Vil ikke innføre «smykkelov», men bruke eksisterende regelverk

Erna Solberg: Rike asylsøkere kan betale selv

Statsminister Erna Solberg (H) sier asylsøkere som kommer til Norge med mye penger, kan bli bedt om å betale for ytelser andre asylsøkere får gratis.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Det skapte kraftige reaksjoner da Danmark tirsdag vedtok en lovendring som medfører at dansk politi kan beslaglegge kostbare gjenstander og pengebeløp på over 10.000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold.

«Smykkeloven» som den ble kjent som, ble møtt med bekymring fra tidligere FN-topp Kofi Annan, en kraftig advarsel fra generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland, og Høyre-politiker Ingjerd Schou sa loven minte om andre verdenskrig.

Statsminister Erna Solberg (H) var tirsdag kveld klar på at noe lignende ikke skal innføres i Norge:

– Det er ikke aktuell norsk politikk. Du kan være rik og forfulgt ifølge flyktningkonvensjonen. Den skal være et grunnleggende prinsipp for vår behandling, sa Solberg.

Kan betale likevel

Men onsdag kveld forklarer Solberg (H) til VG at hun har et mer nyansert syn på at asylsøkere skal betale for seg, enn det man kunne få inntrykk av i hennes første kommentarer:

VG-leder: Smykketyvene

– Det kommer litt an på hvordan man tenker. Vi har lovgivning i Norge, som sosiallovgivningen, som sier at hvis du har andre midler til livsopphold så skal du bruke dem før du får hjelp. Det mener jeg bør gjelde flyktninger som kommer til Norge også, sier Solberg.

INN I SCHENGEN: Det kom om lag 4800 asylsøkere til Norge fra Russland i fjor høst. Her en den russiske grensen i forrige uke. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

– Har du penger, så er det ikke sikkert du skal få matpenger på et mottak, og man trenger jo ikke bo på et mottak heller. Så at folk som har penger kan betale for seg mens de venter på asyl, og at den norske staten ikke skal betale alt, det synes jeg er helt greit, fortsetter statsministeren.

Har du fått med deg denne? 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Rike kan være forfulgt

Solberg tar forbehold om at hun ikke har gått grundig gjennom den danske loven, men at hun kommenterer basert på fremstillingen i mediene. Hun ønsker ikke noen lignende lov:

– At man i utgangspunktet skal beslaglegge penger, fordi man forventer at de vil be om ting, synes jeg er en omvendt måte å tenke på. Det å søke om asyl dreier seg om man blir forfulgt hvis man blir returnert, og da har det ikke noe å si om man er rik eller fattig, sier Solberg.

Jagland om Danmarks «smykkelov»: – Kan være lovstridig

– Man kan være forfulgt selv om man er rik, det har vi sett mange ganger: At personer som har midler, og som kanskje har vært politisk aktive, har flyktet. Men da kan de jo betale for en del ting som vi ellers ville gitt.

– Så både rike og fattige skal kunne få asyl, men rike kan bli bedt om å betale for utgifter selv. Hvordan vil dere innføre det?

– Allerede da jeg var kommunalminister så innførte vi at hvis man hadde jobb som asylsøker og tjente penger, så skulle man ikke lengre få gratis mat på mottaket. Så det finnes allerede et regelverk for hvilke rettigheter man ikke vil få.

Bruke regelverket

– Men vil dere se på nye muligheter for å kreve penger fra dem som har midler allerede da de kommer, altså penger de ikke har tjent i Norge?

– Nei, vi ser ikke noe grunnlag for å lage et nytt regelverk fordi Danmark lager den type lov. Vi tror at vi faktisk har noen av de reglene på plass allerede, ved at hvis man har mye penger, så kan det være at man vil få mindre av noen typer hjelp gratis, fordi man kan betale litt mer av det selv. Men de fleste som kommer, har ikke store summer med seg.

– Vil det da være slik at dersom man har med seg en større pengesum, og opplyser om det, så vil man kunne bli bedt om å betale for seg, også i Norge?

– Ja, og det finnes det regler for allerede i dag, hvor godt de blir praktisert, det vet jeg ikke. Men regelverket og rammeverket rundt dette eksisterer allerede. Men det er noe litt annet enn i Danmark: Det er ikke slik at det sjekkes hvor mye penger man har, og så blir man fratatt dem. Men det er slik at man kanskje ikke vil få en del type ytelser gratis, som andre, som ikke har penger, får.

Les også

 1. FNs høykommissær: Tre norske brudd på menneskerettighetene

  FNs Høykommissær for flyktninger er krystallklar: Norge kan ikke nekte å behandle asylsøknader fra Storskog-flyktningene.
 2. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

  Da de første meldingene om flyktninger som syklet fra Russland til Norge kom i fjor høst var det få som tenkte det…
 3. Syriske flyktninger på Storskog: – Vi aner ikke hva som foregår

  KIRKENES (VG) Syriske Ghada (31) og sønnen Roy (3) venter i Vestleiren i Norge.
 4. FN: To syrere sendt hjem fra Russland i fjor

  To syrere ble returnert fra Russland til Syria i januar 2015, ifølge FN.
 5. I to år har Erna slaktet Russland - nå ber Brende kritikerne dempe seg

  For ett år siden mente statsminister Erna Solberg (H) det var nødvendig å totalslakte menneskerettighetsituasjonen i…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Syriske Yoksal om smykkeloven: «Flyktninger skal ikke gå rundt med dyre klokker»

 2. Danmark vedtar å gjennomsøke asylsøkernes eiendeler

 3. Troms Frp vil frata asylsøkere kontanter og verdisaker

 4. Skulle konfiskere asylsøkernes verdier – fikk smykker i posten av danske borgere

 5. Jagland om Danmarks «smykkelov»: – Kan være lovstridig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder