rett ut at Norge ikke ser behovet for en slik granskning.

Les også: Panservogn brøytet seg inn på bombet sykehus

Statssekretæren skriver at Norge er glad for at det fra amerikansk side er gjort klart at det vil bli satt i gang en full etterforskning av hendelsen, og at de vil holde personer som eventuelt har gjort seg skyldig i brudd på folkeretten, ansvarlig. I tillegg har både NATO og Afghanistan satt i gang egne granskninger.

Tror på klart og fullstendig svar

– Vi ser frem til å få resultatene fra disse tre granskningene. Vi har tillit til at disse til sammen vil gi et klart og fullstendig svar på hvordan en slik hendelse kunne skje og mener derfor det ikke er behov for ytterligere granskninger, skriver Hattrem, som tidligere har vært Norges ambassadør til Afghanistan.

SKUFFET: Bjørn Nissen er president i Leger Uten Grenser Norge. Foto: ,

Bjørn Nissen sier han er svært overrasket over Norges holdning.

– Norge var en av de første nasjonene som signerte protokollen da IHFCC ble opprettet. Likevel vil ikke Norge støtte at kommisjonen gransker bombingen av et sykehus. Her er det en logisk brist, sier Nissen.

Tore Hattrem skriver at det ifølge internasjonal humanitærrett i første rekke er statene selv som har ansvaret for å undersøke denne typen hendelser, og eventuelt igangsette straffeforfølging der det er mistanke om straffbare forhold.

SYKEHUS I BRANN: Traumesykehuset i Kunduz ble fullstendig ødelagt i bombeangrepet natt til 3. oktober. Foto: LEGER UTEN GRENSER ,

Nissen sier at Leger Uten Grenser ikke stoler på at landet som hadde ansvar for drapene på tolv helsearbeidere og ti pasienter, gjennomfører en upartisk granskning.

Holder ikke å etterforske seg selv

– Det holder ikke at man etterforsker seg selv i en slik sak. Det er regler i krig, nedfelt i Genevekonvensjonene, og her ble reglene brutt. Når våre arbeidere risikerer livet for å hjelpe andre, er det viktig å si at man stiller seg bak oss.

BAKGRUNN: USAs største krigsskandaler

Norske Hilde Brun Andersen (36) jobbet selv som lege ved sykehuset i Kunduz i fire måneder i 2014. Hun er opprørt over Norges holdning.

– Jeg hadde håpet på mer fra Norge. Vi er et land som er opptatt av humanitært arbeid, og beskyttelse av helsepersonell er helt grunnleggende for å drive humanitært arbeid. Dette synes jeg er direkte flaut, og trist, sier hun.

SV-leder Audun Lysbakken sier til VG at Norge med dette svaret til Leger Uten Grenser inntar det han kaller "en hjelpeløst servil holdning".

- Tør ikke å utfordre USA

– Jeg er redd Børge Brende ikke tør å utfordre USA. Jeg mener det hadde kledd Norge - som et land som er opptatt av humanitær innsats og humanitære verdier - å stå opp for en humanitær hjelpeorganisasjon som ber om hjelp. En flat avvisning som dette er skuffende, og flau.

JOBBET I KUNDUZ: Hilde Brun Andersen jobbet ved sykehuset i Kunduz i 2014. Hun er skuffet over at Norge ikke støtter kravet om en uavhengig gransking av bombingen. Foto: Leger Uten Grenser ,

Les også: President Obama ba om unnskyldning

Lysbakken sier at han er overrasket over at Leger Uten Grenser fikk en så klar avvisning.

– Å ta aktivt stilling mot et krav om granskning, slik Norge gjør, er verre enn å ikke støtte et slikt krav. Det er veldig skuffende.

– Norge burde stått opp for humanitærretten. Jeg er redd dette kan få konsekvenser for andre humanitære aktører, sier Lysbakken.

USA har ikke ratifisert IHFCC, heller ikke Afghanistan, og begge land må derfor samtykke til at bombeangrepet blir gransket av kommisjonen.

Les VG-leder: Tragedien i Kunduz

- Må unngå doble standarder

– Det er grunn til å minne utenriksministeren om at han etter nedskytingen av et malaysisk passasjerfly over Ukraina i juli i fjor, var raskt ute med å kreve en internasjonal granskning. Det var lurt da, og det er vanskelig å forstå at det ikke skal være lurt nå. Vi må unngå doble standarder, sier Lysbakken.

Fredag satte Leger Uten Grenser i gang en internasjonal underskriftskampanje for å få president Obama til å akseptere en uavhengig granskning av hendelsen i Kunduz for to uker siden. Mandag formiddag hadde over 200.000 personer signert oppropet.

– Når vi ikke får støtte fra politikerne, må vi be folket om støtte. Dette er tafatt av Norge, sier kommunikasjonssjef Nils Petter Mørk i Leger Uten Grenser Norge.

Slik svarer statssekretær i Utenriksdepartementet Tore Hattrem på kritikken fra Leger Uten Grenser og Audun Lysbakken:

- Fullstendig uakseptabelt

– La meg understreke hva Norge mener: Bombing av sykehus er fullstendig uakseptabelt. Vi ser meget alvorlig på at Leger uten Grensers sykehus ble truffet i et amerikansk luftangrep i Kunduz og at helsearbeidere og pasienter, inkludert barn, ble drept. Jeg har sagt tydelig at det er svært viktig at det så fort som mulig blir full klarhet i hvordan dette kunne skje.

Hattrem peker på at det ifølge internasjonal humanitærrett i første rekke er statene selv som har ansvaret for å undersøke denne type hendelser, og eventuelt igangsette straffeforfølgning der det er mistanke om straffbare forhold.

– Dette sikrer at ansvaret ligger hos den staten som har tilgang til alle berørte personer i kommandokjeden, og all relevant informasjon.

Hattrem viser videre til at USA vil sette i gang en full etterforskning, og at amerikanerne har gjort det klart at de vil holde personer som eventuelt har gjort seg skyldig i brudd på folkeretten ansvarlig.

– President Obama har personlig tatt kontakt med de berørte og beklaget. NATO og Afghanistan har startet egne granskinger. Vi har tillit til at de granskinger USA og NATO iverksetter under Obama og Stoltenbergs ledelse skal bidra til klarhet. Det forventer det internasjonale samfunn, og vi også.

Les også

 1. En krig mot krigens regler

  Sykehusangrepet i Kunduz må etterforskes av en uavhengig institusjon. Alternativet er fortsatt straffefrihet for…
 2. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

  President Barack Obama har ringt Afghanistans president Ashraf Ghani og lederen for Leger Uten Grenser og bedt om…
 3. USA om bombingen av afghansk sykehus: Ikke med overlegg

  Leger Uten Grenser-sykehuset i Kunduz ble bombadert i over en time og kostet 22 mennesker livet.
 4. Sykehusbombingen i Kunduz: USA: Afghanske styrker ba om luftstøtte før dødelig sykehusbombing

  Luftangrepet som drepte 22 mennesker lørdag ble utført etter at afghanske styrker ba om hjelp, sier amerikansk…
 5. – Lover å få fram sannheten om Kunduz-angrepet

  USAs forsvarsminister Ash Carter sier omstendighetene rundt luftangrepet i Kunduz i Afghanistan er uklar, men han lover…
 6. Egeland: – Stadig farligere å drive hjelpearbeid

  I 2014 ble 120 hjelpearbeidere drept på jobb. Flyktninghjelpens Jan Egeland mener hjelpearbeidere altfor ofte blir ofre…
 7. Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

  Lajos Zoltan Jecs, sykepleier i Leger Uten Grenser, var til stede under det timelange luftangrepet mot sykehuset i…
 8. Hilde (36) mistet nær kollega i sykeshusbombingen i Kunduz

  Hilde Brun Andersen har jobbet ved sykehuset som ble bombet i afghanske Kunduz.
 9. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

  Minst 19 personer er drept og 37 skadet etter bombeangrepet mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 10. USAs største krigsskandaler: Bombet afghansk bryllup og drepte 48 sivile

  Lørdag drepte amerikanske bombefly 22 mennesker på et Leger Uten Grenser-drevet sykehus i den nordafghanske byen Kunduz.

Flere artikler

 1. Sykehusbombing kan bli gransket
  av uavhengig kommisjon

 2. MSF med rystende rapport fra sykehusangrep

 3. En krig mot krigens regler

 4. Hilde (36) mistet nær kollega i sykeshusbombingen i Kunduz

 5. VG mener: Tragedien i Kunduz

Fra andre aviser

 1. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Bergens Tidende
 2. Gransking: Flere feil bak bombing av sykehus i Afghanistan

  Aftenposten
 3. Leger Uten Grenser skal gjennomgå Afghanistan-oppdrag

  Fædrelandsvennen
 4. Ingen norsk støtte til uavhengig Kunduz-gransking

  Fædrelandsvennen
 5. Obama ber om unnskyldning for Kunduz-angrep

  Aftenposten
 6. Ni drept på Leger Uten Grenser-sykehus

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder