FANT FORMELEN: 1,6 millioner følger Andrea Brataas (18) fra Bærum i Akershus på bildetjenesten Instagram. Foto:Kristian Dale,

Ett ord kan gi deg flere Facebook-likes

Noen enkle triks kan gjøre at du får flere «likes» på Facebook og Instagram.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De statusoppdateringene du ser fra vennene dine på Facebook er ikke i kronologisk rekkefølge etter tidspunkt for når de ble publisert. Facebook har funnet en formel for hvilke innlegg som skal fremheves.

Se hvilket ord som ofte havner helt øverst blant oppdateringene til vennene dine på Facebook lengre ned i saken!

LES OGSÅ:Sjekk disse Facebook-flausene: Brukte toppløsbilde i stedet for portrettbilde

18-åringen Andrea Brataas fra Bærum i Akershus står bak bloggen Fashionforall, og har 1,6 millioner følgere på Instagram. Hun gir VGs lesere tre tips som kan gi deg flere følgere:

1. Ha alltid høy kvalitet på bildene. Ikke legge ut uskarpe og dårlige bilder kun for å legge ut noe.

2. Legg ut ting hyppig. Går det mer enn en uke mellom hvert bilde vil ofte følgere miste noe interesse.

3. Vær aktiv på å like og kommentere andres bilder.

- Velg et tidspunkt på dagen når flest mulig er pålogget. Gjerne rett før leggetid, nær midnatt, tipser leseren «Kula» (16) i Aftenpostens Si;D.

- Ikke bytt profilbilde for ofte. Vent minst to måneder mellom hver gang. Da virker du litt kostbar og ikke «like-løs». Og få noen andre til å tagge deg i bildet ditt etter 30 minutter. Da dukker bildet opp i nyhetsoppdateringen igjen.

LES OGSÅ: Embret (16): Facebook fjernet profilbildet mitt

- Tenk kontekst

- Mitt beste råd er å tenke kontekst. Hvis du vil nå ut til mange, tenk på når de er mest mottakelige for ditt budskap, sier ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, og tenker høyt:

- Snakker du om mat, så kanskje når folk er sultne? Har du en lang video, kanskje når folk er hjemme i sofaen og har tid til å se den? Har du et lenke om å være effektiv på jobben, kanskje når folk akkurat har slått på datamaskinen på jobb?

Solstad mener det ikke er viktig å være opptatt av å få flest mulig likes på alt mulig.

- Ja, ting blir sett av flere når du får likes. Men Facebooks algoritmer premierer også hvis folk stopper å scrolle nedover i feeden når de kommer til ditt bilde. Eller klikker på det for å se nærmere på det. Selv om du ikke får en haug med likes, så betyr altså ikke det at ingen så det.

TOMMEL OPP: Tommelen på nettsamfunnet Facebook gir deg mulighet til å vise vennene dine at du liker det de legger ut. Foto:AFP,

Fire av ti synes det er for mye press på å få likes på Facebook, skriver NRK.

– Det er spesielt viktig for mange å få likes på profilbildet sitt. Og selvfølgelig på statusoppdateringer, forteller førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, Berit Skog, som har gjennomført undersøkelsen blant 665 personer i aldersgruppen 9 til 39 år.

Dette ordet gjør deg synlig

Gratulasjoner legges høyt, oppdaget forfatter Zeynep Tufekci, ifølge New York magazine. Hans venner skrev «gratulerer» i statusoppdateringer som de ønsket mye oppmerksomhet rundt. En av dem ba om å bli gratulert i forbindelse med salg av brukt kamerautstyr. Nettverket hennes bekreftet at kommentaren lå øverst i alles feed i flere dager.

Bakgrunnen for å fremheve innlegget for å øke sjansen for at flere skal trykke «liker», for å skape mer aktivitet på Facebook.

Statuser som «gratulerer til meg selv for vel gjennomført treningsøkt» eller «gratulerer med å trenge innspill til dagens middag», vil Facebook sannsynligvis presse øverst blant oppdateringene.

Fire tips på Instagram

Bildetjenesten Instagram gir deg mulighet til å knytte en emneknagg (hashtag) til bildet, ved å skrive # foran et ord. Ved å skrive en populær hashtag, vil flere kunne søke opp, og dermed like ditt bilde.

Cosmopolitan har laget en liste med tips til deg som vil ha flere likes på Instagram-bildene dine. Her er fire av dem:

1. Ta flere selfier
En analyse viser at bilder av deg selv har 38 prosent høyere sjanse for å få likes enn bilder uten ansikt.

2. Begrens deg
Hvis du poster for mye, minsker muligheten for likes.

3. Vis frem utebilder
Vi liker farger og lys.

4. Lat som bildet er ekte
Bruk hashtag #nofilter. Selv om du har lagt filter på bildet. Det gir ti prosent større mulighet for likes. (Optimalt antall hashtagger på et bilde er syv). (Og bilder som du har laget med Instagram-filteret Willow får flere likes enn noen andre filtre).

Å geo-tagge bildene, det vil si å legge til sted hvor bildet er tatt, gjør det lettere for andre å finne bildene dine. Og jo flere brukere du følger, jo flere vil følge deg. Og ved å bruke relevante hashtags, vil flere se bildene dine. Nettsiden hashtags.no viser hva som er mest aktuelt akkurat nå.

Ps! Bruker du en hashtag som er for populær, vil bildet forsvinne i mengden. Eksempelvis #love er brukt over 103 millioner ganger.

Artisten Justin Bieber har 22 millioner følgere på Instagram. Kim Kardashian West har 24,8 millioner følgere.

Da Kardashian West stilte opp for Paper Magazine delte hun nakenbildet med sine over 22 millioner følgere på Instagram med hashtaggen #BreakTheInternet. Det ble likt av nesten 800.000 i løpet av kort tid.

I etterkant tok den norske komikeren Else Kåss Furuseth «en kardashian» og kastet klærne på Instagram.

LES OGSÅ:Pass på hva du «liker» - kan være lureri

LIKT AV MANGE: Kim Kardashian West delte dette bildet med sine følgere på Instagram. Foto: FaksimilePaper Magazine Instagram,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder