ANKOMMER: Høyre-leder Erna Solberg ankommer Nydalen og den siste dagen med regjeringsonderinger onsdag morgen. Foto: NTB scanpix

I dag avgjøres regjeringens skjebne: Grande og Hareide har rådene klare

NYDALEN (VG) I dag avgjør de fire borgerlige partiene om de vil danne regjering sammen. Venstre og KrF sier de er klare til å gi sine stortingsgrupper råd.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter lange møter tirsdag kveld, møttes de fire partilederne i morges til de siste rundene med politiske avklaringer før de i dag møter sine partiorganer for å gi sine anbefalinger.

Både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide fortalte journalistene at de er klare for å gi sine råd til stortingsgruppene i dag, skriver NTB.

Overfor TV 2 bekrefter Hareide at han har bestemt seg for hvilket råd han skal gi partiet.

- Jeg tror jeg har kontroll på helheten. Men det er jo ikke bare hva jeg sier, det er hva landsstyret sier. Det blir en spennende dag. Jeg tror vi skal finne fram til felles gode løsninger, sier KrF-lederen.

Det er uvisst hvor lenge de avsluttende sonderingene vil foregå, men det er antydet at de vil være ferdig ved lunsjtider.

Like før klokken 12 ankom de sentrale KrF-erne Line Hjemdal og Kari Husøy, som sitter i KrFs referansegruppe. Det er uklart når Hareide vil forlate møtet.

- Ikke Erna som bestemmer

- Er det oppløpssiden eller er det innspurten? Vi er i alle fall ikke ferdige her, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til NTB da han kom til sonderingssamtalene i Nydalen som sistemann i 08.50-tiden.

Han la til at Solberg gjerne ser at hun får et svar så raskt som mulig.

- Men det er det ikke Erna som bestemmer, gjorde han klart overfor NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har gjort det klart at de ikke går inn i regjeringen uten at det andre sentrumspartiet er med.

- Vi snakker sammen fortsatt og vet ikke om det blir konklusjoner i dag, sa påtroppende statsminister Erna Solberg til TV 2 på vei inn til sonderingene.

STRÅLTE: Venstres leder Trine Skei Grande ankommer Nydalen onsdag morgen og de siste regjeringssonderingene. Foto: NTB Scanpix

Styremøter utover dagen

Klokken 14 møtes Venstres stortingsgruppe for å avgjøre om partiet skal fortsette forhandlingene med de andre partiene eller stå utenfor regjeringen. Deretter skal landsstyret orienteres klokken 17.

Landsstyret i KrF møtes klokken 15 på Gardermoen, men det er til slutt stortingsgruppen som skal avgjøre spørsmålet. KrFs stortingsgruppe møte klokken 19.

Høyre har gruppemøte på Stortinget klokken 15, mens Frps sentralstyre skal møtes klokken 17 for å ta stilling til resultatet av sonderingene som nå har vart i ni dager.

ANKOM: KrFs leder Knut Arild Hareide ankommer Nydalen onsdag morgen og de siste regjeringssonderingene. Foto: NTB Scanpix

KrF-topper vil si nei til Siv

Sentrale folk i KrF sier nå imidlertid rett ut at lysten til å sitte i samme regjering som Frp er borte. En av de viktige grunnene er at Siv Jensen og Frp-ledelsen ikke har tatt noe oppgjør med de kontroversielle innvandrings-uttalelsene fra flere sentrale Frp-medlemmer.

Debatten ble utløst av uttalelser som Frp-toppen Christian Tybring-Gjeddes kom med i Aftenposten torsdag, i debatten om bruken av ordet «snikislamisering».

Også internt i Venstre er det stor bekymring for at partiet skal bli holdt ansvarlige for kontroversielle utspill fra Frp dersom partiet går inn i regjeringen. Mandag sa partiveteranene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum rett ut at de advarer mot et Frp-samarbeid.

SKJEBNEDAG: I dag avgjør de fire borgerlige partiene om de vil danne regjering sammen. Fra venstre: Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Erna Solberg og Siv Jensen. Foto: TROND SOLBERG/VG

Enige om asyl

KrF-topper VG har snakket med erkjenner at den politiske avstanden har krympet på mange områder gjennom ni dager med forhandlinger.

Partiet har etter det VG kjenner til, fått gjennomslag for et engangs amnesti for de omstridte asylbarna - men at de samtidig må godkjenne store innstramninger i innvandringspolitikken. Solberg-regjeringen vil rigge den etter «dansk» modell, blant annet med dramatisk høyere terskler for familiegjenforening.
Uttalelsene om «snikislamisering» har skapt reaksjoner også internt i Frp.

Også i Frp er det flere som sier til VG at de frykter disse utspillene stikker kjepper i hjulene på Siv Jensens regjeringsdrøm.

Hverken partileder Siv Jensen eller Christian Tybring-Gjedde ville kommentere saken tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Frp-utspill kan velte regjeringsdrømmen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder